$
תיירות

תשכחו מסיני: סעודיה מקימה בחופי ים סוף מתחם תיירות ענקי

אתרי התיירות והנופש הראשונים ייפתחו ב־2022. ההכרזה על המיזם לוותה בביקורת מצד גורמים דתיים שהזהירו מ"הגעת הביקיני לממלכה"

דורון פסקין 12:5501.08.17

יורש העצר והאיש החזק בסעודיה הנסיך מוחמד בן סלמאן הכריז אתמול (ב') על מיזם תיירות שאפתני לחופיו הדרומיים של ים סוף.

   

 

מיזם זה אמור לשים את הממלכה השמרנית על מפת התיירות העולמית וזאת כחלק מ"חזון 2030" שגיבש הנסיך בכדי לצמצם את תלותה של סעודיה בהכנסות הנפט. המיזם החדש יכלול הקמת אתרי תיירות וקיט בכ־60 איים קטנים בים סוף וכן על חופיו, ובאתרים הרריים וארכיאולוגיים סמוכים. הוא יתפרש על שטח של 34 אלף קמ"ר, מעט גדול יותר משטח בלגיה. אבן הפינה לפרויקט תונח ברבעון השלישי של 2019 כשהשלב הראשון להקמתו עתיד להסתיים ברבעון האחרון של 2022. קרן העושר הריבונית של סעודיה, שבראשה עומד הנסיך בן סלמאן, תממן את הפרויקט, שבהקמתו, לדברי ממשלת סעודיה, ישתתפו חברות תיירות ונופש מהמובילות בעולם. 

היוזם, יורש העצר מוחמד בן סלמן היוזם, יורש העצר מוחמד בן סלמן צילום: בלומברג

 

ההתמקדות בים סוף אינה מקרית. "חזון 2030" מתכוון למצות את הפוטנציאל הכלכלי שלו עבור המשק הסעודי, לאחר עשורים של הזנחה. הנסיך בן סלמאן עצמו הדגיש את הסוגיה במהלך ראיון טלוויזיה שהעניק בחודש מאי. הוא ציין כי למרות ש־13% מהסחר העולמי עוברים בים סוף, ההכנסות של מגזר הלוגיסטיקה הסעודי מכך הן 0%. הסיבה היא שהסעודים אינם מנצלים את רצועת החוף כדי להציע שירותים לספינות, ואינם מפתחים את הפעילות המסחרית, בייחוד לעומת אירופה.

 

בשל אופייה השמרני סעודיה אינה נחשבת ליעד נחשק עבור התייר הממוצע. לכן, כדי למשוך תיירים שיבואו לנפוש בריביירה הסעודית, ריאד תאפשר לזרים להיכנס לאזור הנופש ללא צורך באשרות כניסה. לפי הסעודים, בשלב הראשון אמור מיזם הנופש לתרום למשק כ־15 מיליארד ריאל בשנה (כ־4 מיליארד דולר) שיגיעו ממיליון תיירים בממוצע. לא פחות חשוב מבחינת השלטונות היא ההבטחה שהפרויקט יספק 35 אלף משרות - הבטחה הניתנת ימים אחדים לאחר פרסום נתונים לא מחמיאים, לפיהם בסעודיה יש כמיליון מובטלים.

 

מפת האזור שיפותח לתיירות

 

 צילום: גוגל

 

 

זהו המיזם התיירותי השני עליו מכריזה סעודיה בתוך פחות מארבעה חודשים. באפריל הוכרז על פרויקט "אלקדיה" - שאמור להיות עיר השעשועים וההרפתקאות הגדולה בעולם. הפרויקט הזה מתוכנן לקום על שטח של 334 קמ"ר דרומית מערבית לבירה ריאד ולכלול שורה ארוכה של אטרקציות לכל המשפחה, כמו ספארי, קניות, ספורט מים, ספורט אתגרי ומרוצי מכוניות.

 

מיזמים אלה מייצגים את תפיסתם החדשה של הסעודים לגבי תיירות והניסיונות להתנתק מהתדמית הדתית שמרנית. נכון להיום, מגזר התיירות תורם למשק הסעודי פחות מ־3% מהתמ"ג. עיקר ההכנסות מהענף, שנאמדות בכ־12 מיליארד דולר בשנה, מגיעות מעולי הרגל למכה. 

 

האזורים שיפותחו לתיירות

 

 צילום: Twitter / ‎theredseaproject

 

 

 צילום: Twitter / ‎theredseaproject

 

 צילום: Twitter / ‎theredseaproject

 

 

אף שסעודים רבים הגיבו ליוזמת הריביירה בים סוף בהתלהבות רבה, לא ניתן להתעלם גם מתגובות פחות נלהבות מצד גורמים שמרנים. הדבר בא לידי ביטוי בעיקר בטוויטר, באמצעותו אזרחים המזוהים עם הממסד הדתי הביעו בציוציהם דאגה כי "הביקיני יגיע בקרוב לחופי סעודיה" וש"מסיבות חוף מעורבות לגברים ולנשים" ייהפכו עניין שבשגרה.

 

 

 

בשבועות האחרונים מתחדד המאבק בסעודיה בין הממסד הדתי ותומכיו בקרב משפחת סעוד לבין המחנה הרפורמיסטי בהנהגת הנסיך בן סלמאן. הממסד הדתי חושש כי בסופו של תהליך הרפורמות, שואף הנסיך הצעיר לצמצם את השפעתם של כוהני הדת ולהפוך את סעודיה לחילונית לפי אמות המידה שלו. מיזמי התיירות ומיזמים נוספים בתחום הבידור והפנאי נתפסים על ידי השמרנים כאיום על צביונה הדתי של הממלכה, שרואה עצמה כשומרת המקומות הקדושים באיסלאם.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x