ראיון כלכליסט
כחלון: "בחירות עכשיו? זה לא אחראי, אבל ההחלטה לא בידיי"
שר האוצר מדבר על הכל: האופטימיות ביחס לפתרון משבר הדיור, המוטיבציה שמאחורי "נטו משפחה", החרטה על מתווה הגז והנתק עם ראש הממשלה בעקבות פארסת התאגיד: "אני לא יודע מתי יהיו בחירות, זה לא תלוי בי וכבר אין שיח רציונלי בהקשר הזה"
שר האוצר משה כחלון, אנחנו קרובים לבחירות?
"אי אפשר לדעת".
ובכל זאת, מה ההערכה שלך?
"פעם יכולתי להגיד, אבל אחרי מה שקרה עם התאגיד אני לא יודע".
אתה עדיין לא רוצה בחירות?
"אני חושב שזה כבר לא תלוי בי. כבר אין שיח רציונלי סביב הנושא הזה. אם אני רוצה או לא רוצה, זה כבר לא רלבנטי. ראיתם איך בלילה אחד הכל עמד להתפרק".
יכול להיות שלראש הממשלה יש מוטיבציה אישית ללכת לבחירות? בגלל החקירות למשל?
"אני באמת לא יודע. כשראש הממשלה אמר שעוד רגע הולכים לבחירות, מאוד הופתעתי".
- מלחמת הקרדיטים הלאומית: נתניהו נגד כחלון, כחלון נגד נתניהו
- התקציב הדו-שנתי כובל את ההטבות של כחלון לשנתיים בלבד
- פוליטיקה נטו: התוכנית של כחלון הזניקה את השרים למירוץ סחטנות
לקחת את זה קשה ברמה האישית?
"לקחתי את זה קשה ברמה הלאומית. יש לנו משימות להשלים. אני רואה מדינה צומחת, משק בתנופה, הציבור סוף סוף מתחיל להרגיש משהו. זו דעתי לפחות. ואז לבוא ולעצור הכל? זה לא נראה לי יותר מדי אחראי. אבל אם זה מה שרוצים — בסדר. אלה הם חיינו".
אתה וראש הממשלה עדיין בנתק מאז משבר התאגיד? או שיצא לכם לדבר?
"לא דיברתי איתו אישית. הייתי בישיבת ראשי מפלגות, הייתי כמובן בישיבות ממשלה, אבל אין לי שום שיג ושיח עם ראש הממשלה".
איך זה ייפתר?
"אני לא יודע. אולי כמו כל הדברים שנפתרים בסוף, ואולי זה לא ייפתר. פוליטיקה היא מקום אכזרי וקשוח, זה לא מועדון נוער. זה המשחק".
אפשר להמשיך לקיים ככה קואליציה?
"כן, אפשר לעבוד, לא חייבים להיות חברים".
זה נכון שראש הממשלה שלח שליחים בניסיון לפייס אותך?
"אני לא מדבר על הדברים האלה. זה לא מעניין".
נטו משפחה
"טובה לכולם ותעבור"
אנחנו נפגשים עם שר האוצר משה כחלון כשבוע לאחר שהשיק את תוכנית "נטו משפחה" להקלת הנטל על המשפחות העובדות בישראל. הצעד שזכה לכיסוי התקשורתי הנרחב ביותר בתוכנית היה הורדת מס הקנייה על מכשירי סלולר, שהפחיתה את מחיריהם במאות שקלים, אבל התוכנית כוללת הרבה יותר מזה.
מדובר במהלך יצירתי שכולל הורדת מכסים, העלאת נקודות זיכוי מס להורים, הגדלת הזכאות למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) והוזלה מתוכננת של הצהרונים. את המהלך שהושק רגע לאחר חג הפסח והובילו שר האוצר בעצמו עם מנכ"ל משרדו שי באב"ד, הצליחו באוצר לשמור בסוד, אפילו מפני ראש הממשלה, מה שגרר כעס רב בלשכתו. למרות זאת, שר האוצר בטוח שהוא יצליח לאשר בשבועות הקרובים את התוכנית בממשלה ובכנסת.
"אני שר אוצר חברתי מעמקי נשמתי, ואני אעשה כל אשר אוכל כדי לעזור לזוגות הצעירים, למעמד הביניים ולשכבות החלשות. התוכנית שהבאתי טובה ולכן היא תעבור", טוען כחלון.
ומה לגבי הביקורת על התוכנית — על העובדה שהיא לשנתיים בלבד, על החשש שאין לך מקורות תקציביים כדי לממן אותה?
"אין פה שום זמניות, המקורות קיימים. אף אחד באוצר לא היה נותן להעביר את התוכנית אם לא היו מקורות. זה נכון שכרגע המקורות הם לשנתיים ושלאחר מכן נצטרך לבדוק את התוכנית, אבל זה יתרון בעיניי, כי אחרי שנתיים אפשר יהיה גם לבדוק את היעילות שלה. יש מקורות תקציביים, וחשוב לומר שבכלל לא הבאנו בחשבון לצורך התוכנית את ההכנסות הצפויות מעסקת מובילאיי".
"אם היו לי מקורות תקציב", אומר כחלון, "הייתי מפחית את כל המכסים במדינת ישראל. מכס זה דבר מיותר, מס קנייה הוא דבר מיותר, ובמקומות שבהם אצליח להוריד מכסים בלי לפגוע בתעשייה או לגרום לאבטלה אני אעשה את זה. פעם למכסים היתה תכלית — להגן מפני יבוא — אבל היום זה פחות רלבנטי. המטרה היחידה של המסים האלה היא להעשיר את קופת המדינה. הציבור לא צריך לשלם את זה".
אפשר לומר די בוודאות שכשראש הממשלה טלפן אליך אחרי עסקת מובילאיי והודעתם יחד על כוונתכם להוריד מסים, הוא כיוון למס חברות או למס הכנסה. לא לילד הזה הוא פילל.
"תסתכלו על כל הקדנציה שלי כשר אוצר. הורדתי מע"מ, הורדנו מס הכנסה וגם מס חברות. עכשיו אנחנו מורידים מכסים. לא פסחתי על שום צעד אבל עשיתי הכל בצורה מאוזנת, בשקילות".
חוץ ממס על רווחי הון שנחשב מס "לעשירים". אתה רואה את עצמך הולך למהלך כזה?
"גם מס רווחי הון בדיונים. אנחנו לא פוסלים כלום. כל מה שיצמיח את המשק וייטיב עם הציבור — אנחנו נהיה שם".
ומה לגבי הביקורת שכל התוכנית שלך היא בסך הכל ניסיון לנקום בראש הממשלה?
"זה לא נכון. נכנסתי למשרד האוצר לפני שנתיים ומצאתי משברים גדולים. אני לא מאשים אף אחד, באופן טבעי כל שר מטפל בדברים אחרים. אבל כל מה שמצאתי שדורש טיפול, טופל, והכל לפי תוכנית סדורה. תפתחו את מצע הבחירות שלי ותראו שלא המצאתי כלום. טיפול בחיילי החובה ובקשישים, פנסיה לעצמאים, יישום המלצות ועדת אלאלוף לטיפול בעוני, שכוללות למשל את נושא הצהרונים, הפסקת ספסרות בקרקע, הורדת יוקר המחיה, תמריצים לאמהות עובדות — הכל במצע שלי. תעשו גזור־הדבק, ואם אתם רוצים לדעת מה אני עוד מתכנן, זה נמצא שם. אי אפשר להגיד לבן אדם 'המצאת את זה היום בגלל מאבק עם נתניהו'. אמרתי לאנשים 'תבחרו בי וזה מה שתקבלו', אז הם בחרו בי וזה מה שהם מקבלים. לא המצאתי כלום. על כל דבר אפשר להגיד 'הוא פופוליסט, הוא עושה את זה בגלל נתניהו', אבל ברוך השם יש עובדות".
איך יכול להיות שאחרי כל העשייה שאתה מתאר אתה עדיין לא פופולרי בסקרים?
"אני אולי לא זוכה למנדטים כרגע, אבל לפופולריות אני כן זוכה".
הקואליציה תקפה את התוכנית שלך ודווקא באופוזיציה פרגנו לך. איך אתה מסביר את זה?
"מכירים את השיר של כנסיית השכל 'האויב נמצא בפנים ואנחנו יורים החוצה'? אז ככה זה. סליחה על חוסר הצניעות, אבל הייתי יו"ר מרכז הליכוד, אני מכיר את הכל וזה בסדר. התוכנית תעבור".
ובכל זאת, שרים בליכוד דורשים כסף לנכים, ליצמן דורש ביטוח סיעוד לקשישים. איך אתה מוצא כסף כדי לתת לכולם?
"בעניין הנכים תהיה רפורמה שלמה, זו לא רק העלאה משמעותית של הקצבאות, אלא גם צעדים שכוללים עידוד יציאה לעבודה לאנשים שרוצים. ניתן 4 מיליארד שקל בפריסה. גם תחום הסיעוד נמצא על הפרק, והוא גם מופיע בהסכם הקואליציוני. יש צוות שעובד על מתווה ויימצא פתרון. זה גם באג'נדה שלי. מה, אני רוצה לראות קשישים סובלים? ברור שלא. זה נכון שאני מתנגד להעלאת מס הבריאות כדי לממן ביטוח סיעודי, אבל זה משום שאני מתנגד להעלאת מסים בכלל. יימצא פתרון גם לנושא הזה".
איך אתה כל כך בטוח שהצעדים בתוכנית שלך שדורשים אישור של הכנסת והממשלה יקבלו אותו?
"התוכנית תעבור כי היא טובה. היא לא פוליטית, היא טובה לציבור והיא טובה לכל שרי הממשלה. היא טובה גם לאופוזיציה וגם לקואליציה, גם ליהודים, גם לערבים וגם לחרדים. היא טובה לכולם, ומה שטוב עובר".
יש לך ערבויות ש'נטו משפחה' תעבור?
"כן. העובדה שהתוכנית טובה היא הערבות שלי".
משבר התאגיד
"לא מקור לגאווה"
המקום שבו הכל התחיל להשתבש מבחינתו של כחלון הוא משבר תאגיד השידור הציבורי. נתניהו ניסה בחודשים האחרונים לדחות ולסכל את פתיחת התאגיד, ורצה להמשיך את קיומה של רשות השידור במתכונת הנוכחית, אף שממשלה קודמת בראשותו היא שקידמה את הרפורמה בתחום. גלעד ארדן, שקידם את הרפורמה כשר תקשורת, שתק, יתר השותפים הקואליציוניים שתקו, וכחלון מצא את עצמו יחיד במאבק במהלך.
רגע אחרי שסיכם עם נתניהו על עליית שידורי התאגיד כפי שנקבע במקור, ב־1 במאי, חזר בו ראש הממשלה מההסכמות ואיים ללכת לבחירות. כחלון הגיע איתו לפשרה על הפרדת החדשות מהתאגיד לחברה חיצונית שבה ייקלטו גם עובדי רשות השידור — ונשאר לבדו לספוג את האש.
בסופו של דבר יש לנו חוק שהמטרה היחידה שהוא משיג היא הרחקת מנהלי התאגיד משידורי החדשות ופיטורי ראש מחלקת החדשות. היה שווה?
"זה לא סוד שבמקור היה חשוב לי לשמור על מסגרת התקציב. זו היתה נקודת המוצא שלי ומסגרת התקציב נשמרה".
זה לא קצת מיתמם מצדך להסתכל על הכל דרך החור של הגרוש. הרי היה פה ניסיון חיסול פוליטי של עיתונאים, עמדו על הפרק עניינים של חופש הביטוי, וכל מה שיש לך להגיד זה שרצית לשמור על התקציב?
"אני אומר שהתייחסתי לזה כאל אירוע תקציבי, ואחר כך, כשראש הממשלה שינה את דעתו, אז הכל הסתבך. מנכ"ל האוצר ישב עם נציגיו של ראש הממשלה חודשים בניסיון לבנות באותו תקציב מסגרת שידורים אחרת ולא הצליח. לכן סיכמנו שהתאגיד עולה כמו שהוא. ברגע שנתניהו הפך את הסיכום הזה הכל התחיל להסתבך.
"דיברתי עם אחד האנשים שהקימו את התאגיד, לא איש פוליטי, והוא אמר לי שהמבנה הנוכחי שסוכם, של חברת חדשות נפרדת, בריא יותר. המבנה שעליו סוכם בסופו של יום נכון לדעתי, אבל לא אני ילדתי את התינוק הזה".
ואיך אתה מרגיש עם חוק שלם שמפטר אדם אחד?
"האם אני אוהב זה? התשובה היא לא".
ומה לגבי ערכים כמו חופש הביטוי? אתה מציב את עצמך לאורך כל הקדנציה הזאת כשומר של בית המשפט העליון ושל הדמוקרטיה. איך זה מסתדר?
"אפשר להגיד שרשות השידור היא גוף שאין בו חופש ביטוי? לא ראיתי מישהו שאומר לאריה גולן או קרן נויבך מה להגיד. חופש ביטוי הוא לא רק בתאגיד. רשות השידור היא לא גוף כנוע — גם היא גוף נשכני. האם חופש הביטוי חשוב לי? התשובה היא כן. גם בית המשפט העליון חשוב לי וגם התקשורת חשובה לי".
אתה יכול לנסות להסביר את המוטיבציה של ראש הממשלה בסיפור הזה?
"מה היה הרציונל — אני באמת לא יודע. אבל ראיתם לאן זה הגיע. אני מספר הכל, אני לא מסתיר כלום. סיכמנו על דבר אחד, למחרת ראש הממשלה התהפך. הוא הגיע לערב הגיבוש של הקואליציה בחדרה ואמר את זה. זה כל הסיפור".
ואיך הרגשת ברגע הזה?
"הלכתי לפני. היה לי מידע פנים שלפיו הוא עושה לי מארב, אז לא אפשרתי לו והלכתי לפני".
אתה רואה את עצמך יושב וכותב פוסט נגד עיתונאי? מבקר אותו באופן פרסונלי?
"לא. לא עשיתי את זה אף פעם ואני מקווה לא להגיע לזה. כולנו חוטפים מכם. אז מה? מחר מישהו אחר יהיה בקואליציה ותתקפו אותו. אלה החיים ואני מקבל את זה. מי שבממשלה, תוקפים אותו, וזה בסדר. אבל גם אתם בתקשורת לא יכולים להיות חסינים מביקורת".
איך אתה מסכם את כל הפרשה?
"אין ספק שמשבר התאגיד הוא לא הפרק לספר לנכדים שלנו כמקור תפארתנו".
יוקר הדיור
"החזקים מתנגדים לשינוי"
בוא נדבר על משבר הדיור. המאבק להורדת מחירים קשה יותר ממה שיכולת לתאר לעצמך?
"אנחנו בונים ובונים, וכבר ארבעה מדדים ברציפות מראים שעליות המחירים נבלמו. תאמינו לי, זה יסתדר. האם זה היה קשה יותר ממה שחשבתי? לא. ידעתי למה אני נכנס. אני מטפל בדברים שאף אחד אחר לא נגע בהם, כך היה גם ברפורמת הסלולר וגם ברפורמה בבנקים. אני מגיע כדי לעשות, וזה לא קל. מי שעושה, חוטף — מבקרים אותו, מלכלכים עליו, לוקחים טוקבקיסטים בתשלום כדי להכפיש אותו, מפגינים נגדו ומנסים לפגוע במשפחה שלו ובדברים הכי אישיים לו. אני מעדיף להיות זה שעושה וחוטף".
עד כדי כך?
"חוץ מזוגות צעירים אף אחד לא רוצה שמחירי הדיור יירדו. זה הסיפור האמיתי".
כולל בנק ישראל?
"אני לא רוצה לפרט, אבל העובדה היא שיש קבוצות כוח אדירות שמפעילות את כל העולם כדי שהמחירים לא יירדו. ואתם יודעים מה, אם לכם היה אינטרס, זה מה שגם אתם הייתם עושים, גם אתם הייתם נלחמים.
"אם יש מוסד פיננסי שמימן קבלן וערך הנכס יורד אז הוא דואג. וזה לא סלולר, אלה דירות. זה כסף גדול. המחיר הממוצע של דירה הוא מיליון וחצי שקל בערך, יש יותר מ־100 אלף יחידות דיור בבנייה. תארו לעצמכם שאני מצליח להוריד את המחירים רק ב־10%, זה 15 מיליארד שקל הפסד למישהו. אתם מבינים את זה? אני עומד פה מול גופים אדירים. זה לא משחק ילדים.
"תבינו איזה תהליכים קרו פה בשנתיים האחרונות. אין יותר ספסרות בקרקע. בספטמבר יימסרו מפתחות ליותר מ־1,000 דירות. אם הייתי אומר כשנכנסתי לתפקיד שאני אתן מפתח אחרי שנתיים וחצי, הייתם צוחקים עליי. כל הזמן יש עוד דירות כאלה ועוד זוכים במחיר למשתכן. אנשים מתחילים להאמין. הם רואים את השכן שלהם זוכה ואת הבן דוד שלהם זוכה, והם מבינים שקורה פה משהו גדול — הם מחכים לדירות. רואים את זה בכל הדו"חות שלנו ושל הלמ"ס, אנשים מאמינים ומחכים".
אז איך יכול לראות שזה לא מתבטא במחירים?
"אני צופה הצלחה בדיור, תרשמו".
מה זו הצלחה בעיניך?
"שזוגות צעירים יקבלו דירה. בסוף זה גם ישפיע על המחירים. מעולם לא נתתי תחזית מחירים".
זה לא מדויק. אמרת שאם לא תוריד את מחירי הדיור תפרוש.
"אמרתי שאם אני לא אספק דירות לזוגות צעירים, אני לא אעמיד את עצמי לבחירה מחודשת".
אז אתה מרוצה ממה שקורה בתחום הדיור?
"מרוצה ומאושר. שם המשחק הוא הטבלה הזאת (נתוני מכרז מחיר למשתכן בראשון לציון — נ"ס וע"מ), שקיבלתי אתמול ממטה הדיור, טבלאות כאלה אני מקבל כל הזמן. אתמול נסגר מכרז של 2,600 יחידות דיור בראשון לציון. 9,500 שקל למ"ר — זה אומר דירת 100 מ"ר בקצת מעל ממיליון שקל פלוס מע"מ, כשהיום דירה כזו עולה 1.8 מיליון שקל. תבינו מה זה 2,600 דירות, זה פעמיים וחצי עתלית, זה עשירית מכפר סבא, ואת זה אתה משווק רק ביום אחד ועוד במחירים שאפשר לקנות בהם".
טוענים שאתה דואג לדירות, לא לדיור, שאתה בעצם מעודד את הציבור לרוץ לרכוש דירות ולהשתעבד לבנק, במקום לדאוג למשל לפתרונות לשכירות ארוכת טווח.
"זה נכון שחלק מהפתרון הוא שכירות ארוכת טווח, אבל צריך להבין שמלאי הקרקעות מוגבל. כל קרקע שנאפית בתנור אני מוציא, קודם כל למי שרוצה לרכוש. אם היה לי היום מספר כפול של קרקעות הייתי עושה 50% שכירות. אני רוצה לבנות יותר גם לשכירות ארוכת טווח וגם לדיור ציבורי, ואני עושה את זה. נכון שעדיין יש פער גדול לטובת דיור לרכישה, אבל אל תשכחו, קיבלתי את המשימה אתמול. אני לא יכול ללחוץ על כפתור ויהיה גם דיור במחיר למשתכן וגם דיור להשכרה וגם דיור ציבורי. אין לי כנפיים, לא נבחרתי על תקן מלאך.
"בהרצליה אכלסנו לאחרונה 280 יחידות בשכירות ארוכת טווח. ראיתי אנשים מאושרים. יש להם עוגן ל־20 שנה, שכר דירה במחיר שפוי. ברגע שקצת ישתחרר לנו, נתחיל להקצות לזה יותר, ויש לנו עוד מהלכים בקנה בתחום הזה. אני לגמרי רואה בנושאים של שכירות ארוכת טווח ודיור ציבורי חלק מהפתרון שאני מחויב לו בעניין הדיור".
ומה לגבי המס על דירה שלישית? מה תעשה אם בג"ץ יבטל את החוק?
"נראה מה יקרה ואז נקבל החלטה. הצעד הזה הוא חלק מתוכנית הדיור. אני חושב שזה תהליך נכון, והוא חלק מהניסיון לקרר את השוק ולהרחיק משקיעים. עשינו אותו בהכרה מלאה".
איך אתה מתמודד עם התוצאה של עלייה במחירי השכירות?
"אני לא מסכים. אין השפעה על מחירי השכירות, ואין סיבה בעולם שתהיה השפעה על מחירי השכירות. גם שוק השכירות עובד לפי היצע וביקוש, ואם בעל דירה רוצה להעלות מחיר, הוא צריך מישהו שיסכים לשלם. כל היתר הן תיאוריות מופרכות.
"אני גם יודע שיש טענות כלפיי שהגדלתי את הביקושים, והתשובה היא כן — אני רוצה שקבוצות של אנשים שמעולם לא חשבו שתהיה להם דירה, יוכלו לרכוש דירה. בשביל זה באתי לפוליטיקה, כדי לאפשר לאנשים גם לממש חלומות. זו לא אידיאולוגיה שאנשים לא רוצים דירה, אנשים לא יכלו לקנות דירה. אז תוקפים אותי על כך שאני נותן לאנשים צ'אנס? וגם לא כולם רוצים לגור בתל אביב. הייתי השבוע במגדל, אנשים קונים דירות בכמה מאות אלפי שקלים, מגשימים חלום. בשביל זה באתי לפוליטיקה".
אבל אתה גם מתאר כמה זה קשה, כמה אתה חוטף.
"נכון. אני נחוש, אני עקבי ואני לא מפחד. אני עושה את מה שאני מאמין בו ולפעמים משלם מחיר. פוליטיקאי שלא מוכן לשלם מחיר, שילך לעבודה אחרת. הרי לא היתה לי בעיה לשבת בצמרת של איזו מפלגה, בתפקיד בכיר, ולהעביר ככה את החיים. הייתי שם, אני מכיר את זה, וזה לא מה שאני מחפש".
ואיך אתה מרגיש עם העובדה שפתאום, כשיש הצלחות, ראש הממשלה מגיע איתך לכל טקס בנושא הדיור כדי להיות שותף להן?
"מה אני יכול לעשות? זו פריבילגיה של ראש ממשלה. אני לא יכול להגיע לאן שאני רוצה, הוא יכול להגיע. אני חושב שהציבור יודע מי עושה. כשאתה עושה משהו טוב, הציבור איתך. מלחמת הקרדיטים הווירטואלית לא באמת קיימת. כל אחד בציבור יודע שאם יש הצלחה בדיור זה אני, ואם אין הצלחה זה אני".
הדרך הפוליטית
"לא שואף להיות רה"מ"
אחת המכות התדמיתיות שספג כחלון במהלך הקדנציה שלו כשר אוצר נוגעת לעניין מתווה הגז.
זאת אחרי שבזמן הקמפיין שלו הודיע שיטפל בסוגיה, ולאחר מכן בעקבות חוות דעת משפטית שקיבל משך את ידיו ממנה בשל חברותו עם טייקון הגז קובי מימון.
אתה מצטער על האופן שבו נהגת בעניין מתווה הגז?
"זו אכן היתה טעות, ואני אעשה הכל כדי שזה לא יקרה לי פעם נוספת. אם הייתי יודע שכך הדברים יקרו, לא הייתי עושה את זה גם בפעם הזאת.
"התחייבתי למשהו כשלא ידעתי שאהיה שר אוצר. לאחר מכן התברר לי שמשפטית אני לא יכול לעמוד בו, אז עשיתי פאול, כן. ואם צריך לשלם עליו נשלם".
מה אתה רוצה לעשות אחרי שתהיה שר אוצר?
"שר אוצר".
לנצח?
"אל תגזימו, אתם לא רוצים שאשתי תהרוג אותי. אני בינתיים בתפקיד מצוין, שאני נהנה ממנו מאוד ושאני מרגיש שאני עושה בו הרבה".
אתה רוצה להיות ראש ממשלה?
"לא".
יש סיכוי שתחזור לליכוד, אם נניח נתניהו לא יעמוד בראש המפלגה?
"אני לא חוזר לליכוד. יש לי מפלגה עם תפיסת עולם חברתית שפועלת הפוך ממה שהיה מקובל עד היום. תמיד חשבו שאם ייתנו הקלות למעלה, זה יירד למטה, ואני אמרתי לא. אני אתן למטה, לשכבות החלשות ולזוגות צעירים. זו האג'נדה של המפלגה. רחל עזריה הביאה את הבשורה של הארכת חופשת הלידה; יפעת שאשא ביטון את הצהרונים; מירב בן ארי עוזרת לחד־הוריות; וטלי פלוסקוב לעולים. ככה נמשוך את כל המשק קדימה, ורואים שהדרך שלי עובדת, שהפערים מצטמצמים, ההכנסה הפנויה גדלה".
אבל גלנט פוזל לליכוד, אלי אלאלוף כנראה לא ירוץ איתך לכנסת הבאה. איך יש לך מפלגה?
"מפלגה היא דרך, לא אנשים".
יש דבר אחד שלא הזכרת — ביטחון. בסוף הישראלים מצביעים על זה. מה הסיכוי שלך להפוך למפלגה גדולה אם אתה לא עוסק בביטחון בכלל?
"אנחנו חיים בשכונה קשה ויש לי עמדות ביטחוניות. אני גם חבר קבינט ומשתתף בכל הדיונים.
"מפלגה שתחתור לשלטון תצטרך לתת מענה לנושא הביטחוני, מפלגה שעוסקת בחברתי־כלכלי כמו מפלגת כולנו משוחררת מזה, ואני מרגיש משוחרר מזה. מה גם שאני לא בטוח שהתיאוריה הזאת עדיין נכונה".
אנחנו בערב יום הזיכרון. איך הרגשת כשראית חברי כנסת מהליכוד תוקפים הורים שכולים?
"נורא ואיום. גיניתי את זה ואני מגנה את זה. אתמול שוחחתי עם זהבה, אמא של אורון שאול, ואני בקשר עם הורים שכולים. זו התנהגות שלא מקובלת עליי".
ומה לגבי חברי כנסת שמכנים זה את זה 'סרסור'? אתה חבר כנסת ותיק. אתה חושב שככה בית הנבחרים שלנו צריך להיראות?
"כשיש פיחות במעמד חברי הכנסת והשרים, אנחנו מרוויחים את זה ביושר".