בג"ץ דחה בחצי שנה את ההכרעה בפונדקאות לחד-מיניים
השופט סלים ג'ובראן, בהחלטתו האחרונה לפני פרישתו כתב כי "מצאנו כי טרם הגיעה העת להכריע הכרעה סופית בעתירה"; כיום מתיר החוק רק לגבר ואישה לפתוח בהליך פונדקאות, ואילו חד מיניים נדרשים לעשות זאת בחו"ל ולשלם מאות אלפי דולרים
בג"ץ נתן היום (ה') ארכה של חצי שנה לכנסת כדי להשלים את הליכי החקיקה שיאפשרו לזוגות חד מיניים לבצע הליך פונדקאות גם בישראל. על פי החוק, רק זוג, גבר ואישה, יכולים לפתוח בהליך ואילו חד מינים נאלצים לבצע זאת בחו"ל בעלות של מאות אלפי דולרים. "כהשהתבשרנו כי ב-17.7 עברה בקריאה ראשונה הצעת חוק לתיקון חוק הפונדקאות, מצאנו כי טרם הגיעה העת להכריע הכרעה סופית בעתירה", קבע השופט סלים ג'ובראן, בהחלטתו האחרונה לפני פרישתו.
עוד הוסיפו השופטים: "לנוכח העובדה שהצעת החוק עברה את הקריאה הראשונה לא מכבר, תוך הנחה שהליכי החקיקה יתקדמו בקצב ראוי ולאור הריסון השיפוטי הנדרש בעניינים רגישים כגון זה שלפנינו, נחה דעתנו כי יש מקום לאפשר למחוקק שהות מסוימת על מנת שיוכל להשלים את הליכי החקיקה טרם נכריע במכלול העתירה לגופה".
בחודש ינואר האחרון דן בג"ץ בעתירה שהגישו איתי ארד פנקס ובן זוגו יואב, עם כמה ארגונים בהם "הורים גאים" ו"תמוז", בדרישה לשנות את החוק. בממשלה הקודמת ניסתה שרת הבריאות דאז יעל גרמן לקדם תיקון לחוק הפונדקאות שהיה אמור לבצע מהפכה בתחום, ולאפשר לזוגות גברים לערוך הסכמי פונדקאות בארץ במקום לנסוע למזרח או לארה"ב. החוק עבר בקריאה ראשונה, אולם מאז הכנסת התפזרה והחוק נעצר.
"אחת הבעיות היא גם שמאז שהגשנו את העתירה הדבר הפך להיות הרבה יותר אקוטי", הסביר פנקס, "במשך השנים הבאנו ילדות לעולם, תאומות בהודו, גל ונועה. אור נולדה בתאילנד. אבל כל המדינות הללו סגרו את שעריהן. הליך פונדקאות אפשרי עכשיו רק מארה"ב וקנדה, בעלות של 170-160 אלף דולר".
שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן, יהיה שותף לפסיקה וכיוון שזו הפסיקה האחרונה לפני פרישתו מהתפקיד, היא צפויה להיות משמעותית ומכרעת.
עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ומנכ"לית 'משפחה חדשה': "צר לי שבג"ץ אשר מלאו את ידיו בסמכות ההכרעה, החליט הפעם לא להכריע, והשאיר את ההכרעה בידי המחוקק המפולג והמסוכסך אשר ממאן לסיים את הליכי החקיקה. זאת בהינתן העובדה שבמשך 20 השנים האחרונות לא עשה זאת המחוקק ואולי משום שהתעלם במכוון מהצורך להסדיר את נושא הפונדקאות לאוכלוסיות חשוכות ילדים ולהט"בים".
עו"ד מיכל עדן, יו"ר ועדת להט"ב בלשכת עוה"ד: "ההחלטה מהווה אכזבה גדולה לקהילת זכויות האדם בישראל ולקהילת הלהט"ב בפרט. מדינת ישראל מפנה עורף לזוגות של הומואים המשוועים להיות הורים ונאלצים לטוס הרחק מעבר לים כדי לממש את זכותם להורות, בעוד מחקרים מעידים כי זוגות מאותו המין הם הורים טובים לא פחות ולעיתים אף יותר. היגיעה העת לשים קץ לאפליה נגד זוגות מאותו המין".
איתי פנקס ארד חבר מועצת עיריית ת"א יפו וממגישי העתירה: "בג"ץ קבע בפירוש שהאפליה נגד להטבים קיימת בחוק הקיים וברגע שבית המשפט קובע שקיימת אפליה- דינה להתבטל. קיווינו שהמאבק יסתיים כבר היום, אבל נלחמנו עשר שנים על הזכויות שלנו ונלחם גם עוד חצי שנה. או שנבחרי הציבור בכנסת יקשיבו לרוב העצום בעם ויתקנו את האפליה בחוק, או שנחזור לבג״צ כדי שיתקן את מה שהוא עצמו קבע כאפליה נגד חד מיניים".