$
קיימות בעולם

רעב לקניות: סקר של גרינפיס מצא שצרכנים פיתחו תסמיני התמכרות

סקר בינלאומי חדש של הארגון מיפה את הרגלי הצריכה בסין, הונג קונג, טאיוואן, גרמניה ואיטליה, והשתתפו בו אלף איש בסך הכל

גיל קליאן 08:1617.05.17

החיים המודרניים מניעים אותנו לצרוך הרבה מעבר לצרכים שלנו. לצריכת היתר הזו יש ממד רגשי לא מבוטל, שאחראי לו במידה רבה אנשי הפרסום. אלה הצליחו לשכנע אותנו שהייחוד שלנו ומעמדנו החברתי משתקפים בקניות שלנו.

 

לא מעט צרכנים פיתחו עם הזמן תחושות המזכירות התמכרות, כלומר הרכישה גורמת להתרוממות רוח ולאחריה מגיעה "נפילה". אנשים שמכורים לקניות מדווחים על תחושת דיכאון קל אחרי הקניות, מעין "הנגאובר".

 

לכל צריכת היתר הזאת נודעות גם השפעות סביבתיות, כלכליות וחברתיות שליליות.

 

סקר בינלאומי חדש של ארגון גרינפיס מיפה את הרגלי הצריכה בסין, הונג קונג, טאיוואן, גרמניה ואיטליה, והשתתפו בו אלף איש בסך הכל.

 

 

אישה בחנות בגדים. כיף לקנות אישה בחנות בגדים. כיף לקנות צילום: צביקה טישלר

 

 

1. אין מה ללבוש

שלוש שעות ביום בחנויות בגדים

צרכן יוגדר כקונה בהגזמה אם הוא לא מצליח להעביר שבוע בלי לקנות משהו. כ־40% מהמשיבים בטייוואן והונג קונג הוגדרו כלקוחות כאלה, וגם הסינים הציגו שורה של נתונים בעייתיים, במיוחד בקניות ברשת.

 

הצרכן הסיני הממוצע מבלה שעתיים כל יום ברכישת מוצרים באתרי אינטרנט, כש־11% מהנשים הסיניות דיווחו כי הן מבלות שלוש שעות ביום בממוצע בחנויות בגדים. באופן כללי תושבי מדינות אסיה הציגו נתונים מדאיגים יותר מבחינת הרגלי הקנייה שלהם לעומת גרמניה ואיטליה.

 

2. קונים לארון

רבים רוכשים בגדים ולא לובשים אותם

מרבית המשיבים הודו כי ברשותם יותר בגדים ממה שהם צריכים: 60% סין, 60% גרמניה, 51% איטליה, 68% הונג קונג, 54% טייוואן.

 

59% מהסינים אמרו כי הם אינם מצליחים לעצור את עצמם בעת קנייה של מוצר ביגוד חדש, גם כאשר הם יודעים שאין להם שום צורך במוצר הזה.

 

לרבים מהקונים במדינות הסקר יש בגדים חדשים עם תוויות שהם מעולם לא לבשו. כך השיבו 51% מהנשאלים בסין, 41% מהנשאלים בגרמניה, 53% מהנשאלים בהונג קונג, 46% מהנשאלים באיטליה, ו־40% מהנשאלים בטייוואן.

 

3. חוששים מתגובות

הצרכנים מסתירים את הרכישות שלהם

משתתפי הסקר חשפו כי הם קונים יותר ממה שהם יכולים להרשות לעצמם. כך השיבו 46% מהנשאלים בסין, 24% בגרמניה ובאיטליה, 42% בהונג קונג, ו־29% בטייוואן.

 

כשליש מרגישים תחושת ריקנות ושיעמום, ואף חשים אבודים כשאינם קונים. 31% סין, 14% גרמניה, 37% הונג קונג, 24% טייוואן.

 

קרוב למחצית מהצרכנים הודו כי לעתים הם מסתירים את הרכישות שלהם מאחרים מחשש לתגובות שליליות: 46% סין, 14% גרמניה, 43% איטליה, 50% הונג קונג וטייוואן.

 

4. מתמלאים ריקנות

תחושת אשמה מגיעה לאחר הקניות

כשני שלישים מהצרכנים חשים סיפוק או התרגשות אחרי קניות: 67% סין, 39% גרמניה, 76% הונג קונג, 63% איטליה, 67% טיוואן, אך רובם אומרים כי ההתרגשות עוברת בתוך פחות מיום: 48% סין, 65% גרמניה, 59% הונג קונג, 65% איטליה, 55% טייוואן. כשליש חשים ריקניים יותר אחרי שתחושת ההתרגשות מהקניות עוברת: 37% סין, 35% הונג קונג, 33% איטליה, 31% טייוואן. "הסקר מראה שקנייה מופרזת מלווה לרוב בהנג אובר רגשי בעקבות תחושת ריקנות ואשמה", אמרה מנהלת פרויקט רעלים באופנה של גרינפיס, קירסטן ברוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x