$
בארץ

הסוף לחברות הארנק: רשות המסים סוגרת את פרצת המס במסגרת חוק ההסדרים

הרשות הגיעה לסיכום עם הלשכות המקצועיות לגבי החוק. חברות ארנק מאפשרות לבכירים לעשות שימוש פרטי בהכנסות החברה מבלי לשלם מס על הדיבידנד. בין היתר סוכם כי רשות המסים תוכל לדרוש תשלום מס דיבידנד עד 5 שנים מיום הדרישה

עמרי מילמן 10:0708.12.16
רשות המסים הגיעה לסיכום עם הלשכות המקצועיות (לשכות רואי החשבון, עורכי הדין ויועצי המס) לסיכום בנוגע לחוק שאמור לסגור את חברות הארנק במסגרת חוק ההסדרים.

 

חברות ארנק מאפשרות לנושאי משרה ולבעלי מקצועות חופשיים כמו מהנדסים לעשות שימוש פרטי בהכנסות החברה מבלי לשלם מס מלא – כאילו היא ארנק.

למעשה מנצלים את העובדה שהמיסוי של החברות הוא דו שלבי, בעוד שהמיסוי הפרטי הוא חד שלבי.

במסגרת החוק ישנם שלושה מהלכים שאמורים לסגור פרצות מס שנעשו באמצעות שימוש בחברות כדרך הימנעות מתשלום מס על דיבידנד. בעוד שמיסוי יחידים נעשה פעם אחת - באמצעות מס הכנסה של עד 50%, מיסוי חברות הוא דו שלבי - מס חברות (שנמצא במגמת ירידה מ-25% ל-23% בשנתיים הקרובות) על הכנסות החברה ומס דיבידנד של עד 30% על רווחי החברה שמחולקים כדיבידנד. המיסוי הכפול מגיע בסופו של דבר לשיעורי המס השוליים של מס הכנסה. אולם רבים היום משתמשים בחברות המכונות חברות ארנק, כדי לשלם רק את מס החברות ולהשתמש בכספי החברה לצרכים פרטיים מבלי לשלם מס דיבידנד.

 

הנושא המרכזי שהיה שנוי במחלוקת הוא כיצד רשות המסים תוכל לגבות מס דיבידנד מחברות שצוברות רווחים ולא מחלקות דיבידנד. על פי החוק הקיים, למנהל רשות המסים הסמכות היום, באישור ועדה ציבורית של חמישה חברים, ששלושה מתוכם אינם עובדי מדינה, לדרוש מחברה לשלם מס דיבידנד על רווחים מהשלוש שנים האחרונות. אלא שוועדה כזו מעולם לא הוקמה. 

משה אשר, מנהל רשות המסים משה אשר, מנהל רשות המסים צילום: עומר מסינגר

 

כעת סוכם כי ישונה החוק כך שמנהל רשות המסים יוכל לדרוש מחברה לשלם מס דיבידנד על רווחים שצברה אצלה עד חמש שנים מיום הדרישה. גם דרישה זו צריכה להיעשות באישור ועדה ציבורית, אולם מאחר שמדובר כעת בהכנסות הישנות של החברה ולא החדשות, הדבר אמור להיות פשוט יותר לרשות המסים, והיגררות של תהליכים לא צפויה לטרפד זאת. עוד סוכם כי למנהל רשות המסים תהיה סמכות לדרוש מס רק על 50% מהרווחים שנצברו וכן כי ברווחים מתחת ל-5 מיליון שקל לא יוכלו ברשות המסים לגעת.

 

בנוסף, סוכם במסגרת החוק כי משיכות כספים מהחברה על ידי בעלי המניות, ימוסו בתום שנה מהשנה בה נלקחו הכספים. כך למשל אם בעל מניות משך כסף (כהלוואה ללא ריבית) מהחברה במאי 2016, הוא יידרש לשלם מס על ההלוואה הזו בדצמבר 2017. עד היום נושא זה היה פרוץ ואפשר לבעלי מניות לחלוב את החברות בדרכים עוקפות ולהמנע מתשלום מס על כך.

 

אם בעלי מניות עושה שימוש בדירת מגורים או כלי שיט או טייס שנמצאים בבעלות החברה, הוא גם כן יידרש לשלם על כך מס דיבידנד או לחילופין לפנות אותה עד סוף 2018 - לפי הסיכום עם הלשכות המקצועיות. ירון גינדי נשיא לשכת יועצי המס מדגיש כי "סוכם כי אם יחליט להעביר אותה לבעלותו, ויידרש לשלם על כך מס דיבידנד, יהיה פטור ממס רכישה, ומס שבח ישולם רק בעת מכירה של הנכס בעתיד".

 

נושא שלישי שסוכם נוגע בחברות שהוקמו על ידי נושא משרה של חברות אחרות כמו דירקטורים, או מנכ"לים, או על ידי שכירים שבמהותם נותנים שירותים דרך חברות שבבעלותם. על פי הסיכום, ההכנסות של חברות אלו ימוסו במס הכנסה רגיל ולא מס חברות, כלומר החברות יהיו שקופות לצורכי מס. על פי הסיכום, חברות כאלו יוכרו כחברות ארנק השקופות לצורכי מס אם 70% מההכנסה הגיע מאותה החברה (באופן ישיר או עקיף) למשך יותר מ-30 חודש.

 

גינדי הוסיף כי "לאחר חודשים של משא ומתן הגענו להבנות בנושא חקיקת חברות הארנק וחלוקת הדיבדנד , ולבסוף הוגשה על שולחנה של הכנסת חקיקה מאוזנת ומידתית שטיפלה בפרצות מס שהיה הכרח לטפל בהם לרווחת אזרחי ישראל מחד ומנגד דאגנו לכך שלא תהיה פגיעה במגזר העסקי."

 

נשיא לשכת רואי החשבון בישראל רו"ח יזהר קנה ציין כי הגדרת "חברות ארנק" צומצמה בחזרה למסגרת הגיונית יותר, התואמת את תכלית החקיקה ולא הורחבה כפי שהוצע בהצעת החקיקה המקורית על ידי רשות המיסים. לדבריו, "נציגי לשכת רואי החשבון והלשכות המקצועיות הגיעו להסכמות עם מנהל רשות המיסים, וכך שונתה הגדרת חברות ארנק באופן משמעותי, הן בכך שחברות בתחומים מסוימים הוצאו מתחולת החקיקה לגבי מספר העובדים המינימלי בחברות ארנק והן בעיקר בנוגע להגדלת היקף ההכנסות מלקוח אחד מ-50% ל-70% ולתקופת זמן ממושכת יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x