בדיקת כלכליסט
המזכ"לית החדשה של הסתדרות המורים מציגה: שעתיים וחצי בשבוע, 1,980 שקל לשעה
יפה בן דוד, המזכ"לית החדשה של הסתדרות המורים ומי שאמורה להוביל את המאבק לתשלום שכרם, הפעילה מאז 2001 את סניף קריית גת המשרת 1,358 מורים. בדיקת דו"חות ההסתדרות מעלה כי מדובר בסניף הכי פחות פעיל שעולה הכי הרבה
מזכ"לית הסתדרות המורים הנכנסת יפה בן דוד הבטיחה במנשר הראשון שפרסמה עם היבחרה לתפקיד בסוף דצמבר "לייצג נאמנה וביושר אישי את כל ציבור עובדי ההוראה עם הניסיון הרב והידע המקצועי הנרחב שצברתי, לשקם את האמון במוסדות ההסתדרות ולשפר את התפקוד ומערך השירותים של הסתדרות המורים בכל הרמות".
בן דוד, האשה הראשונה בתפקיד, מנסה לסמן בכך דרך חדשה עבור הסתדרות המורים, שזכתה לפני היבחרה בלא מעט כותרות שליליות ואף גייסה למאמץ את החשב הכללי לשעבר באוצר פרופ' ירון זליכה כיועץ כספי וכלכלי. עוד מוקדם לשפוט את מעשיה של בן דוד, אף שכבר הספיקה להכריז על שביתת אזהרה בעקבות התקלות בתשלומי שכר המורים, שביתה שנעצרה לבסוף בצו מניעה שהוציא בית הדין לעבודה. ואולם, למרות הפעלתנות שלה בימיה הראשונים לתפקיד רבים מחוץ למערכת ובתוכה כלל לא מכירים את מי שהפכה למורה מספר אחת.
אמנם המזכ"לית החדשה מנסה להיבדל מקודמה בתפקיד יוסי וסרמן — שהתפטר בתום 14 שנה לאחר שנאשם בלקיחת שוחד, סחיטה ואיומים — אולם מ־2005 ועד שהחליפה אותו בבחירות בזק היא כיהנה כסגניתו. את דרכה המקצועית היא החלה ב־1993 כמורה לחינוך גופני בירוחם, משם היא המשיכה לתפקיד דומה בקריית גת, אך עם היבחרה ליו"ר סניף הסתדרות המורים בעיר ב־2001 ייחדה את זמנה לעבודה בארגון. למעשה, בן דוד עבדה כמורה זמן יחסית קצר, מבלי להתקדם למשרות ניהוליות, וזאת בשונה מווסרמן, שכיהן כמנהל בית ספר. ב־2008 היא אף התמודדה לראשות עיריית קריית גת, אך לא הצליחה לקושש קולות רבים.
מקווה להיבחר בשנית, במאי
אז מה עושה מי שאמונה על ייצוג המורים בקריית גת? מבדיקת אתר הסתדרות המורים והדו"חות הכספיים של הארגון עולה כי סניף קריית גת בראשותה פתוח למשך שעתיים וחצי בשבוע בלבד, בימי שלישי בשעות 16:00–18:30. מהבדיקה עולה כי סניף זה, שמשרת 1,358 חברים, הוא הסניף הכי פחות פעיל בארץ.
לפי הצעת התקציב ל־2017, שאושרה זה עתה על ידי הסתדרות המורים, הסניף בקריית גת יתוקצב ב־327 אלף שקל הנחלקים ל־257 אלף שקל על הוצאות שכר ו־70 אלף שקל על אחזקת הסניף. מחישוב שנערך עולה כי על פי היחס בין שעות פתיחה לתקציב שנתי (לפי חישוב יחסית מקל של 52 שבועות, כולל חגים וחופשות שבהם מורים לא עובדים בדרך כלל) הסניף של המזכ"לית הנכנסת הוא היקר בארץ: 2,518 שקל לשעת פעילות (1,980 שקל מהם הוצאות שכר). גם ב־2016 הסניף היה פתוח באותן השעות וזכה לתקציב של מאות אלפי שקלים. לשם השוואה, בסניף קריית שמונה 1,931 חברים והוא פתוח 22.5 שעות בשבוע. תקציב השכר והאחזקה לסניף הצפוני ל־2017 הוא 482 אלף שקל, ועלות שעת פעילות לפי אותו החישוב היא 412 שקל. בדימונה, שבה 1,046 חברי הסתדרות, הסניף פתוח 12 שעות בשבוע ונהנה מתקציב שכר ואחזקה של 441 אלף שקל —מכאן שמדובר ב־707 שקל לשעת פעילות.
150 אלף חברי הסתדרות המורים נדרשים לשלם בכל חודש 59 שקל על חברותם, מה שמכניס לארגון כ־80 מיליון שקל בשנה (כ־90% מהכנסותיו). מהדו"חות הכספיים של ההסתדרות עולה כי כ־60% מההוצאות מוקדשות למשכורות. בימים אלה מתקיים דיון סוער בבית הדין הפנימי של הסתדרות המורים בנוגע לדו"ח פרידמן, נדוניה של המזכ"ל הקודם וסרמן שמאגדת בתוכה מסקנות להסדרת תנאי השכר והפרישה של הבכירים בה. ביום חמישי האחרון הקפיא בית הדין של ההסתדרות את יישום מסקנות הדו"ח וביקש מראשיה לנסח תשובה עד הדיון הבא בפברואר. כמה חודשים לאחר מכן, במאי 2017, יתקיימו שוב בחירות לתפקיד היו"ר, ובן דוד מקווה להיבחר שוב.
ותודה לחוק העות'מאני
הסתדרות המורים היא ארגון העובדים הוותיק ביותר בישראל. היא נוסדה בתחילת המאה הקודמת, ולכן נהנית ממעמד של אגודה עות'מאנית, הגדרה מעט ארכאית הטומנת בחובה פריבילגיות רבות שאינן עומדות בסטנדרטים מודרניים של שקיפות ובקרה. מקור החוק העות'מאני ב־1909, ומלבד חובת דיווח ראשוני על עצם הקמת האגודה ועדכון פרטיה הוא לא דורש דיווח או מנגנוני פיקוח ובקרה על הפעילות. מנגנון רגולטורי שהסתדרות המורים עדיין מחויבות לו הוא מערכת החוק והמשפט. כך יצא שבתחילת דצמבר הגישה פרקליטות מחוז תל אביב כתב אישום לבית המשפט המחוזי נגד וסרמן, וזאת כאמור בגין לקיחת שוחד, סחיטה באיומים, מרמה והפרת אמונים, פגיעה בפרטיות, שיבוש הליכי משפט והטרדת עד. כתבי אישום נוספים הוגשו נגד יו"ר אגף התרבות ויו"ר ארגון המורים לחינוך גופני יוסף אפרת ובתו, הנאשמים בסחיטה באיומים שהביאה לידי מעשה וקשירת קשר לביצוע פשע. אפרת גם נאשם בשיבוש הליכי משפט והטרדת עד.
כתב האישום הזה סיפק הצצה מסוימת ונדירה לנעשה בהסתדרות המורים. וסרמן, שנבחר למזכ"ל ב־2002, שימש לפני כן כיו"ר אגף הכספים. הוא המשיך לכהן בתפקיד גם לאחר היבחרו לתפקיד המזכ"ל, מה שאפשר לו, לפי כתב האישום, להוציא לפועל כל החלטה על הוצאה תקציבית וזאת ללא כל פיקוח מהותי. כפל תפקידים זה העצים את כוחו עד כדי שליטה מלאה ויכולת להשפיע על כל החלטה שתתקבל במוסדות ההסתדרות וגופים אחרים שבשליטתה. שליטה זו אפשרה לווסרמן להשפיע על קבלת החלטות בנוגע להסתדרות המורים ולו באופן אישי, כשהוא מצוי בניגוד לכאורה בין תפקידיו בה לאינטרסים האישיים שלו, וזאת תוך דחיקת טובת ההסתדרות. כתב האישום אף חשף כי במשך תקופה שרר חוסר אמון בין בן דוד לוסרמן, שחשד ב־2013 כי היא מדליפה מידע לעיתונאים.
מהסתדרות המורים נמסר בתגובה: "צר לנו כי גורמים מסוימים מנסים לנהל קמפיין בחירות באמצעות העברת אינפורמציה שרחוקה מלהיות מדוייקת. אשר לצירוף פרופ' זליכה, עצם בחירתו מוכיחה את הכוונה לבחון לעומק את כל הנושאים הכלכליים והכספיים, לבקש את המלצותיו, לדון בהם ולבחון את יישומן. לעניין הקצאות המשאבים, יפה בן דוד הורתה ליועצים של הסתדרות המורים להכין תוכנית עבודה מקיפה להרחבת השירות המשפטי שיינתן על ידי הסתדרות המורים הן בנושאים הקשורים ליחסי עובד ההוראה מול מעסיקיו וכן במתן אפשרות לעובד ההוראה שנפגע בתאונת עבודה לקבל שירות משפטי בתחום הביטוח הלאומי, כולל ליווי בוועדות רפואיות , ללא צורך בתשלום נוסף. לא ברור לנו מהיכן נלקחו הנתונים הכספיים על הסניף בקרית גת. אין אנו מכירים את המספרים שהועברו ולמיטב ידיעתנו עלות התפעול של הסניף היא בין הנמוכות ביותר".