כחלון וליצמן אימצו המלצות הצוות הבין משרדי: יותר יצוא קנאביס למטרות רפואיות
בישראל פועלים כיום 8 מגדלים עם רישיון לגידול קנאביס רפואי ועוד 500 הגישו בקשה לרשיון. לפי הערכות הצוות, הרחבת השוק תוכל לענות על פוטנציאל של לפחות 4-1 מיליארד שקל בשנה
הצוות הבין משרדי לבחינת יצוא של קנאביס רפואי הגיש היום (א') את המלצותיה לשר האוצר משה כחלון ולשר הבריאות יעקב ליצמן. עמדת הצוות, היא להתיר יצוא קנאביס מישראל למטרות רפואיות זאת לאור הפוטנציאל הכלכלי הטמון ביצוא. שני השרים אימצו את המלצות הצוות.
- הקואופרטיב שפועל להוריד את מחיר הקנאביס הרפואי
- מפעל תרופות קנאביס ראשון מסוגו בישראל מוקם בלוד
- הממשלה אישרה: אי הפללת משתמשי קנאביס
בבחינת מצב השוק הבינ"ל, נראה כי לישראל יתרונות רבים בהיבטי רגולציה מתקדמת, מחקר ופיתוח, ניסיון קליני ואקלים שיכולים להיות מנוצלים על ידי חקלאים, חוקרים ויזמים ליצירת שווקים לתוצרת מוצרי קנאביס רפואי ישראליים.
בישראל פועלים כיום 8 מגדלים בעלי רישיון לגידול קנאביס רפואי (המייצרים כ-10 טונות בשנה), כאשר הרחבה של השוק עבורם ועבור מגדלים נוספים (כיום ישנם יותר מ-500 מגדלים אשר הגישו בקשה לקבלת רישיון לגידול) לטובת יצוא, לפי הערכות הצוות, תוכל לענות על פוטנציאל של 4-1 מיליארד שקל בשנה וייתכן שאפילו יותר.
על פי מסקנות הוועדה, המדינה תתיר יצוא של קנאביס רפואי תחת מספר מגבלות: היצוא ייעשה ע"י משרד הבריאות או ישירות ע"י הצדדים, תוך פיקוח הדוק של המדינה, היצוא יאושר רק למדינות המתירות שימוש בקנאביס רפואי ואשר יתירו ייבוא מישראל במפורש, יצוא יאושר רק לחקלאים אשר יקבלו רישיון לגידול וליצוא ממשרד הבריאות.
עוד ממליצה הוועדה כי יצוא הקנאביס יתאפשר על כלל מוצריו השונים בצורותיו הרפואיות (מוצרי עישון, טבליות, שמנים וכו').
הוועדה גם המליצה על הקמת צוות משותף של מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, משרד הבריאות, משרד האוצר ומשרד החקלאות, אשר יפעלו למיתוג ושיווק ייצוא קנאביס רפואי ומוצריו מישראל.
היום מחיר הקנאביס הרפואי בעולם עומד על כ-10 דולר לגרם. כאשר היקף השוק העולמי הכולל של קנאביס רפואי נמצא במגמת צמיחה משמעותית. בשנת 2000, הייצור הכולל בעולם עמד על 1.3 טונות ואילו בשנת 2014 הוא עלה ל-57.3 טונות.
שר האוצר משה כחלון: "יצוא קנאביס רפואי הוא ענף בעל פוטנציאל כלכלי משמעותי למדינת ישראל. שר הבריאות יעקב ליצמן הוסיף: "היחס לקנאביס צריך להיות דומה לכל סם ויש לזכור שלפי החוק הינו אסור לשימוש ומסחר. עם זאת, החוק מאפשר שימוש בקנאביס רפואי למחלות קשות במקרים מיוחדים ותחת מגבלות מיוחדות. נפעל שהמהלך יביא לתוספת משאבים למערכת הבריאות כתוצאה מגידול בהכנסות המדינה".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ): "אני מברכת את השרים כחלון וליצמן על החלטתם החשובה להתיר יצוא קנאביס למטרות רפואיות. תעשיית הקנאביס הרפואי בישראל הפכה למעצמת מחקר בינלאומית, שמגלמת פוטנציאל הכנסות של מילארדי שקלים בשנה לקופת המדינה. מלבד הפוטנציאל הכלכלי האדיר שלו, הקנאביס הרפואי מביא מזור לסבלם של אלפי חולות וחולים, שמעידים פעם אחר פעם על היתרונות הרבים של החומר כאלטרנטיבה למשככי הכאבים המוכרים. נמשיך לעקוב אחרי הנושא בוועדת הסמים של הכנסת".
עו"ד חגית ויינשטוק ממשרד ויינשטוק זהבי המייצגים חקלאים וחברות בינלאומיות בתחום הקנאביס, מסרה בתגובה: " פתיחת השוק לייצוא קנאביס רפואי, תאפשר מחד לעוסקים בתחום בישראל היתכנות כלכלית ופרנסה ראויה, ומאידך תחשוף לעולם את איכות מוצרי הקנאביס הרפואי המקומיים אשר יגודלו, ייוצרו וישווקו תחת התנאים המקצועיים המחמירים, אותם לומדים כיום בכל העולם".