$
בארץ

אף אחד לא רוצה לבוא? משרד האנרגיה דחה שוב את מועד הגשת ההצעות לקידוחי גז ונפט

המכרז יצא לדרך אשתקד וזו הפעם השנייה שהמועד להגשת הצעות נדחה - הפעם מיולי לנובמבר. לפי המשרד, ב-24 שטחי החיפוש המוצעים קיים פוטנציאל לגילוי גז בהיקף הגדול פי 4 ממאגר לווייתן

ליאור גוטמן 15:3022.06.17

הממונה על הנפט במשרד האנרגיה הודיע היום (ה') על הארכת ההליך התחרותי לפתיחת הים לחיפושי גז טבעי ונפט חדשים. מדובר במכרז הממשלתי שיצא לדרך בשנה שעברה, אז הודיע שר האנרגיה יובל שטייניץ על הקצאת 24 שטחי חיפוש למציאת מאגרי גז ונפט. לפי משרד האנרגיה, ניתוח גיאולוגי שהזמין המשרד מחברות זרות מצביע על פוטנציאל לא רשמי לגילוי 2,100 מיליארד מ"ק גז טבעי (כלומר פי 4 ממאגר לווייתן - ל"ג) כמו גם כ-6.6 מיליארד חביות נפט.

 

התאריך המקורי להגשת הצעות היה בחודש אפריל האחרון, אבל לפני כחצי שנה הודיע המשרד שהוא דוחה את הגשת ההצעות בשלושה חודשים (כלומר ליולי הקרוב) בשל מה שכינו שם "בקשות חוזרות אלינו והיענות רבה מצד שחקנים", מה שהוביל אותם "להאריך את ההליך התחרותי המתקיים, ולאפשר לחברות ללמוד את הליך ולקחת בו חלק", לשון הודעת השר שטייניץ.

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: אוראל כהן

 

מאז דחיית המכרז יצא השר שטייניץ למספר סבבים בחו"ל במטרה לשכנע חברות שרות לבוא ולחפש גז בישראל, אולם ההערכות של שחקנים בכירים בענף הן שאף אחד לא ממהר לבוא לישראל. למעשה, פרט לחברות אדיסון האיטלקית ואנרג'יאן היוונית מספר הגופים שמשתוקקים לבוא ולמצוא פה גז או נפט אינו גבוה או מרשים במיוחד, זאת בהשוואה לנהירת החברות הזרות במכרזים שמתקיימים בקפריסין השכנה. הסיבות להימנעות מישראל נעות בין רגולציה מחמירה, בעיות גיאו-פוליטיות או היעדר שוק מקומי למקרה שיתגלה מאגר חדש. במידה וישראל תבנה בעצמה או תספק גז למדינות אחרות על ידי צנרת בינלאומית, אז ייפתח בפני החברות השונות שוק ייצוא שיכול לעודד אותן לבוא ולחפש פה מאגרי גז חדשים.

 

לפיכך, התאריך החדש להגשת הצעות הוא אמצע נובמבר, כלומר דחייה שנייה והפעם של ארבעה חודשים. במשרד האנרגיה אומרים שהם ממשיכים "במאמצים לעודד הגעתן של חברות אנרגיה נוספות להשקיע בישראל, זאת במקביל למכרזים נוספים, המשווקים על ידי מדינות שונות במי הים התיכון. מאמצים אלו כוללים פניות ממוקדות לחברות רלוונטיות, מתן סיוע ומענה לשאלות של חברות, הסבר ההליך הרגולטורי המורכב בישראל, וכן התמודדות עם מצב גיאו-פוליטי רגיש לפיו חלק מהחברות חוששות לקדם את השקעותיהן במדינת ישראל". כישלון במכרז - אם יירשם אחד כזה בנובמבר הקרוב - יקבע למעשה את מאגרי תמר ולווייתן כשליטים בשוק, זאת במקביל למאגרי כריש ותנין שיספקו חלק קטן מהביקוש לגז לתחנות כוח פרטיות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x