אושר בוועדת העבודה: השימוש בכספי פיקדון החיילים – גם לתשלום חובות ושכר דירה
הפיקדון האישי לחיילים משוחררים שנע בין 13 ל-28 אלף שקל שימש עד כה אך ורק למטרות לימודים, הכשרה מקצועית, הקמת עסק, רכישת דירה, נישואין ולימודי נהיגה ברכב ונמחק אם חייל לא עשה בו שימוש 7 שנים לאחר שחרורו. התיקון מרחיב את השימוש בכספים
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית שורת הקלות בשימוש בפיקדון האישי של חיילים משוחררים. בין היתר החיילים המשוחררים יוכלו להשתמש בפיקדון עבור מחיקת חובות וקנסות, רכישת מקרקעין, השתתפות בשכר דירה ובניית בתי מגורים. כן האריכה הוועדה את התקופה בה ניתן להשתמש בפיקדון מ-7 ל-10 שנים. ההצעה טעונה עכשיו אישור בקריאה שנייה ושלישית במליאה כדי שתהפוך לחוק.
- נציגי צה"ל חתמו עם האוצר: תוספת של מאות שקלים ללוחמים בקבע
- המדינה לוקחת בחזרה מיליונים מחיילים משוחררים
הפיקדון האישי הוא סכום שהמדינה מעמידה לרשות חיילים המשוחררים כדי לסייע להם להשתלב בחיים האזרחיים. הוא נע בין 13 אלף שקל (שירות של שנתיים בתפקיד עורפי) לבין 28 אלף שקל (שלוש שנים בקרבי). בחמש השנים הראשונות יכולים המשוחררים להשתמש בכספים לאחת משש מטרות הקבועות בחוק: לימודים, הכשרה מקצועית, הקמת עסק, רכישת דירה, נישואין ולימודי נהיגה ברכב. לאחר 5 שנים הם יכולים לקבל את הכסף לכל מטרה שיבקשו. אחרי 7 שנים הפיקדון נמחק.
ההצעה שנדונה היום בוועדה היא הצעת חוק ממשלתית שיזם שר הביטחון אביגדור ליברמן מישראל ביתנו. חוברו אליה שלוש הצעות חוק פרטיות של חברי כנסת מישראל ביתנו: חמד עמאר, יוליה מלינובסקי ועודד פורר. על פי ההצעה שאושרה בוועדה התקופה למשיכת הפיקדון תוארך מ-7 שנים ל-10 שנים. כן נקבע שלאחר עשר שנים יועברו הפיקדון או מה שיישאר ממנו לחשבון הבנק של החייל. זאת כדי למנוע מחיקת היתרה כפי שקורה היום בכ-3,000 מקרים בשנה.
כן מרחיבה ההצעה את המקרים בהם ניתן להשתמש בפיקדון. מעתה ניתן יהיה למשוך אותו גם למחיקת חובות וקנסות, רכישת מקרקעין, תשלום שכר דירה ובניית בית מגורים. בכך ניתקה למעשה הכנסת את הקשר בין הפיקדון למטרות הקשורות לבניית עתידו של החייל והפכה אותו במידה רבה למענק במזומן. כן אושרו מספר הטבות נוספות לחיילים משוחררים.
שר הביטחון ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר ש"שורת ההטבות הזו היא אבן דרך משמעותית בסיוע שהמדינה מעניקה ועוד תעניק לחיילים משוחררים, חיילים בודדים ומילואימניקים. זו קבוצה באוכלוסייה שהמדינה חייבת לסייע לה ולטפח אותה ככל הניתן".