למה צוות המטוס מכבה את האורות בהמראה ובנחיתה?
סברה רווחת, שהתגלתה כשגויה, הייתה שהפחתת עוצמת האורות נועדה להתחשב בתושבים הסמוכים לשדה התעופה שגם כך סובלים מרעשי המטוסים. מהי הסיבה האמיתית ואיך זה קשור לפיראטים?
סברה רווחת, שהתגלתה כשגויה, הייתה שהפחתת עוצמת האורות נועדה להפחית את זיהום האור בסמוך לשדות תעופה. כלומר, לא להוסיף לתלונות התושבים הסמוכים על רעש גם שמיים המוארים כל 20 דקות.
בעיתון הבריטי דיילי טלגרף התייחסו לאחרונה לתשובה הנכונה: הסיבה האמיתית מדוע מעמעמים את האורות היא למען בטיחות הנוסעים במקרה של תאונה. "עמעום האורות מאפשר לעיניים להתרגל לחושך, כך שלא מתעוורים בפתאומיות אם קורה משהו והחשמל כבה. במקרה כזה הנוסעים היו מוצאים עצמם מגששים בחשכה לעבר הדלתות", הסביר פטריק סמית, טייס ומחבר הספר "סודות מהקוקפיט" (Cockpit Confidential).
לדבריו, "בחושך התאורה והשלטים של יציאות החירום יהיו בולטים יותר, וזה מקל לראות מה שקורה בחוץ, מה שמעניק תחושה בסיסית לפחות של התמצאות, כלומר מאפשרת להבין את הכיוונים".
הדרישה להעלות את מסך החלון בהמראות ובנחיתות נובעת מאותה סיבה. "זה עוזר לשמור על התמצאות וגם מקל על הדיילות להעריך סיכונים שעלולים להפריע לפינוי", הוסיף סמית.
לעין האנושית לוקח עד עשר דקות להתרגל לחשיכה. מדובר על פרק זמן קריטי אם צריך להתפנות במהירות מהמטוס. זו נחשבת גם לסיבה בגללה פיראטים חבשו רטייה. התיאוריה פה היא ששמירה על עין אחת באפילה עוזרת להתכונן למקרים שבהם הפיראט נאלץ להיכנס לאזורים חשוכים בירכתי הספינה. זה העניק להם גם יתרון ברור בעת פשיטות על ספינות אחרות, במהלכן נלחמו גם בסיפונים התחתונים שלהן. הטקטיקה הזו של הקצאת עין אחת לאור ועין אחת לחושך, הייתה אמורה להקל עליהם גם בהגנה על הספינה שלהם במקרה של התקפה.