מלכודת חידוש הדרכונים בנתב"ג: מדוע זה צריך לעלות 1,115 שקל?
ועדת הכספים כבר דרשה להפחית את הקנס, אך ההחלטה נותרה תקועה בסבך הבירוקרטיה - ואנחנו המפסידים
ישראלים רבים מכירים את הסיטואציה הבאה: קניתם כרטיס טיסה לחו"ל. כבר ארזתם את המזוודות, שריינתם את המלון ותכננתם את המסלול. ברגע האחרון הוצאתם את הדרכון מהמגירה וגיליתם, לחרדתכם, שהוא איננו בתוקף.
במידה שמדובר בשבת או בחג, או שהזמן שנותר אינו מאפשר התייצבות בלשכת רשות האוכלוסין הקרובה לביתכם, המוצא היחיד הוא חידוש הדרכון בעמדת משרד הפנים בנתב"ג.
- ההורים לא נחשבים: משרד הפנים יחליט איך לאיית את שם ילדכם
- יוזמה בבריטניה: רוצים לעקוף את התור לביקורת דרכונים? שלמו 5 ליש"ט
- איזה דרכון הוא השווה ביותר בעולם?
במצב הנוכחי, הגילוי ברגע האחרון על כך שדרכונכם אינו בתוקף יעלה לכם ביוקר. אזרח ישראלי שנאלץ כיום לחדש דרכון בעמדת רשות ההגירה והאוכלוסין בנמל התעופה בן-גוריון ישלם סכום של 1,115 שקל - או 560 שקל אם הוא חייל. מדובר באגרה הגבוהה כמעט פי ארבעה ממחיר הנפקת דרכון בסניפי משרד הפנים - שעומד על 280 שקל. בכל הנוגע לקטינים, המחירים הם 555 שקל ו-140 שקל בהתאמה.
מטבע הדברים, הליך של הנפקת דרכון בנמל התעופה עולה יותר מההליך הרגיל, מאחר שלמדינה אינטרס להרתיע את האזרחים ולדאוג לכך שיגיעו לשדה התעופה עם דרכון בתוקף. הגיוני כי המדינה לא תרצה שכל הנוסעים יחדשו את דרכוניהם ברגע האחרון. מנגד יש לזכור, שחלק ממחדשי הדרכון בנתב"ג נקלעו לסיטואציה בניגוד לרצונם, ונאלצו לחדשו בשדה התעופה בשל טיסה דחופה שלא תוכננה מראש.
השאלה היא המידתיות של הסנקציה העונשית על האזרח בדמות גובה אגרת חידוש הדרכון: האם הגיוני שהמדינה תגבה תשלום הגבוה פי ארבע מהתשלום בגין אותו שירות, אך ורק כדי להעניש את האזרח על שלא חידש את דרכונו קודם לכן?
בדיון שקיימה ועדת הכספים של הכנסת בדצמבר 2015 דרש יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, להפחית את סכום אגרת חידוש הדרכון בנתב"ג. "היא לא סבירה באופן קיצוני", אמר גפני והוסיף: "אף אחד לא יכול להסכים לדבר הזה". אלא שחלפה כמעט שנה, ו"הדבר הזה" ממשיך.
יתרה מזאת, אף שהממשלה קיבלה לפני שנה החלטה עקרונית להפחית את האגרה לסכום של 700 שקל לאזרח בגיר ו-280 שקל לקטין, התעריף טרם השתנה והאזרחים ממשיכים לשלם את המחיר הגבוה הקיים.
לגורמים האחראים, משרד הפנים וועדת הכספים, לא חסרים הסברים מפורטים כאלה ואחרים. בקצרה: במשרד הפנים טוענים כי ועדת הכספים לא אישרה את התקנות שהובאו לאישורה שכללו בד בבד העלאה של אגרות הדרכונים שלא מחודשים בנתב"ג. לעומת זאת, הוועדה טוענת כי כלל לא הונחו תקנות חדשות בפניה, המתייחסות לאגרת חידוש הדרכון בנתב"ג שאותן ניתן היה לאשר. למעשה, הכשל נובע מעמדת משרד האוצר, שמתנה את הפחתת אגרת חידוש הדרכון בנתב"ג בהעלאת אגרות אחרות.
ואולם, במקרה זה כמו במקרים אחרים, ההסברים אינם משנים. מדובר בעוד מקרה הממחיש את אוזלת ידו של המחוקק בדאגה לצרכן. כאשר גלגלי הביורוקרטיה נעים באיטיות, ומעורבים בהם יותר מדי גורמים שמפנים את חץ האחריות זה כלפי זה - האזרחים הם שמשלמים.
בשורה התחתונה, גובה האגרה של חידוש דרכון בנמל התעופה בן גוריון הוא שערורייתי ופוגע במי שמהווים קהל שבוי. הממשלה וועדת הכספים החליטו כבר לפני זמן רב להפחית משמעותית את האגרה, אבל בעקבות חוסר תיאום בין משרד האוצר למשרד הפנים, הפחתת האגרות תקועה והציבור הישראלי ממשיך להיפגע.
על הגורמים המעורבים לפעול מיידית במטרה ליישם את ההחלטה שהממשלה עצמה כבר קיבלה, בטרם יוגש בג"ץ בנושא.
עו"ד ברוה עומדת בראש משרד הדס ברוה עורכי דין, המתמחה במשפט מנהלי ובג"צים