בלעדי לכלכליסט
קרן נוי תרכוש 40% מפרויקט אגירה שאובה ב־160 מיליון שקל
קרן נוי תחתום בשבוע הבא על רכישת כ־40% מפרויקט של אגירה שאובה בכוכב הירדן, המחזיק ברשיון לייצור חשמל בהספק של 340 מגה־ואט. תצטרף לתאגיד האצ'יסון ווטר ותה"ל בבעלות קרדן. העסקה תושלם סופית בעוד כחודשיים
קרן נוי הופכת לבעלת מניות גדולה, יחד עם תאגיד האצ'יסון מהונג־קונג, בפרויקט אגירה שאובה בכוכב הירדן, סמוך למושב מולדת.
לכלכליסט נודע כי קרן נוי עומדת על סף חתימת הסכם לרכישת כ־40% ממניות הפרויקט. 20.25% מהמניות יירכשו מידי חברת תה"ל שבבעלות חברת קרדן, תמורת כ־80 מיליון שקל ואילו 19% נוספים מהמניות יירכשו מחברת טריפל R - בסכום של כ־80 מילין שקל, במסגרת מימוש אופציה שקיימת בידי קרן נוי.
חברת טריפל R בבעלות אורי רודד ומיכאל ויוחנן רטנר, היא יזמית הפרויקט המחזיק ברישיון מותנה לייצור חשמל בהספק של 340 מגה־ואט.
קרן נוי, שמנוהלת בידי פיני כהן, רן שלח וגלעד בושביץ, מממשת את האופציה הזו ורוכשת חלק ממניות המייסדים בסכום של כ־80 מיליון שקל. בנוסף רוכשת נוי מידי תה"ל 19.25% מהמניות תמורת סכום דומה כ־80 מיליון שקל, כך שהיקף העסקה כולה יעמוד על כ־160 מיליון שקל, לפי שווי של 400 מיליון שקל לפרויקט.
בכוכב אגירה, כך נקרא הפרויקט, היתה שותפה גם חברת אנלייט שבשליטת שאול אלוביץ'. אנלייט רכשה באפריל 2014 יחד עם קרן נוי אופציה לרכישת 19% מהמניות. אולם בחודש מאי החליטה אנלייט לוותר על האופציה ומכרה את חלקה (9.5%) לידי קרן נוי ברווח של כמה מאות אלפי שקלים.
באותו זמן ניהלה תה"ל מגעים עם גורמים פיננסים שונים לקבלת הלוואת מזנין (מימון ביניים לתשלום ההון העצמי בעסקה) למימון חלקה בהון העצמי לביצוע הפרויקט. ההון העצמי עמד על כ־160 מיליון שקל, אולם בסופו של דבר החליטה תה"ל למכור מחצית ממניותיה, ולממן בסכום זה את ההון העצמי הנדרש למימון המחצית השניה של אחזקותיה.
העסקה אמורה להיחתם בשבוע הבא, אולם היות ונגד ביצוע הפרויקט עומדת תביעה משפטית של חברת אלומיי, שטענה כי רשיון הפרויקט נמסר שלא כדין ובאיחור לבעלת הרשיון, חברת טריפל R, תושלם העסקה סופית רק בעוד כחודשיים לאחר סיום ההליך המשפטי. בנוסף זקוקה העסקה לאישורים של רשות החשמל ורשות ההגבלים.
לאחר סיום ההליכים קרן נוי תחזיק מעתה 39.25% מפרויקט האגירה השאובה, האצי'יסון ווטר ב־40.5%, ותה"ל ב־20.25%.
פרויקט האגירה השאובה מבוסס על ייצור חשמל באמצעות שני מאגרי מים, עליון ותחתון, בסמוך למושב מולדת בעמק חרוד.
המאגרים יחוברו בצינור לחץ, שימוקם במנהרה שתזרים 2.5 מיליון מ"ק במהלך 10-8 שעות. בשעות שפל בצריכת החשמל, ובהתאם גם בתעריפו, מעלה משאבת מים מהמאגר התחתון למאגר העליון, ובשעות השיא בצריכת החשמל, כשתעריפי החשמל גבוהים, מוזרמים המים מהמאגר העליון לתחתון, כשהאנרגיה הנוצרת מפעילה טורבינה שמייצרת חשמל המסופק כולו לרשת החשמל.
המדינה התחייבה לספק 94.4% מהכנסות הפרויקט ב־18 שנותיו הראשונות עבור העמדת זמינות קבועה של כושר הייצור לרשת החשמל.
הכנסות כוכב אגירה צפויות להסתכם ב־200 מיליון שקל בשנה, ב־18 שנות פעילותו הראשונות של הפרויקט.
החברות סינו היידרו הסינית וג'נרל אלקטריק יבנו יחד את תחנת הכוח, שהיא הבסיס לפרויקט.