"מירי רגב לא מנעה מעובדים לעבור פוליגרף על חשבונם כדי להוכיח שלא הדליפו"
המבקר עסק בהדלפות שהגיעו מעובדי משרד התרבות על שיחות בין השרה למי ששימש ראש המטה המוניציפלי שלה. המבקר מצא כי אותם עובדים ביקשו להוכיח לשרה כי אינם המדליפים, וזאת למרות שהיועמ"ש קובע כי אסורה "בדיקה של הדלפה מגוף ציבורי לאיתור המדליף"; עוד מצא מבקר כי ראש המטה המוניציפאלי לשעבר השתמש בדואר פרטי שלו במהלך עבודתו
שרת התרבות והספורט מירי רגב, לא נקטה עמדה נחרצת דייה על מנת להניא את עובדיה מלעשות בדיקת פוליגרף, בדיקות שנועדו כדי להוכיח את נאמנותם אליה, כך עולה מדו''ח מבקר המדינה שכותרותו "בדיקת תלונות ובחינת היבטים בפעולתה של לשכת שרת התרבות והספורט". הביקורת נעשתה בעקבות מה שהמבקר מכנה "הדלפות מלשכת השרה ומשבר האמון שפקד את הלשכה", ומתאר אווירה קשה מאוד בלשכתה של רגב.
המבקר מפרט מדוע החליט, באופן נדיר, לרכז בדיקה ודו"ח על לשכת שר - שנחשב מקרה חריג. מתברר כי שטף התלונות וחומרתן היו לא פחות חריגות: ריבוי שעות נוספות של עובדי לשכת השרה ללא אישור; מספרם הרב של עובדי לשכת השרה המועסקים במשרות אמון; מינויים פוליטיים שביצעו השרה וראש המטה המוניציפאלי דאז איתי כהן במשרד התרבות ובמוסדות שבאחריותו; היבטים לא תקינים בפרויקט בשם "לא לדאוגוסט", ובהם אי-תקינות התהליך לבחירת הרשויות המקומיות שהשתתפו בפרויקט, וכן בחירת משרד הפרסום שהופקד על מסע הפרסום של הפרויקט ללא מכרז, בשל היכרות קודמת של השרה עם הבעלים שלו".
עובדים עברו בדיקות פוליגרף על חשבונם
כאמור הרקע לבדיקת המבקר היו הדלפות רבות לכלי תקשורת בסוף שנת 2015 שכללו פלטי שיחות של רגב ושל ראש המטה המוניציפלי דאז איתן כהן בנושאים שבטיפולו. בעקבות הדלפות, כינסה רגב ישיבת עם בכירי המשרד (דרג מקצועי) ולפי הדו"ח, בשיחה ביקשו השרה ומנכ"ל המשרד לבחון אפשרות לבצע בדיקת פוליגרף לעובדים. כלל הבכירים בדרג המקצועי, הסבירו לה כי חל איסור מוחלט לבצע פעולה זו. חודשיים מאוחר יותר, מתאר הדו''ח, כבר 4 מ-13 עובדים המועסקים בלשכת השרה במשרות אמון היו אחרי בדיקות פוליגרף וזאת "כדי להציג את תוצאותיהן לשרה" - אם כי זה נעשה על חשבונם וביוזמתם.
"נוכח ההדלפות לתקשורת והאווירה הקשה שנוצרה בלשכה", מתאר המבקר, ולאחר ששניים מהעובדים ביצעו בדיקות פוליגרף, החליטה השרה לקיים שיחה עם כל עובדי משרות אמון. רגב אמרה באותה שיחה בין השאר כי ישנה עובדת שכבר ביצעה פוליגרף ביוזמתה ונמצאה דוברת אמת, אף שהיא הסבירה לה שאין צורך בכך.
לאחר שיחה זו ביצעו עוד שתי עובדות מלשכתה של רגב - מיוזמתן ובמימונן - בדיקת פוליגרף. לפי הדו"ח שתיהן הודיעו לשרה על תוצאות הבדיקה ואחת מהן אף הציגה לשרה את המסמך שהיה בן עמוד אחד, שבו צוינו תוצאות הבדיקה. העובדת הסבירה כי רגב "הביטה בו במהירות רבה מאוד, קיפלה אותו לשניים והחזירה לי".
המבקר אומר כי "עובדים במשרות אמון במשרד התרבות, שהם בחלקם צעירים, תלויים תלות יתרה בתקינות יחסיהם עם השרה בכל הנוגע להמשך העסקתם, ולכן ייתכן שיבצעו בדיקת גלאי שקר ביוזמתם, עקב רצונם לרצות את השרה ולהוכיח לה כי מקור ההדלפה אינו בהם. בכך הם עלולים להיקלע למצב שבו הם מוותרים, כביכול מבחירתם, על זכותם לכבוד ולפרטיות".
המבקר מציין כי לא נפל פגם בהתנהלותו של רגב שכן היא לא דרשה את הבדיקה אך "נוכח מעמדם של העובדים במשרות אמון ונסיבות העסקתם, טוב הייתה עושה השרה אילו הייתה נוקטת עמדה נחרצת יותר על מנת להניא את עובדי לשכתה מביצוע בדיקות גלאי שקר ביוזמתם".
יתרה מזו כותב המבקר: "ייתכן כי בחירתה של השרה לעיין בתוצאת בדיקה כזאת, גם אם מדובר בעיון שטחי בלבד, ובחירתה לציין לפני עובדי הלשכה כי אחת העובדות ביצעה את הבדיקה ונמצאה דוברת אמת, הביאה חלק מעובדי הלשכה לידי מחשבה כי כדי להפיס את דעתה של השרה ולהוכיח לה כי מקור ההדלפה אינו בהם - יש לבצע בדיקות גלאי שקר פרטיות".
המבקר מצא לנכון להדגיש כי היועמ"ש קובע מפורשות שבדיקות פוליגרף פוגעת פגיעה קשה בזכות לפרטיות ובזכות לכבוד האדם ואסורה בתכלית "בדיקה של הדלפה מגוף ציבורי לאיתור המדליף".
ראש המטה המוניציפאלי השתמש בדואר פרטי
הנושא השני שבמוקד הדוח הוא הנהלותו של ראש המטה המוניציפאלי (רמ"ט) דאז איתי כהן. לפי הממצאים, "במשך כל תקופת כהונתו השתמש כהן בדוא"ל הפרטי שלו לצורכי עבודתו במשרד ומיעט להשתמש בדוא"ל המשרדי שנפתח לשימושו".
יתרה מזו, כהן מסר את הנחיותיו בעיקר באמצעות הדוא"ל הפרטי שלו. לפיכך, כותב המבקר כי לא יכול היה משרד מבקר המדינה לבדוק מסמכים שכללו בקשות שהופנו לרמ"ט לשעבר גורמים שונים, הנחיות שנתן הרמ"ט לשעבר וכן עניינים אחרים הקשורים לעבודתו. עקב כך לא ניתן היה להשלים את הבדיקה בנושא המינויים הפוליטיים במשרד התרבות. אך בהינתן מגבלות אלו "לא נמצאו עדויות לכך שהשרה ביצעה מינויים פוליטיים ".
המבקר מציין כי השימוש בדוא''ל פרטי "עלול לפגוע בביטחון המידע המועבר". בנוסף, הדבר פוגע ביכולת של משרדי הממשלה לתעד את פעולותיהם וגם לפגוע ביכולת של גורמי ביקורת חיצוניים, כמו משרד מבקר המדינה והחשב הכללי, לפקח על הפעולות.
כהן מסר למבקר כי "בשימוש (בדוא"ל הפרטי) לא הייתה כוונה שלילית".
מהשרה רגב נמסר בתגובה: "מדו"ח מבקר המדינה שפורסם היום עולה כי ערוץ 10 שיקר במשך חודשים במטרה אחת בלבד: להכפיש את שמי ולפגוע בי פוליטית. מהדוח עולה שלא הייתה כל הכרות מוקדמת ביני לבין איש הפרסום רמי יהושוע. הדוח לא מצא כל פגם בהתנהלות המשרד בפרוייקט 'לא לדאוגוסט' ואף לא מצא כל בסיס ראייתי למינויים פוליטיים.
"אמת סופה להתגלות - מממצאי המבקר עולה חד משמעית שערוץ 10 הטעה את הציבור, הוציא דיבתי ועשה עוול לעשרות עובדי משרדי. התנהלות זו מדגישה את הצורך שלנו כחברה לדרוש שהתקשורת תיקח אחריות על מעשיה ועל כזבים שהיא מפרסמת בעבור רייטינג – האמור בדו"ח מוכיח את צדקתי אך עם זאת, מאבקי בערוץ 10 לא תם.
"אני מבקשת להודות למבקר המדינה לצוותו על עריכת הבדיקה ומברכת על הממצאים. אמשיך לפעול ולקדם את התרבות והספורט בחברה הישראלית ביושרה ובידיים נקיות כפי שפעלתי כל חיי, בצה"ל, בכנסת ובממשלה, מבלי להירתע ולחשוש ממי שביקשו לזרות חול בעיני הציבור, להכפיש את שמי וחמור מכך, לפגוע בעובדי משרד התרבות והספורט המסורים".
בעניין הפוליגרף נמסר בתגובה: "מדו"ח המבקר עולה כי רגב לא היתה מעורבות בבדיקות הפוליגרף שמי מעובדיה ביצעו מיוזמתם, במימונם ועל דעתם האישית בלבד.
המבקר מוסיף וקובע 'כי לא נמצא ליקוי בדרך פעולתה של השרה ושל גורמים אחרים במשרד התרבות בעניין זה'".