$
משפט

ניתוח כלכליסט

פשיטת הרגל של פישמן לא סותמת את הגולל על הסדר

בית המשפט קבע כי פישמן ונושיו יגישו את עמדותיהם לבקשה להכריז על פישמן כפושט רגל עד ל־19 ביוני. גם אם יוכרז כפושט רגל, פישמן יוכל להציג הסדר חוב נוסף לנושיו, שככל הנראה לא יהיה שונה בהרבה מזה שנדחה

ענת רואה ונעמי צורף 09:1913.06.17

נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין קבע אתמול את המתווה להכרעה בבקשה להכריז על אליעזר פישמן כפושט רגל ובבקשת המנהל המיוחד עו"ד יוסי בנקל למנות בעלי תפקיד שיסייעו לו בחקירות.

 

אורנשטיין קבע כי אין צורך לקיים שוב דיון בנושא, והוא הסמיך את בנקל לקבל מהנושים, מפישמן ומהכונס הרשמי את עמדותיהם עד ל־19 ביוני. לאור הודעות הבנקים שידרשו להמשיך בהליך, סביר שההכרזה תתרחש במהלך השבוע הבא. לאחריה אמורות להתחדש החקירות.

 

"בנק לאומי היה הראשון שהביא לבית המשפט את הבקשה למנות כונס נכסים עוד לפני שרשות המסים פעלה", אמר ל"כלכליסט" עו"ד איל רוזובסקי המייצג את בנק לאומי, אחד מנושיו של פישמן, שלא חושש מחקירות נגד התנהלות הלקוח שלו. "מי שיש לו חמאה על הראש לא יוצא לשמש".

 

המשמעות העיקרית של ההכרזה על פישמן כפושט רגל היא סמכויות החקירה המוענקות לנאמן. בנקל כבר נערך לביצוע החקירות, כשביקש מהשופט לאשר העסקת חוקרים פרטיים לאיתור נכסים של פישמן. עוד ביקש למנות משרד ביקורת חקירתית לעריכת חקירה חשבונאית.

 

מי יממן את החקירה

 

אחד המכשולים העיקריים העומדים בפני ביצוע חקירה כזו הוא העלויות הכספיות שלה והשאלה מי יממן אותן, בעיקר במצבים שבהם קופת הנושים ריקה. במקרה זה בנקל לא ציין בבקשתו מה יהיה המקור התקציבי לביצוע החקירות שבכוונתו לנהל ולא כתב הערכה של העלויות. ההנחה היא כי אם הבנקים מעוניינים להמשיך בהליך ואינם מוכנים להתפשר עם פישמן, הם יסכימו לשאת בעלויות של החקירות. זאת מתוך תקווה שייחשפו נכסים שלא היה ידוע להם ותמורתם תחולק לנושים.

אליעזר פישמן. יוכרז כפושט רגל עד שיקבל פטור מחובותיו אליעזר פישמן. יוכרז כפושט רגל עד שיקבל פטור מחובותיו צילום: אוראל כהן

 

במסגרת החקירה מוקנות לנאמן סמכויות דומות לאלו של בית המשפט, והוא יכול לדרוש מסמכים ולזמן אליו נחקרים שאינם יכולים לסרב לזימונם. פישמן ובני משפחתו כבר נחקרו בפני בנקל בדצמבר ובינואר השנה, אך אם תעמיק החקירה, הם צפויים להיחקר שוב.

 

חקירות בהליכי פשיטת רגל מכוונות לכמה מטרות: ראשית, נבדקות נסיבות היקלעותו של החייב לחובות ואם ישנם נכסים או כספים ששייכים לו אך לא ידועים לנושים ולנאמן. כל נכס שנמצא מועבר לקופת הנושים. שנית, החקירות יכולות לחשוף העברות כספים או נכסים מהחייב לידיים אחרות. בנסיבות מסוימות ניתן לבטל אותן ולהעביר את הנכסים לקופת הנושים לפירעון חובות החייב.

 

בנקל טען בעבר, בבקשה שהגיש לביהמ"ש בנוגע לארבע וילות בסביון שברשות ילדיו של פישמן, כי בני המשפחה עוסקים ב"משחק של "כיסאות מוזיקליים", שבמסגרתו הם מעבירים מיד ליד ללא תמורה את נכסי המקרקעין של פישמן". זאת, בניסיון למנוע מהן לשמש כפירעון. בהמשך גילה בנקל כי יש וילה חמישית בבעלות בנו של פישמן. אם החקירות יוכיחו כי העברות לא היו כשרות, יוכל בנקל לדרוש את מימוש הווילות.

 

הערכה: החקירות לא ימוצו

 

יחד עם זאת, ההערכה היא כי החקירות נגד פישמן לא ימוצו ובתוך מספר חודשים יוצג לנושים שוב הסדר שיובא לאישורם. ההסדר עשוי לכלול שיפורים, אך לא בהכרח גדולים לעומת ההסדר שהוצג ונדחה כעת.

 

על פישמן אין מגבלת לוח זמנים למועד שבו הוא יכול להציג הסדר נוסף, ובכל שלב הוא יוכל לבקש הפטר. משמעות הדבר היא שהחייב מופטר מכל חובותיו בכפוף להסדר תשלומים שהוא מציע לנושים, שאינו שונה מהסדר נושים רגיל. בישראל אין חובה על חייב לשלם את מלוא החוב. יתרה מכך, רק פושט רגל שהואשם והורשע בעבירות כמו בהברחת נכסים מנושיו, עלול להידרש להחזיר לנושים 50% מהחוב כתנאי להפטר.

 

בית המשפט ישמע את הצדדים בעניין ויקבל החלטה. תקופת התשלומים היא ארבע שנים לכל היותר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x