בלעדי לכלכליסט
חמישה נבחרי ציבור מקבלים פנסיה בניגוד לחוק כבר 18 שנה
הטעות בתשלום לחמישה נבחרים ברשויות מקומיות התגלתה ב־2005, אבל התשלום לא הופסק. העלות הכוללת: 15 מיליון שקל. ועדת הפנים של הכנסת סירבה בעבר לאשר את התשלום, ואף הגדירה אותו כרשלנות חמורה. מחר תדון הוועדה שוב בנושא
בשל החלטה לא חוקית של משרד הפנים, משלמות חמש רשויות מקומיות במשך 18 שנים פנסיה לנבחרים לשעבר (ראשי ערים וסגנים) שאינם זכאים להן. החמישה החלו לקבל את הפנסיה בגיל פחות מ־45 כך שעכשיו הם עדיין בני כ־60. העלות האקטוארית של התשלום לכל אחד מהם מוערכת ב־3 מיליון שקלים וביחד בכ־15 מיליון.
המחדל התגלה כבר ב־2005. למרות זאת ולמרות שוועדת הפנים של הכנסת סירבה להכשיר את התשלומים הלא חוקיים הם נמשכים עד היום. ב־2012 הגדיר יו"ר הועדה אז את הפרשה כרשלנות חמורה ודרש להעמיד לדין את האחראים. נציג האוצר אמר שזו "טעות נוראה".
ועדת הפנים של הכנסת היא שקובעת את תנאי השכר של נבחרים ברשויות מקומיות. עד ינואר 1999 קבעו הנהלים שראשי ערים וסגניהם יקבלו פנסיה תקציבית לכל חייהם אם כיהנו לפחות 4 שנים והם בני 45 ומעלה. בינואר 1999 תיקנה ועדת הפנים את הכללים וביטלה את מגבלת הגיל. אלא שהבחירות לרשויות המקומיות נערכו בנובמבר 1998 והנוהל החדש לא הוחל רטרואקטיבית על מי שהודחו בבחירות אלו. למרות זאת החליט מנכ"ל משרד הפנים - לטענת המשרד בטעות - להחיל את הנוהל על חמישה נבחרים בני פחות מ־45 ולשלם להם פנסיה לכל החיים.
הטעות התגלתה ב־2005 למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה לראשונה לכנסת בבקשה להכשיר את התשלום הבלתי חוקי ב־2012. יו"ר הוועדה אז ח"כ אמנון כהן מש"ס ביקר את הבקשה בחריפות: "אנשים קיבלו מה שלא מגיע להם. צריך להפסיק להם. זו רשלנות ממדרגה ראשונה". "אני לא הולך להכשיר את הדבר הזה. מי שלא פעל שיחזיר, צריך להעמיד אותו לדין". עם זאת שררה בישיבה הסכמה שמכיוון שהטעות היתה של משרד הפנים אין לבקש ממקבלי הגמלאות להשיב כסף.
באוגוסט 2013 התקיימה ישיבה נוספת של ועדת הפנים הפעם בראשות מירי רגב מהליכוד. משרדי הממשלה הציגו את הפשרה אליה הגיעו: הנבחרים לשעבר לא יחזירו את הכסף, אבל התשלום ירד בהדרגה במשך שנתיים ואז יופסק כליל. יו"ר הוועדה רגב סרבה לאשר את הפשרה כדי שהתשלום לא יפסק.
עכשיו פונה שר הפנים אריה דרעי בשלישית וכותב ליו"ר הוועדה ח"כ דוד אמסלם מהליכוד: "ראוי כי אותם חמישה נבחרי ציבור לא יענשו על החלטה אשר נגרמה כתוצאה מטעות אנוש ואודה לך אם ועדת הפנים תסייע לנו בהגשמת מטרה חשובה זו". אמסלם סירב לפרט לפני הדיון מחר בוועדה מה תהיה עמדתו. ממשרד הפנים נמסר בתגובה "עקב הטעות שנעשתה, הנושא עומד כעת לפתחו של יו"ר ועדת הפנים של הכנסת שתכריע בנושא ביום שני".