$
קיימות בעולם

כאן נשחטים בכיף

ענקית הבשר טייסון הודיעה כי תשפר את רווחת בעלי החיים

גיל קליאן 08:2605.07.17

טייסון, חברת ענק בשוק הבשר, החלה לשקול שינויים באופן פעילותה על רקע קריאות הציבור ליחס הוגן יותר לבעלי החיים במשקים התעשייתיים.

 

מדובר בחברה השנייה בגודלה בעולם לעיבוד עוף, בקר וחזיר. הכנסותיה עומדות על כ־40 מיליארד דולר בשנה, והיא מפעילה עשרות משחטות ברחבי העולם. לנוכח זאת החברה מצאה את עצמה מותקפת על ידי צרכנים וארגוני זכויות בעלי חיים, שדרשו ממנה לשנות את הפרקטיקות הנהוגות במתקניה ובחוות שמהן היא צורכת בשר.

 

בשבוע שעבר כינסה החברה מסיבת עיתונאים והכריזה על מהלכים לשיפור מצבם של בעלי החיים. סמנכ"ל הקיימות של טייסון אמר כי מטרת החברה היא להפוך ל"יצרנית החלבון הקיימותית ביתור בעולם". אין ספק שהחברה רחוקה מיעד זה, לאחר שרק ב־2014 עמדה במוקד תחקיר של רשת NBC על התעללות בחזירים באחת החוות שלה.

 

1. שקט, מצלמים

מצלמות מעקב יותקנו במשחטות

 

אחד הצעדים הדרמטיים שטייסון החלה לנקוט הוא התקנת RVA (Remote Video Auditing), מערכת מצלמות המתעדות את המתרחש במשחטות העופות של טייסון בכל זמן נתון, כדי לוודא שהמפעלים שומרים על סטנדרטים אתיים של מזעור האכזריות כלפי העופות הנשחטים שם.

 

אף שמדובר בפיילוט, החברה החלו לפרוס מצלמות באופן די נרחב, ובסופו של דבר הן יותקנו ב־33 מתוך 44 המשחטות של טייסון ברחבי ארצות הברית. מדובר במשחטות השוחטות 39 מיליון עופות כל שבוע.

 

2. הכל נשאר במשפחה

הציבור לא ישמע על ההתעללויות

 

שתיים מהשאלות הקריטיות הן מי יצפו בסרטונים, ועד כמה הם יוצגו בשקיפות לציבור. טייסון ציינה כי מבקרים חיצוניים שהוכשרו לכך על ידי החברה הם שיצפו בסרטונים. אותו "צד ג'" יפיק למנהל המפעל דו"חות שבועיים וחודשיים ויתריע על בעיות בזמן אמת. הבעיה היא שאותם מבקרים חיצוניים לכאורה ממומנים על ידי טייסון, והיא תחליט אם לפרסם את הסרטוני.

 

בעת ההשקה של יוזמת המצלמות סירבה החברה להתחייב כי תפרסם הקלטות אם יווצרו במשחטות שלה אירועים שנויים במחלוקת.

 

 

ארכיון ארכיון צילום: צביקה טישלר

 

 

3. אלרגים למצלמות

איסור על שימוש במצלמה נסתרת

 

כדי לחשוף את המתרחש במשקים התעשייתיים פעילי זכויות בעלי חיים בעולם, וגם בארץ, נוהגים לחדור לחוות ולמשחטות במסווה של עובדים, ואז לצלם במצלמה נסתרת את המתרחש שם. את סרטוניהם הם מפרסמים לציבור.

 

על רקע זאת החלו מדינות חקלאיות גדולות בארה"ב כמו איידהו וצפון דקוטה עוד בשנות ה־90 להעביר חוקים האוסרים על צילום בחווה או מפעל חקלאי ללא רשות של הבעלים. חוקים אלה זכו לכינוי ag-gag, כלומר "סתימת פיות חקלאית".

 

4. שיטה מעלפת

החיות יאבדו הכרה בחדר דליל בחמצן

 

טייסון חשפה תוכנית פיילוט עתידית נוספת בשם CAS (Controlled Atmosphere Stunning). במסגרת תוכנית זו ינסו במשחטות של טייסון לגרום לבעלי החיים לאבד את ההכרה בחדר דליל בחמצן ועשיר בגזים מעודדי חנק כמו ארגון ופחמן דו־חמצני לפני השחיטה.

 

בצורה כזאת, טוענים בחברה, יופחת עוד יותר הסבל לבעלי החיים הנשחטים. הטכניקה של CAS נמצאת כבר בשימוש נרחב יותר בבריטניה ובאיחוד האירופי, ונהנית מתמיכה של ארגוני זכויות בעלי חיים כמו PETA.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x