בזק מצליחה בשילוב חברתי
97% מבני הנוער בסיכון שנקלטו לפרויקט החניכים של בזק התגייסו לצה"ל ב־2016
בשנים האחרונות עלה שיעור הגיוס של נערים ונערות אלה בהתמדה: ב־2015 הוא עמד על 92%, ב־2014 על 88%, וב־2011 - על 78% בלבד.
תוכנית החניכים בבזק נוסדה כבר ב־1984, עת בזק היתה חברה ממשלתית. לאורך השנים ידעה התוכנית עליות ומורדות, והיו שנים שבהן היא נדחקה הצדה, אך היא אומצה מחדש על ידי ההנהלה ב־2008, ומאז היא זוכה לתקציבים ולתשומת לב של ההנהלה. ב־2016 למשל עמד תקציב התוכנית על 2 מיליון שקל, שרובם משמשים לתשלום שכר לנערים ולנערות המועסקים.
גיוס לצה"ל הוא אכן קריטריון למדידת אפקטיביות התוכנית של בזק, אך ניתן לצפות מחברה בסדר גודל של בזק שתעמיק את הבדיקה שלה, תחזור אל בוגרי התוכנית לאחר מספר שנים ותראה אם היא באמת הצליחה ליצור שינוי ארוך טווח בחיים שלהם.
למרות הציפייה כי החניכה תסייע לנערים ונערות אלו להשתלב כעובדי בזק, מרבית בני הנוער שהשתתפו בתוכנית לא השתלבו לאחר מכן בבזק כעובדים מהמניין. בנוסף לכך, החברה אינה מתכוונת להגדיל את היקף התוכנית בשנים הקרובות.
החניכים בבזק מועסקים בהיקף משרה של יומיים בשבוע, ועל ימים אלה מקבלים שכר מלא ואת כל ההטבות הסוציאליות של עובד בזק מהמניין, לרבות שי לחג. ההעסקה היא בתפקידים הרגילים בחברה - החל ממוקדי השירות ועד מקצועות טכניים כמו פריסת רשת. החניכים מתנסים בעבודה, ומקבלים על כך שכר, כשהמטרה היא לחזק אצל החניכים את התחושה כי הם מסוגלים להשתלב במקום עבודה רגיל לאורך זמן.
כמו כן, בניגוד למעסיקים אחרים שמבצעים תוכניות כאלה בשיתוף עם עמותות, בזק מנהלת את התוכנית בעצמה ומגייסת חניכים דרך כוח האדם של החברה. הנערים מלווים על ידי 65 עובדי בזק, שקיבלו הכשרה מקצועית מיוחדת לליווי נוער. התוכנית מלווה על ידי העובדת הסוציאלית של החברה, ונמשכת שנתיים.
בני הנוער בפרויקט נפלטו ממעגל הלימודים, והם משולבים בתוכניות מיוחדות בבתי ספר מקצועיים המשלבים לימודים ועבודה.