האוצר התנגד, אך תקציב המיתוג של הכנסת שולש
תקציב הכנסת אושר אתמול, לאחר שזו הגישה אותו ברגע האחרון. מתוכו עולה כי ב־2018 תקציב המיתוג יזנק ב־182%. האוצר: הכנסת חורגת באופן קבוע ממגבלת ההוצאה הממשלתית
תקציב המיתוג של הכנסת יוכפל ב־2018 כמעט פי שלושה, מ־3.7 מיליון שקל ל־10.3 מיליון שקל, כך עולה מהצעת התקציב שהגישה אתמול הכנסת ברגע האחרון לאישור ועדה משותפת של ועדות הכנסת והכספים, ואושרה בשתי ישיבות מזורזות. תקציב הכנסת כולו עמד השנה על 719 מיליון שקל, ובשנה הבאה יעלה ב־5.2% ל־756 מיליון שקל. במשרד האוצר מותחים ביקורת על כך שתקציבה של הכנסת עולה בקביעות ועובר את מגבלת ההוצאה הממשלתית.
תקציב המיתוג, או בשמו הרשמי "פרסומים, הסברה ומרכז המבקרים", יעלה ב־2017 ב־25%, ובשנה שלאחר מכן יזנק ב־182% (לעומת 2016). בדיון שנערך אתמול הסבירו אנשי הכנסת כי העלאת התקציב של סעיף זה היא תוצאה של בקשתו המפורשת של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.
הסיבה לכך שאדלשטיין ביקש זאת היא הצלחתו של קמפיין של הכנסת שעלה לאוויר בדצמבר 2015 בשם "ככה עושים דמוקרטיה". מטרת הקמפיין היתה להסביר לציבור שהכנסת אחראית לחוקים שמגנים עליו, כמו חוק הגנת הצרכן, חוק עבודה בישיבה וחוקים ירוקים. "הסקרים הראו שהתשדירים התקבלו יפה", אמר אתמול דובר הכנסת יותם יקיר. "אנשים אמרו שהם לא ידעו שאנחנו אחראים לדברים האלה. לכן, נצא בקמפיינים נוספים ונפעל באמצעות הניו מדיה". את הפנייה לעולם הזה מסבירים בכנסת ברצון "ללכת מעל הראש של התקשורת המסורתית".
30.5 מיליון שקל יוקצו להקמת מוזיאון הכנסת
הכנסת, כמו גם משרד מבקר המדינה, קובעת בעצמה את גובה התקציב שלה, המאושר על ידי ועדה משותפת של ועדות הכספים והכנסת. ב־2018 עתיד התקציב כולו לעלות ב־2.4%, ולעמוד על 775 מיליון שקל. זאת לאחר שב־2017 התקציב יעלה ב־5.2% - יותר משיעור הגידול המותר בהוצאה תקציבית משנה לשנה שעומד על 2.9% בלבד.
ממוצע מגבלת ההוצאה הממשלתית בעשור האחרון עמד על 4.75%, בעוד תקציב הכנסת גדל בממוצע ב־5.4%. לשם השוואה, תקציב המבקר גדל בתקופה הזו ב־4.5% בממוצע בלבד, פחות מהמגבלה.
אנשי הכנסת טענו שהגורם לחריגה במגבלת ההוצאה נעוץ בפרויקט הקמת מוזיאון הכנסת בבית פרומין בירושלים, שלו יוקצבו בכל אחת מהשנתיים הקרובות 30.5 מיליון שקל. בנוסף, מנכ"ל הכנסת אלברט סחרוביץ' טען שהכנסת סובלת ממגבלת מקום וכי בכוונתו להתחיל בתהליכי אישור לבניית אגף נוסף. לטענתו, הסיבה לכך היא בעיקר בהקמת ועדות כנסת חדשות. לכן, הודיע כי בכוונתו להתחיל בתהליכי אישור לבניית אגף נוסף.
נציג אגף תקציבים איל טולדו אמר בדיון שהחריגה של הכנסת "לא מאפשרת למדינה להקצות כספים לנושאים חברתיים" וכי "למשרדים רבים יש פרויקטים גדולים, ועדיין תקציב המדינה מתכנס למגבלת ההוצאה".
הכנסת, שדורשת משאר מוסדות המדינה להגיש כמה שיותר מוקדם את תקציביהם, לא עמדה בדרישתה לגבי עצמה, ותקציבה פורסם לציבור יום אחד לפני שעלה לדיון. הדיון עליו נמשך רק חצי שעה, ויו"ר ועדת הכנסת יואב קיש דחה אותו לשבוע הבא. אך מאוחר יותר, אושר התקציב בישיבת מחטף.
מנכ"ל הכנסת מסר בתגובה: "הכנסת הכי שקופה שיש גם בקשר לתקציב".