הכדור חוזר אל הממשלה: המדינה, דלק, רציו ומאגר לווייתן: כולם מחכים לנובל אנרג'י
השותפות במאגר הגז התחייבו להתחיל בפיתוחו עד סוף השנה, אך בניגוד לדלק ולרציו, החברה האמריקאית עדיין לא הודיעה על השגת מימון ותחילת הפיתוח עשויה להידחות. המימון הכולל שנדרש בשלב זה עומד על 4 מיליארד דולר
לוח הזמנים לפיתוח מאגר הגז לווייתן עלול להידחות בשל מה שנראה כמו עיכוב בקבלת החלטת ההשקעה (FIDׂ) של חברת נובל אנרג'י האמריקאית המחזיקה כ־40% מהמאגר. תיאורטית, לחברה יש עד סוף 2016 להודיע כי היא מוכנה לפתח את המאגר, אך מכיוון שעד היום לא הודיעה על כל התקדמות בנושא, נחלשים הסיכויים שהיא תעשה זאת עד לסוף השנה. סימן השאלה הגדול כרגע הוא איך תגיב ממשלת ישראל במידה והחברה לא תעמוד בלוח הזמנים.
- מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של נובל אנרג'י מ'שלילית' ל'יציבה'
- שותפות לווייתן חידשה המגעים למכירת גז ללקוחות במצרים
- אבנר, דלק קידוחים ורציו אישרו את תכנית הפיתוח של מאגר לוויתן
דחייה רשמית של כמה חודשים יכולה לקרות, בוודאי במקרה של פרויקט תשתית כה ענק. אבל גם שותפותיה של נובל במאגר, דלק ורציו, יודעות שלמצב זה עלולות להיות השלכות חמורות על החברות - החל מצניחת ערך השותפויות בבורסה וכלה בצורך להסביר לבנקים מדוע לקחו הלוואות כל כך גדולות. דלק ורציו מבינות את זה ולראיה ניסיון הלחץ שלהן משלשום, אז פרסמו החברות הודעה על כך שהן הסמיכו את השותף הכללי בחברה לקבל החלטת השקעה רשמית במאגר לוויתן. השותף הכללי הוא מנהל נכסי הנפט מטעם השותפות, והוא זה שאמור לקבל את ההחלטה האם להוציא את הגז מהאדמה או לא. החברות אינן מחוייבות לפרסם הודעה בנושא וגורמים שונים בענף תהו מדוע עשו זאת. אחת הסברות היא שההכרזה של דלק ורציו נועדה ללחוץ את נובל אנרג'י לצאת בהכרזה דומה עד סוף השנה כלומר לעמוד בלוחות הזמנים שכולם התמחייבו עליהם.
השותפות בלווייתן מצד אחד ומשרד האנרגיה מצד שני כבר מדברים על זה שדחייה של שבוע או שבועיים בהחלטה הרשמית היא לא משהו שיגרור צעדים מצידם. נובל אמורה להביא את חלקה במימון (כ־1.55 מיליארד דולר) מהבית, באמצעות גיוס חוב ייעודי שכבר היה אמור להיות סגור. טכנית כבר בעוד שבוע וחצי יוצאים בארה"ב לחופשות חג המולד ולא יהיה ממש דרך להשיג את המימון. בנוסף, מאגר לווייתן התגלה בדצמבר 2010 ואם כולם חיכו 6 שנים עד לפיתוח, אז שבועיים נוספים לא ישנו דבר. כל שנותר לשותפות הוא לפרסם הצהרה לא מחייבת בסוף דצמבר שהחלטה בנושא תתקבל בשבועיים הקרובים, ולספוג את הביקורת שוודאי תגיע על הזנחת משק הגז. מי שישא בעיקר הביקורת יהיה שר האנרגיה יובל שטייניץ שיצטרך להסביר שעוד מעט הפיתוח מגיע - עניין של כמה שבועות
איומים לא יעזרו
כאן הייתה אמורה להגיע הממשלה ולתת פתרונות, זאת מאחר ולא צריך לסמוך רק על רצונם הטוב של היזמים שיעמדו בלוחות הזמנים לפיתוח משק הגז הישראלי. משרדי האוצר, האנרגיה וראש הממשלה בראשם אמורים להפעיל מכבש לחצים על שותפויות הגז במטרה לוודא שאף אחת לא בורח מהתחייבות. איומים במקרה הזה לא יעזרו מכיוון שיותר משנובל אנרג'י רוצה לפתח את לווייתן המשק זקוק לגז של המאגר כדי לפתח את מקורותיו. לכן פתרונות של הלאמה או החרמת המאגר הם אפשריים ברמה התאורטית, אבל כאן יחזרו האיומים הדבר הליכה לבית דין בינלאומי או עיכוב של שנתיים בפיתוח באם המדינה תיקח את זה על עצמה, מקופת האוצר, וזאת בשעה שאין לאף אחד בישראל ידע או ניסיון בפיתוח מאגרים וששר האוצר כחלון בכלל מנוע מטיפול בגז.
בסביבת נובל מנפקים הסברים לא רשמיים לעיכובים. שם אומרים שדלק ורציו לא היו יכולות לקחת הלוואות ענק באם הבנקים הזרים לא היו יודעים שיש כיסוי בדמות נובל כמשקיעה וכקבלן פיתוח. עוד רומזים שגם נובל הכינה הודעה דומה לזו של דלק (כלומר שיש אישור לקבל החלטת השקעה) אבל בשל שיטות דיווח שונות בישראל ובארה"ב היא לא פורסמה בסופו של יום. ולגבי דחייה? אף אחד לא מתרגש שם מדחייה של שבוע־שבועיים, אם וכאשר.
נובל אנרגי מסרה בתגובה כי "החברה ממשיכה בכל הפעולות והמאמצים כדי להבטיח שהגז מלוויתן יופק עד סוף 2019".
משרד האנרגיה מסר כי הוא "עוקב אחר הפעולות השונות המבוצעות על ידי החברות לפיתוח ליוויתן על מנת לעמוד בתאריך היעד".
בשורות טובות לנובל
סוכנות הדירוג מוד'יס דיווחה אתמול על העלאת תחזית דירוג האשראי של חברת נובל אנרג'י משלילית ליציבה, והותירה את דירוגה של חברת האנרגיה ללא שינוי וברמה של Baa3. עבור חברת האנרגיה האמריקאית מדובר בבשורה טובה, אחת משורת בשורות טובות שפקדו את ענף האנרגיה בשנה האחרונה, ובראשן אישור מתווה הגז הממשלתי, אישור תוכניות הפיתוח למאגר לווייתן וסגירת חוזי אספקת גז.