$
בארץ

ש"ס ויהדות התורה סידרו לישיבות פטור מארנונה

ועדת הכספים אישרה אתמול הצעת חוק שלפיה בתי כנסת בישיבות יקבלו פטור מארנונה. בפועל מדובר בפטור גורף לישיבות. הנפגעת העיקרית היא ירושלים, שתאבד הכנסות של 24 מיליון שקל בשנה

עמרי מילמן 06:4418.01.17

חברי ועדת הכספים של הכנסת בראשות משה גפני אישרו אתמול לקריאה ראשונה הצעת חוק של ח"כ יואב בן צור מש"ס ומנחם אליעזר מוזס מיהדות התורה, הקובעת כי בתי כנסת ייעודיים שנמצאים בישיבות יהיו פטורים מתשלום ארנונה. לכאורה מדובר בהחלטה טריוויאלית, שכן בתי כנסת פטורים מארנונה בכל מקרה, אלא שבפועל ההגדרה תאפשר לפטור ישיבות מתשלום ארנונה משום שברבות מהן יש שטח שניתן להגדיר כבית כנסת ייעודי.

 

הנפגעת העיקרית מההחלטה היא עיריית ירושלים, שהישיבות שבתחומה משלמות ארנונה של כ־36 מיליון שקל בשנה. להערכת מנכ"ל העירייה אמנון מרחב, המהלך של ועדת הכספים יביא לאובדן הכנסות של 18–24 מיליון שקל בשנה.

 

לישיבות קל להצהיר, לעירייה קשה לבדוק

 

החשש של עיריית ירושלים הוא כי ראשי הישיבות ידווחו על כמה חדרים בישיבה שלהם (אם לא על כולם) כחדרי תפילה ויטענו שיש בהם ספר תורה ומשום כך הם נחשבים לבתי כנסת ייעודיים. לעירייה יהיה קשה לבדוק את אמינות המידע. בדיון הקודם שנערך בנושא נחשף כי העירייה בודקת רק 500 מתוך 40 אלף הזכאים לפטור בכל שנה.

כדי להתמודד עם החשש הזה הוסיפו חברי ועדת הכספים להצעת החוק סעיף הקובע כי רק מבנה שייעודו המקורי הוא בית כנסת יזכה לפטור, אולם הם סירבו לקבוע כי בכל מוסד יוכל להיות רק חדר אחד כזה. הסיבה: ישנן ישיבות גדולות שבהן יש כמה בתי כנסת. כלומר, מבחינת עיריית ירושלים הנושא נותר פרוץ.

 

ברקת. ביקש שיפוי תקציבי מהמדינה ברקת. ביקש שיפוי תקציבי מהמדינה צילום: שאול גולן

 

במילים אחרות, הצעת החוק מעניקה לישיבות פטור מארנונה בדלת האחורית משום שבעייתי עבור הח"כים לתת פטור רשמי — רעיון שעלה בעבר ונפל משום שהוא עלול לפתוח פתח למתן פטורים רחב גם לאוניברסיטאות ולגני ילדים.

 

 

נציגי הנפגעת העיקרית מהמהלך — עיריית ירושלים — בראשות ראש העיר ניר ברקת הודיעו כי הם לא מתנגדים למהות ההצעה, אלא רק שהם מבקשים לקבל מהמדינה שיפוי תקציבי בעקבותיה.

 

מי שהתנגד להצעת החוק היה משרד האוצר. לטענת המשרד, שהתבסס על הערכותיה של עיריית ירושלים, מדובר בהצעת חוק תקציבית (כזו שלא הוגשה על ידי הממשלה ועלותה גבוהה מ־6 מיליון שקל) שלפי החוק דורשת את אישורם של 50 ח"כים. אולם לאור החשש של הקואליציה ושל מפלגות האופוזיציה המחנה הציוני ויש עתיד מפתיחת חזית מול המפלגות החרדיות, הצעת החוק לא צפויה להיתקל בקשיים רבים בכנסת.

 

בהתאם לכך מסתמן כי הישיבות ייהנו מהפטור התקציבי ושנטל הארנונה על יתר הציבור יוכבד.

 

יו"ר ועדת הכספים משה גפני יו"ר ועדת הכספים משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי

 

הפטור בפועל החדש יאלץ את משרד הפנים לבחון את השפעתו על רפורמים ועל בתי תפילה של דתות אחרות שירושלים משופעת בהם, כמו הנצרות והאסלאם, שכן הדינמיקה העדינה של השימוש בבתי תפילה שונה ומשתנה מדת לדת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x