משיכת זמן או שרה"מ התקפל? "התאגיד יעלה ב־30 באפריל"
המדינה ביקשה מבג"ץ לדחות את השקת התאגיד מינואר לסוף אפריל בלי לנמק את הצעד ובלי לדווח על סיכומים בין נתניהו לכחלון בנושא. ארגון העיתונאים: "רה"מ מנסה לעכב הקמת התאגיד כדי לפגוע בעצמאותו"
המדינה מבקשת מבג"ץ לדחות את השקת תאגיד השידור החדש ל־30 באפריל 2017 - כך הודיעה היום (ב') בתגובתה לבג"ץ לעתירות שמבקשות את פתיחת שידורי התאגיד ל־1 בינואר 2017. המדינה מבקשת 14 יום כדי לתמוך את בקשתה בתזכיר הצעת חוק המלמדים על רצינותה במהלך.
- מסתמנת פשרה בעניין התאגיד: השידורים יתחילו באפריל, קליטת העובדים מבחוץ תיעצר
- תאגיד השידור הציבורי מעוניין בערוץ הכנסת: יתמודד על הפעלת השידור במכרז
- דוד ביטן: "נעמוד על כך שהתאגיד ייסגר"
דחייה זו היא תוצאה של הסכמה בין שר התקשורת וראש הממשלה בנימין נתניהו לבין שר האוצר משה כחלון. לאחר שנזנחו הטענות לחוסר מוכנות טכנולוגית ומערכתית של התאגיד, לא הועלו בתגובת המדינה הסברים לדחייה וגם אין בה סיכומים נוספים שייתכן והושגו בין השניים בתמורה לדחייה המבוקשת. עמדות המוצא של השניים היו שנתניהו לא ממש התכוון שיקום התאגיד וניתן להפיח רוח חיים ברשות השידור. כחלון התנגד, בעיקר על בסיס הבזבוז התקציבי שצפוי מתחזוק מתמשך של המערכות המקבילות, הרשות והתאגיד. לוויכוח הזה נוספה עמדת משרד המשפטים – להתחיל, מהר ככל שניתן בשידורי התאגיד, או לשנות את החוק. השרים החליטו על האופציה השנייה. גם בגלל עמדת משרד המשפטים וגם בגלל חרב הבג"ץ.
יש שתי דרכים לקרוא את התשובה שניתנה לבג"ץ. האחת, לפיה במהלך זה נתניהו מתחיל את ההתקפלות שלו - כבר מודיע שיקום התאגיד, מציג את זה כפשרה כשבפועל בסוף התאגיד יקום כמות שהוא - עם קליטה נרחבת יותר של עובדי הרשות. השנייה היא כי בדחיית השקת התאגיד שומר לעצמו נתניהו את האפשרות לשנות את מנגנוני השליטה על התאגיד החדש שאמור לקום. מעבר לכך, מהלך כזה יוכל להשאיר את שני הצדדים מנצחים - כחלון ישמור על התאגיד, ונתניהו ישיג את השליטה שהוא מחפש בגוף התקשורת.
שתי עתירות הוגשו להקדמת תחילת שידורי התאגיד. האחת של ח"כ איתן כבל ועו"ד אלדד יניב באמצעות עוה"ד אלעד מן ויובל מן. השנייה של ארגון העיתונאים באמצעות עוה"ד מורן סבוראי ואמיר בשה. החוק במתכונתו הנוכחית קובע שהתאגיד יחל לפעול ב־1.4.17, אבל מועד זה יוקדם בכפוף להודעת מועצת התאגיד שהוא מוכן לשדר ב־1.1.17. ולמועד זה כוונו שתי העתירות לאחר שמועצת התאגיד הודיעה על מוכנותה ב־25.10.16.
המדינה, באמצעות עו"ד נחי בן אור ממחלקת בג"צים, השיבה כי אין מניעה משפטית לתקן את החוק ולדחות את מועד תחילת השידורים. במקביל לתיקון חוק השידור הציבורי שמעגן את המועד החדש, יבוטל ההסדר בחוק המאפשר לשרים להקדים את יום תחילת השידורים בהתאם להודעה מנומקת של מועצת התאגיד. המדינה מודיעה גם ששאלת קידומו של תיקון החקיקה הובאה לפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שקבע כי לגישתו אין מניעה משפטית ליזום אותו.
העותרים צפויים להתנגד למתווה החדש שהציעה המדינה ולעמוד על דעתם - סעד משפטי מבג"ץ שיורה על הקדמת עליית התאגיד ל־1.1.17. במקרה זה יתקיים ככל הנראה דיון, כאשר בג"ץ יוכל להוציא צווים שיקדמו את עמדת העותרים או ידחוה. שאלה שתוכרע במידה רבה לפי השאלה האם יגובש רוב בכנסת לדחייה המוצעת.
עוה"ד יובל יועז ואלעד מן, בשם ח"כ איתן כבל, עו"ד אלדד יניב ועמותת הצלחה, מסרו: "זהו צעד נוסף בטירוף המערכות שאחז בממשלה, נוכח האפשרות שיקום שידור ציבורי מקצועי ועצמאי בישראל". מארגון העיתונאים, המייצג את עיתונאי תאגיד השידור, נמסר: "זה נראה כעוד ניסיון של רה"מ לעכב את הקמת התאגיד כדי להרוויח זמן שבו יוכל לרוקן מתוכן את החוק, לפגוע בעצמאותו העיתונאית ולהכפיף אותו לשליטת פוליטיקאים".
שופטת העליון דפנה ברק-ארז איפשרה לעותרים להשיב לתגובת המדינה עד מחרתיים ב-10:00.