$
בארץ

חוקרי מס גרמנים הגיעו לארץ: האם ניצול שואה העלים נכסים ב-100 מיליון יורו?

היומון הגרמני "הנדלסבלאט" מדווח כי נציגי התובע הכללי של פרנקפורט נפגשו עם בתו של האיש - אזרח ישראלי-גרמני שהלך בינתיים לעולמו. את התשאול ביצעו חוקרים ישראלים ולא הנציגים הגרמנים בגלל רגישות החקירה

רן אברמסון ותומר גנון 17:3805.07.17

חוקרי מס גרמנים הגיעו ארצה בשבוע שעבר כדי לתשאל את בתו של ניצול שואה ישראלי-גרמני (שהלך בינתיים לעולמו) על חשדות להעלמת נכסים בהיקף של 100 מיליון יורו.  

היומון הכלכלי הגרמני "הנדלסבלאט" דיווח היום (ד') כי נציגי התובע הכללי של העיר פרנקפורט ורשויות המס של מדינת המחוז נורת' ריין-ווסטפליה נפגשו  לפני שבוע בת"א עם בתו של האיש, שהיה לקוח של שלוחת בנק לאומי בשוויץ.

 

בשנת 2013 רכשה ממשלת נורת' ריין – ווסטפליה תקליטורים וכוננים קשיחים שהכילו מידע על חשבונות של אזרחים גרמנים שניהל בנק לאומי דרך השלוחה שלו בשוויץ.

 

פרנקפורט פרנקפורט צילום: shutterstock

 

 

הכתבה שפורסמה הפנתה זרקור לדילמה המוסרית שעמה מתמודדות הרשויות הגרמניות כשהן נתקלות במקרים שבהם ניצולי שואה עוברים על החוק. עורכת דין שצוטטה לכתבה המחישה את הדילמה באמצעות תיאור סיטואציה שבה שופט גרמני מרשיע ניצול שואה על החבאת נכסים של משפחתו מרשויות המס. מצב כזה יעורר זיכרונות היסטוריים קשים להכלה.

 

מסיבה זו, החוקרים הגרמנים שביקרו בישראל הגיעו על תקן מומחים למערכת המס הגרמנית, ולא ניהלו את התשאול בעצמם. מי שעשו זאת היו חוקרים ישראליים. רשויות המס בישראל מעוניינות לסייע לגרמנים בעניין שכן המנוח התגורר בישראל זה זמן רב, מה שאומר שאם הצדדים יגיעו להסדר - חלק מהכסף יישאר בארץ. לפי הערכת "הנדלסבלאט", מדובר בסכום שעשוי להגיע ל-10 מיליון יורו.

 

כתב "הנדלסבלאט" זונקה איברסן אמר ל"כלכליסט" כי מרבית מקרי ההתחמקות ממס שעלו מהמידע שנרכש, הסתיימו בהסדרים ללא התערבות מערכת המשפט. הסיבה לכך היא שבמקרים רבים התושבים הגרמנים שלא דיווחו על ההכנסות היו ניצולי שואה, ונקיטת צעדים משפטיים של הרשויות הגרמניות נגדם הוא חומר נפץ פוליטי.

 

כמו כן, ברוב המקרים היה מדובר בנכסים בהיקפים קטנים יחסית. אבל בכמה מקרים, סירבו המתחמקים מתשלום מס להגיע להסדר, כמו במקרה של המנוח. מדובר ככל הנראה בישראלי שהיה תושב מדינת המחוז הסה, שבה נמצאת פרנקפורט. גם אחד מקרובי משפחתו נמצא ברשימת החשודים בהתחמקות ממס. כאמור, לנציגי משרד התובע הכללי של העיר התלוו אנשי רשות המסים של מדינת נורת' ריין – ווסטפליה, שלדברי איברסן הקצתה כ-90 מיליון יורו לרכישת מידע על תושבים שמתחמקים מתשלום מס.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: bigstock

 

 

בינואר 2014 דיווח השבועון הגרמני דר שפיגל על חקירה שנפתחה נגד לקוחות בנק לאומי בשוויץ לאחר שהרשויות בגרמניה רכשו מידע איכותי ובו רשימה של 100 לקוחות הבנק שלכאורה התחמקו מתשלום מס. למעשה, מדובר באותו מידע שהוביל לחקירה נגד הישראלי שתושאל בשבוע שעבר, אלא שאז החקירה התמקדה ב-50 לקוחות הבנק שהתגוררו בערים וופרטל וקלן.

 

ב"דר שפיגל" צוין גם כי חלק מהלקוחות ברשימה הם דמויות מוכרות בגרמניה. שלוחת בנק לאומי בגרמניה נמכרה ביולי 2014 לבנק השוויצרי יוליוס בר, אבל המקרים שבנידון התרחשו בזמן שהבעלות היתה ישראלית.

 

גרמניה ושוויץ הן לא המדינות היחידות בהן מוזכר שמו של בנק לאומי בהקשר של התחמקות ממס. בדצמבר 2014 שילם הבנק קנס של 400 מיליון דולר לרשות הפיננסית של מדינת ניו יורק ולמשרד המשפטים האמריקאי. הקנס סיים חקירה שהתנהלה נגד הבנק מאז 2011 בחשד שהוא סייע ללקוחות השלוחה האמריקאית שלו להתחמק מתשלום מס. במסגרת הסדר הטיעון הודה הבנק שהוא אפשר ללקוחות להחזיק חשבונות בנק לא מוצהרים.

 

בתוך כך, רשות השידור הבריטית (BBC) דיווחה כי הממשלה הפדראלית בגרמניה שילמה 4.4 מיליון יורו עבור מידע שהודלף במסמכי פנמה. המסמכים, שנחשפו בשנה שעברה, הכילו מידע על אלפי לקוחות של פירמת עורכי הדין מוסאק-פונסקה שפעלה בפנמה, וסייעה ללקוחותיה להתחמק מתשלום מס במדיניותיהם במשך שנים.

 

בנק לאומי מסר בתגובה לידיעה כי "הנושא לא מוכר לנו".

 

מהמשטרה וממשרד המשפטים לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x