$
בארץ

האם תל אביב תיסגר בשבת? הליכוד והחרדים מחפשים פשרה

בישיבת הממשלה מחר השרים ידונו בחוק העזר המאפשר לתל אביב להפעיל עסקים בשבת, אולם הליכוד והחרדים טרם הגיעו להסכמה ביניהם. אחת המחלוקות בין הצדדים היא איזה סטטוס קוו קובע: המצב בשטח או החוק האוסר על פעילות בשבת

שחר אילן 21:0207.01.17

אם לא יושג הסדר בין הליכוד למפלגות החרדיות בנוגע לחוק העזר של תל אביב המתיר פתיחת מרכולים בשבת, הממשלה תדון מחר בנושא אבל לא תקבל החלטה. שר התיירות יריב לוין, שמנהל את המגעים, אמר: "המטרה היא למצוא פשרה. אני לא יודע אם נצליח".

הממשלה צריכה להגיע להחלטה בעניין זה לקראת דיון בג"ץ בעתירה של עיריית תל אביב ב־23 בחודש. ב־2014 קבעה עיריית תל אביב חוק עזר עירוני שמאפשר לה להפעיל 160 מרכולים בשבת, ובעתירה מבקשת העירייה לקבוע שהחוק תקף, אף ששר הפנים והממשלה לא אישרו את החוק. בליכוד דווקא מעוניינים שהממשלה תאשר את חוק העזר, מחשש שכניעה למפלגות החרדיות תביא לנסיקה נוספת של מפלגת יש עתיד בסקרים. 

שר הפנים אריה דרעי, שר התיירות יריב לוין וראש עיריית תל אביב רון חולדאי שר הפנים אריה דרעי, שר התיירות יריב לוין וראש עיריית תל אביב רון חולדאי צילום: יובל חן, אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג

 

ברקע עומדת הסמכות המנדטורית של שר הפנים לאשר או לדחות חוקי עזר עירוניים. לפני שנה אילץ השר אריה דרעי את הממשלה לקחת לידיה את הסמכות הזו, כדי שלא יצטרך להחליט לבד על סגירת הפעילות בתל אביב. כעת הוא והמפלגות החרדיות דורשים להחזיר לו את הסמכות כדי שיעשה בדיוק את זה. בליכוד היו מתפשרים בשמחה על אי קבלת החלטה בממשלה, אבל במפלגות החרדיות טוענים שהמשמעות המשפטית של החלטה כזו היא שבג"ץ יקבל את חוק השבת.

 

1. השאלה: מה הסטטוס קוו?

 

בינתיים העמדה של המפגות החילוניות בקואליציה, כולנו וישראל ביתנו, היא אי נקיטת עמדה. "אתה יודע מי קופץ בראש", אומרים בכולנו. "אנחנו לא אוהבים להשתתף בספינים". יו"ר סיעת ישראל ביתנו רוברט אילטוב מסביר שהם בעד הפעילות בשבת, אבל יש שאלה מה הסטטוס קוו. הסטטוס קוו בפועל הוא שכבר עשרות שנים פועלות בתל אביב פיצוציות בשבת. אבל הסטטוס קוו החוקי הוא שזה אסור. ולמה זה חשוב? כי בהסכמים הקואליציוניים של המפלגות החרדיות יש התחייבות של הקואליציה לשמור על הסטטוס קוו. ויש עתיד? יש עתיד מוכיחה כבר חודשים ארוכים שכמה שהיא שותקת הסקרים מיטיבים איתה. אז היא ממשיכה לשתוק.

 

2. קואליציית השבת לחצה

 

קשה לחשוב על משהו שראשי המפלגות החרדיות רוצים פחות מלסכן את הממשלה הזו, שמעולם לא היתה להם טובה ממנה. עולה השאלה, כל כך הרבה חילול שבת מבצעת המדינה. מה מיוחד בפיצוציות? התשובה היא שהכל תלוי בחשיפה בתקשורת. מי שלחצה וגררה את בכירי המפלגות החרדיות למשבר היא קואליצית "שבת שיוויון" שמאחוריה המו"ל של העיתון החרדי הנפוץ ביותר "משפחה" אלי פלאי. זה לא רק החשש מ"משפחה". הח"כים החרדים גם למדו שבכל פעם שהם מנסים להתפשר בנושאי דת, האתרים החרדיים מתחרים ביניהם על עמדות קיצוניות יותר.

 

3. ומה יעשה האדמו"ר מגור?

 

גורם נוסף שממנו חוששים במפלגות החרדיות הוא האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר, שהוא הבוס של ליצמן. לאלתר מסורת ארוכה של קנאות בנושא השבת. ובמילים אחרות: תמיד גפני, דרעי וליצמן מספרים לנו שהם לא מחליטים אלא גדולי התורה. הפעם אפשר שהמשבר באמת יצא משליטתם.

 

בעלי עסקים הפועלים בשבת: "הסטטוס קוו בשבת נשמר, אין מה להתערב"

 

"סגירת חנויות המזון בשבת תאלץ אותנו לעתור לבג"ץ בטענה לאכיפה בררנית, נוכח עשרות אלפי העסקים הפועלים בשבתות באזורי התעשייה", אמר בכיר בתחום המזון בנוגע לדרישת הסיעות החרדיות לאסור פתיחת חנויות בשבת. לדבריו, השבת נשמרת ביותר מ־95% מרכזי הערים. "הרחובות ריקים והחנויות סגורות בכל השכונות. יש אולי 30-20 חנויות מזון פתוחות מתוך 50-40 אלף בתי עסק בעיר, כך שהססטוס קוו נשמר ואין סיבה להפר אותו".

 

עמדתם של בעלי העסקים המפעילים חנויות מזון בשבתות הוצגה בחודשים האחרונים לוועדה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר. המסר המרכזי של אותם גורמים הוא כי סגירת חנויות המזון תאלץ את בג"ץ לקבוע מדיניות אחידה, במסגרתה ייסגרו כל עשרות אלפי בתי העסק הפתוחים בשבתות. "עשרות אלפי בתי עסק עובדים בשבת, וסגירתם תקפח את העיריות במאות מיליוני שקלים של ארנונה, כיוון שהעסקים האלו 'חיים' מסופי השבוע ויקרסו ברגע שיאלצו אותם לסגור בשבת". בלב העמדה של בעלי העסקים הפתוחים בשבת, הטענה כי פתיחת החנויות האלו עומדת בקנה אחד עם השמירה על הסטטוס קוו.

 

נורית קדוש

בטל שלח
    לכל התגובות
    x