$
בארץ

למה נשים חיות יותר שנים מגברים

אף שבתחומים רבים מצבן של נשים גרוע משל הגברים - הן חוות יותר לחץ, סובלות יותר ממחלות כרוניות, דיכאון וחרדות, ובעלות סיכוי גבוה יותר להיפגע מאלימות - תוחלת החיים שלהן ארוכה מזו של גברים. איך קורה הפלא הזה?

שירות כלכליסט 08:0018.03.17
עובדה ידועה היא שנשים חיות יותר מגברים. ל"הישג" הזה הן מגיעות למרות כל הקשיים בדרך - נשים חוות יותר לחץ, סובלות יותר ממחלות כרוניות, הן יותר מדוכאות וחרדות, ובעלות סבירות גדולה יותר להיות קרבנות של אלימות, שלא לדבר על כך שהן מרוויחות פחות מגברים ובמדינות רבות אפילו לא מקבלות את אותן זכויות כמו גברים.

 

אף על פי כן, נשים חיות יותר שנים מגברים. עובדה זו נכונה בכל מדינה בעולם, ללא יוצא מהכלל. אז איך קורה הפלא הזה?

 

ד"ר שרווין אסארי (Shervin Assari) חוקר במחלקה לפסיכולוגיה ולבריאות הציבור מאוניברסיטת מישיגן ניסה לענות על השאלה הזו.

 

האם הכל זה ביולוגיה

 

בשלב ראשון הגדיר ד"ר אסארי את ההבדל בין מגדר ומין. מגדר מתייחס לאספקטים החברתיים של מין האנוש, כמו לחץ חברתי, הזדמנויות וציפיות חברתיות. מין לעומת זאת, מתייחס לביולוגיה. על פניו, ההבדל הביולוגי הוא שיכול להסביר את הפערים בתוחלת החיים. לנשים יש יתרונות ביולוגיים שמאפשרים להן לחיות יותר. כך למשל, האסטרוגן מועיל לנשים כי הוא מפחית את ריכוז הכולסטרול הרע (LDL) ומגביר את ריכוז הכולסטרול הטוב (HDL), שמפחית סיכונים לבעיות לב.  

נשים מודעות יותר לבריאותן ואינן חוששות לטפל בעצמן נשים מודעות יותר לבריאותן ואינן חוששות לטפל בעצמן צילום: גטי אימג'ס

מנגד, טסטוסטרון, מעלה את רמות הכולסטרול הרע בדם ומפחית את רמות הכולסטרול הטוב. לכן, גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מלחץ דם גבוה, מחלות לב ושבץ.

 

נשים אמנם סובלות יותר מגברים ממחלות כרוניות, אך למזלן הן סובלות מפחות מחלות סופניות בהשוואה לגברים. לדוגמה, נשים חולות יותר בדלקת פרקים, שהיא אמנם מחלה לא קלה אך אינה קטלנית, ואילו גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות כרוניות שיכולות להרוג. בנוסף, גברים מתחילים לסבול ממחלות לב עשר שנים לפני נשים.

 

גם להבדלים חברתיים יש השפעה

 

פירוש הדבר שהבדלים ביולוגיים אכן משפיעים על ההבדלים בתוחלת החיים, אך לפי ד"ר אסארי גם למגדר יש השפעה. הסיבה העיקרית לכך היא שלנשים יש מודעות גדולה יותר לנושא הבריאות.

 

מחקרים הוכיחו שבאופן כללי נשים מודעות יותר לבריאות שלהן, ובהתאם לכך יש להן מודעות גבוהה יותר לסימפטומים פיסיים ונפשיים. המודעות הזו באה בראש ובראשונה לידי ביטוי באימוץ אורח חיים בריא יותר. נשים גם מסבירות בצורה טובה יותר את הבעיות שלהן, מה שעוזר בתהליך האבחון.

 

גברים, לעומת זאת, מפגינים פחות נכונות לקבל טיפולים. מעבר לכך, גברים תופסים התנהגות לא בריאה ונקיטת סיכונים כגברית, ואילו התנהגות בריאה נתפסת בעיניהם כנשית. כך שטסטוסטרון מסכן את הגברים מבחינה ביולוגיית, אך גם מבחינה התנהגותית, כי הוא מגביר את האגרסיביות, ועלול להוביל לשיעור תמותה גבוה יותר כתוצאה מתאונות ורצח.

 

באופן כללי, נשים מעריכות סיכונים בצורה מוגזמת, בעוד שגברים ממעיטים בערכם. דפוס זה נצפה בשורה של ניסויים ומחקרים. לדוגמה, גברים מפירים יותר חוקי תנועה מנשים. בהתאם, נספר רב יותר של גברים נהרגים בתאונות דרכים מאשר נשים.  

גברים נוטים לספורט מסוכן יותר גברים נוטים לספורט מסוכן יותר צילום: ADwallpapers

ההבדלים בין גברים ונשים לא באים לידי ביטוי רק בתוחלת החיים, אלא גם בסיבות המוות. במרבית המדינות ישנה סבירות גבוהה יותר שגברים ימותו מהתאבדות מאשר נשים. בארה"ב למשל, ישנה סבירות הגבוהה פי 3.5 שגבר ימות בהתאבדות לעומת אישה. הסיבה העיקרית לכך היא שגברים משתמשים בשיטות קטלניות יותר להתאבדות, כמו על ידי שימוש באקדח. בקרב הנשים יש יותר מקרי התאבדות על ידי נטילת גלולות, מהלך שאם הוא מתגלה בזמן, ניתן, ברוב המקרים, לסכל את ניסיון ההתאבדות.

 

התאבדויות של גברים נובעות גם מהסטיגמה שמתלווה לדעתם להפרעות נפשיות, ולקבלת טיפול נפשי. כלומר, כשגברים נתקלים במצוקות נפשיות הם מתקשים להתמודד איתן, גם כי הם מעדיפים לא לדבר על זה וגם כי הם לא מקבלים טיפול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x