קפיטליזם 3.0
היעדים החברתיים של חברת החשמל נשארים בחושך
דו"ח האחריות התאגידית של חברת החשמל פורסם בתוך פרק זמן סביר, אך זו נקודת האור הכמעט יחידה בו. הוא נעדר יעדים חברתיים מדידים, פרשת השוחד של סימנס לבכירי החברה נדחקה לפסקה אחת בלבד, אין כל אזכור של תלונות בנושאי אתיקה, וחסר פיקוח חיצוני על אמינות הנתונים. נושאים סביבתיים זכו ליעדים כמותיים
חברת החשמל פרסמה החודש את דו"ח האחריות התאגידית שלה ל־2016, והפכה לחברה הראשונה בישראל שהציגה נתונים לשנה זו, כלומר בסמיכות לדו"ח הכספי. מדובר בהישג בהשוואה ל־20 חברות אחרות, שמפרסמות דו"חות כאלה אך באיחור ניכר. מנגד, הדו"ח סובל מליקויים ניכרים רבים: הוא נעדר יעדים חברתיים מדידים ובני השוואה, אין כל אזכור של תלונות בנושאי אתיקה, חסר פיקוח חיצוני על אמינות הנתונים, ופרשת השוחד של סימנס לבכירי החברה נדחקה לפסקה אחת לקראת הסוף.
- מחצית ממוסדות הלימוד למינהל עסקים לא דורשים קורס בנושא האתיקה
- מנכ"ל חברה? תן דין וחשבון לכנסת
- ביד אחת תורמים וביד השנייה מתחמקים ממס
עם זאת, חברת החשמל מפרסמת יעדים כמותיים בתחום הסביבתי, למשל 20% רכש מספקים ירוקים ושילוב מקורות אנרגיה מתחדשים (רוח ושמש) בהיקף של 100 קילו־ואט לשעה עד שנת 2020.
הדו"ח של חברת החשמל עמוס ביעדים, אפילו יותר מדי. מדובר ב־28 יעדים חברתיים שעל החברה להגיע אליהם עד 2020, אלא שבאף לא אחד מהם הוצב מספר ברור. כך למשל קיים יעד של "שיפור מעמד האישה", רק שלא צוין למשל מה שיעור הנשים שהחברה מצפה לקלוט לעמדות ניהול עד 2020. כך גם בנוגע ליעדים כגון "קליטת עובדים מקרב בני המיעוטים", "העסקה רב גונית", "מניעת אפליה", "רכש מקומי" ו"העסקה הוגנת של עובדי קבלן". אין שום התחייבות כמותית שתיתן לציבור או למשקיעים אפשרות לבדוק אם החברה עמדה בהתחייבויותיה.
אין השוואה לנתוני עבר
בשיחה עם "כלכליסט" אמר אדריאן ביאנו, סמנכ"ל הקיימות של החברה, כי הסיבה שחברת חשמל אינה מפרסמת יעדים כמותיים היא רגולטורית: "אנחנו עובדים על פי ההנחיות של רשות החברות. מעבירים לה יעדים, והיא עושה בקרה על האפקטיביות של הפעילות. כנראה שבשנים הבאות נגיע למצב שבו הדו"ח יהיה חלק מהדו"חות הכספיים או יפורסם עם הדו"ח הכספי ונצטרך למצוא פתרון למדדים ויעדים".
אחד המקרים שממחישים את האבסורד באי הצבת יעדים חברתיים הוא המקרה של העסקת עובדים עם מוגבלות. כיום 2.5% מעובדי חברת חשמל הם אנשים עם מוגבלות. החברה עשתה מאמצים אדירים לקלוט עובדים כאלה, והיא אחת החברות המתקדמות ביותר בישראל בנושא זה. למרות זאת, וחרף העובדה שבחברה קיים יעד כמותי להעסקת עובדים עם מוגבלות, בדו"ח האחריות התאגידית לא צוין שום יעד מספרי. אגב, הדרישה הרגולטורית היא להגיע למצב ש־3% ממצבת כוח האדם הם עובדים עם מוגבלות. עם זאת, חברת החשמל היא אחת החברות היחידות בישראל שמתקרבת למילוי הדרישה הזו.
הדו"ח של חברת החשמל לא מציג נתוני עבר. כך למשל בסעיף העסקת נשים צוין שיעור הנשים בהנהלה, וקיים פירוט לגבי כמות הנשים בהנהלה כיום, אבל אין בו נתוני השוואה לשנים קודמות. כך לא ניתן לדעת אם החברה התקדמה בנושא זה בשנים האחרונות. בנוגע לשיעור הנשים בדירקטוריון צוין: "כצעד משמעותי בכיוון ייצוג הולם של נשים בדירקטוריון היו בסוף 2016 ארבע נשים מתוך 11 דירקטורים (36%)", אך אין נתונים משנים קודמות. מבדיקה של הנתונים עולה כי בשנים קודמות שיעור הנשים בדירקטוריון עמד על כ־40%, כלומר 2016 הציגה ירידה בשיעור הדירקטוריות - מדוע אם כן מתארים שיעור של 36% כ"צעד משמעותי"?
בהנהלת החברה חל שיפור בקידום נשים. החברה עלתה מאפס נשים בהנהלה למצב שבו בסוף 2016 יש לה שתי נשים בהנהלה הבכירה, 13% מההנהלה הבכירה, ועוד חמש נשים מנהלות אגפים, 21%. כמו כן נשים מהוות 29% מכלל סגני מנהלי מחלקה, ו־16% מסגני מנהלי אגפים. סך שיעור הנשים מעובדי חברת חשמל הוא 20%. מאחר שאין נתוני השוואה, לא ברור אם חל שיפור בתחומים אלה. בנוסף לכך החברה אינה מודדת פערי שכר בין גברים לנשים. לדברי בכירים, חברת החשמל מקיימת הליכים אקטיביים לאיתור נשים בעלות פוטנציאל ניהולי, והיא מעודדת נשים להגיש מועמדות למשרות ניהוליות במכרזים הפנימיים של החברה.
תקווה לביעור השחיתות
תחום נוסף שאינו מקבל טיפול נאות בדו"ח האחריות התאגידית של חברת החשמל הוא תחום האתיקה. החודש הורשעו בכירים בחברה בלקיחת שוחד מחברת סימנס תמורת קידום ענייניה של סימנס בחברת חשמל במשך שנים ארוכות. אף שמדובר בפרשה של כשל אתי חמור, בקושי ניתן לה אזכור בדו"ח.
החברה יצאה ידי חובתה עם ציון הפרשה בפסקה אחת בלבד בעמוד 77 מתוך 100 עמודי הדו"ח. אותה פסקה לוותה בפסקאות רבות שעסקו בקוד האתי של החברה ובהטמעתו, לצד מנגנונים נרחבים של מניעת שחיתות, בציון התקווה שהחברה "הצליחה לבער מהשורש את נגע השחיתות". גם כאן נעדרו פרמטרים כמותיים, כמו גילוי פשוט של כמות התלונות שנרשמו בחברה בנושאי אתיקה, כיצד הן טופלו וכמה מהן התבררו כמוצדקות.
דו"ח האחריות התאגידית של חברת החשמל לוקה גם בהיעדר פיקוח חיצוני על הנתונים שהוצגו בו. בדו"חות קודמים נקטה החברה מנגנון בקרה חיצונית, שמחזק את תוקפם של הנתונים המוצגים בדו"ח, אולם ב־2016 היא החליטה להסתפק בבקרה פנימית בלבד. לטענת חברת החשמל, "בקרה חיצונית היתה מאריכה את זמן עיבוד הדו"ח ומעכבת את פרסומו".