$
בארץ

בנק ישראל: יתרות המט"ח הגיעו ביולי ל-110 מיליארד דולר

הפיחות בשקל גרם לכך שבנק ישראל כמעט ולא התערב בשוק המט"ח בחודש שעבר ורכש 150 מיליון דולר בלבד במסגרת התכנית הקבועה לצמצום השפעת הפקת הגז

מיקי פלד 13:4107.08.17

יתרות המט"ח של בנק ישראל עלו בחודש שעבר ל-110.1 מיליארד דולר, כך פרסם הבנק לפני שעה קלה, גידול של 1.4 מיליארד שקל לעומת יוני. עם זאת, רובה המוחלט של העלייה ביתרות היא עניין טכני – תוצאה של שערוכים חדשים של שווי המטבעות שמחזיק בנק ישראל ביחס לדולר – יחד עם רכישת 150 מיליון דולר כחלק מהתוכנית השנתית לצמצום השפעות הפקת הגז. כלומר, בנק ישראל לא קנה החודש מטבעות זרים כדי למתן את ייסוף השקל כפי שהוא נוהג לעשות כבר תקופה ארוכה. בנק ישראל לא נקט בצעד כזה בעיקר כי לא היה בו צורך בחודש יולי כי השקל עבר פיחות קל מול שני המטבעות העיקריים – הדולר התחזק מולו ב-1.7% והיורו התחזק מול השקל בשיעור של 4.7%.

 

 

 

 

סכום של 110 מיליארד דולר היה נחשב בעבר למעין תקרה לא רשמית של הבנק ליתרות המט"ח שהוא מחזיק, זאת כתוצאה מעבודה שנעשתה לפני מספר שנים וקבעה כי היתרות הרצויות הן בטווח של 80-110 מיליארד דולר. אולם הנגידה, קרנית פלוג, הבהירה בחודשים האחרונים כי הבנק לא רואה ב-110 מיליארד דולר כתקרה מחייבת אלא רק כהמלצה שנועדה להסדיר את טווח היתרות הרצוי לצורך מצב חירום.

 

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג צילום: אוהד צויגנבג

 

אם יימשך הפיחות בשקל גם אל תוך חודש אוגוסט בנק ישראל עשוי להימנע מלפעול גם בחודש זה. אולם יותר חשובה מכך היא השאלה האם פיחות השקל יגרום להעלאת האינפלציה או הציפיות לאינפלציה. במידה וההיחלשות של השקל תימשך היבואנים יצטרכו לשלם יותר שקלים עבור כל מטבע זר איתו הם קונים מוצרים, וזה רק עניין של זמן עד שהעלות תגולגל אל הצרכנים, ומכאן אינפלציה. חזרה של האינפלציה, או יותר נכון הציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים, אל איזור ה-2% בשנה, עשויה לתת רוח גבית לבנק ישראל להעלאת הריבית במשק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x