מסתמן: ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי לטייקונים תוכל לחייב אנשים להופיע בפניה
הכנסת תעביר עוד הקיץ חוק להוספת סמכויות לוועדות חקירה פרלמנטריות, בהן זימון מסמכים; ככל הנראה, ועדת החקירה לאשראי לטייקונים תכלול 9 חברים בלבד
הכנסת תעביר עוד בכנס הקיץ (עד סוף יולי) חוק להוספת סמכויות לוועדות חקירה פרלמנטריות, בהן סמכויות לזימון בכפייה של עדים ומסמכים. את הצעת החוק תגיש ועדת הכנסת.
- ועדת חקירה פרלמנטרית תבדוק האשראי לטייקונים; ראשי הבנקים יזומנו להעיד
- בנק הפועלים נדרש לחשוף את כל המסמכים הנוגעים להלוואות שהעניק לפישמן
- השופט אורנשטיין הכריז על אליעזר פישמן פושט רגל
במקביל מסתמן שהקמת ועדת החקירה תתעכב אף היא עד סוף הכנס, בשל הצורך להעביר במקביל את חוק הרחבת הסמכויות והן בשל הצורך בייעוץ משפטי קפדני בניסוח תחומי הפעילות. בכנסת נערכים לאפשרות של מאבקים משפטיים רבים מצד הבנקים. ישיבה ראשונה של ועדת הכנסת בנושא הקמת ועדת החקירה וחוק הוספת הסמכויות צפויה ביום רביעי הבא.
המשמעות המשפטית של הענקת סמכויות לוועדת חקירה פרלמנטרית היא דרמטית. זו תהיה הפעם הראשונה שגוף חקירה פוליטי יקבל סמכויות חקירה מעין משפטיות. מעתה, חקירה של פרשיות לא תהיה תלויה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית.
הכנסת החליטה בשבוע שעבר על הקמת ועדת החקירה בנושא ההלוואות לטייקוונים, שבראשה צפוי לעמוד יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני). אם עד לאחרונה היה נראה שתוקם ועדה של 20 איש שבבסיסה חברי ועדת הכלכלה., הרי שהמגמה המסתמנת כעת היא ועדה של 9 חברים בלבד עם חובת נוכחות של 50% מהישיבות.
יו"ר ועדת הכנסת ח"כ יואב קיש (הליכוד) מסביר זאת ברצון לעשות עבודה רצינית. לנוכח הציפיה ללא מעט מאבקים משפטיים, אומר קיש כי "הכנסת נערכת לתת גיבוי מקצועי ומשפטי לוועדה". המשמעות של הקמת ועדה בת 9 חברים היא שבשבועות הקרובים צפויים מאבקים קשים על מקום בוועדה היוקרתית שצפויה לקבל סיקור תקשורתי אינטנסיבי.
עד היום היה נהוג שלוועדת חקירה פרלמנטרית יש סמכויות כמו לוועדה רגילה של הכנסת - כלומר היא לא יכולה לאלץ אנשים שאינם עובדי מדינה להופיע בפניה או לזמן מסמכים. על רקע זה נמתחה בשבועות האחרונים ביקורת על כך שלוועדת החקירה בעניין האשראי לטייקונים לא יהיו שיניים.
כבל הזהיר בדיון במליאה על הקמת החקירה שאם הוועדה תיתקל בסירוב של אישים, למשל בכירים בבנקים, להופיע בפניה, יועבר שינוי לחוק שיחייב אותם לעשות כן. אלא שכעת מתברר שכבל, קיש וכן יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד) החליטו להעביר את הצעת החוק בכל מקרה.
בחוות דעת שפרסם בשבוע שעבר היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון הוא כתב שאם יוחלט להעביר תיקון לחוק שיעניק לוועדת חקירה פרלמנטרית סמכויות "יש לעשות זאת בזהירות רבה". הוא מזכיר שלמרות הרצון להעניק לוועדת חקירה פרלמנטרית "שיניים", "מדובר בסופו של יום בגוף בעל אופי פוליטי, שלא חלות עליו חובות המוטלות על גוף מעין שיפוטי".
ככל הידוע הבדיקה המשפטית תתמקד בשלושה היבטים: היקף חובת ההתייצבות של אישים שיוזמנו לוועדה וסנקציות אפשריות בשל אי התייצבות; היקף חובת מסירת מסמכים ומה יהיה הליך הטיפול במסמכים שיש עליהם חיסון בדין; והאם יוטלו על חברי הועדה חובות מיוחדות שאינן מוטלות על חברי ועדות כנסת רגילות.
כבל אמר כי "חובת הזימון תהיה מושכלת. אנחנו לא מדברים על הזמנה ברגל דורסנית". קיש אמר ש"אנחנו לא הולכים להיכנס לנושא של הסדר החוב של פישמן. נתעסק במה שהיה כשנתנו את הכספים, איך היו התהליכים. יש שתי אפשרויות: או שהתהליכים היו דפוקים או שהיו טובים אבל לא עבדו על פיהם".
ביטן מסר בתגובה: "אנחנו פועלים להקים את הועדה עם הסמכויות הדרושות כדי שתוכל לבצע את משימותיה". כן ציין שנשא הסמכויות נמצא בבדיקה של היועץ המשפטי לכנסת.