טי שירט או חליפה? איך מתלבשים מנהלים מצליחים
מחקר חדש בדק כיצד משפיע הלבוש על תפיסת יכולת המנהיגות וגילה שלא בהכרח חייבים להתהדר בחליפה ועניבה או חצאית מחויטת כדי לשדר הצלחה
האם אדם הנמצא בעמדת ניהול גבוהה חייב ללבוש חליפות? אולי סווטשירט? חצי קז'ואל? כל התשובות נכונות.
- למרות ההצלחה והכסף: מדוע אלון מאסק בדכאון
- מה הגריט שלכם? זו התכונה שמובילה להצלחה
- מארק, חולצה אפורה: צוקרברג לובש טי-שירט ביותר מ-300 דולר, עכשיו גם אתם יכולים
הצלחה בריאיון עבודה או ביסוס קריירה שאפתנית פירושם שצריך להתלבש בצורה מקצועית, נכון? באופן מסורתי, זה מתרגם לחליפה ועניבה עבור גברים וחולצה עם חצאית או מכנסיים מחויטים עבור הנשים. אולם מחקר חדש, מערער על התפיסה הזו, וטוען בכלל שהמראה והלבוש של מנהיגים אינו מובן מאליו כפי שחשבנו עד כה.
במחקר פשוט שערכו חוקרים מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת אקסטר ומבית הספר לניהול באוניברסיטת בראדפורד, הם הראו למשתתפים תמונות של דוגמנים. הנשאלים התבקשו לאחר מכן לדרג את הדוגמנים ולקבוע אם כל אחד מהם הוא לדעתו מנהיג בינוני, ממוצע או מצוין. למרבה ההפתעה, הדוגמנים שלבשו חליפות או חצאיות מחויטות לא נבחרות אוטומטית למנהיגים הטובים ביותר.
למעשה, התוצאות התפלגו על פי כל סוגי התמונות.
החוקרים התעמקו יותר בתוצאות והשוו את האופן בו המשתתפים תארו את עצמם לדוגמנים שהם הגדירו כמנהיגים. התוצאות היו שאנשים מקרינים את הדימוי העצמי שלהם, ומזהים מנהיגים באנשים שמזכירים במראה אותם עצמם. כלומר, עבור אדם שנוהג ללבוש סווטשירט וג'ינס, מישהו כמו מארק צוקרברג ככל הנראה ייתפס כבוס מושלם. לעומת זאת, עובדים שאוהבים להשקיע בהופעה יעדיפו מישהי כמו מעצבת האופנה טורי בירץ' או סטפן ווינקלמן, שכיהן כמנכ"ל מותג המכוניות היוקרתי למבורגיני.
התוצאות לא מוגבלות רק לבגדים, הן חלות גם על התנהגות כללית. כך למשל, אנשים סמכותיים יחשבו שאדם שנראה שתלטן ייתפס כמנהיג טוב. בדומה, אנשים שמתייחסים ליושרה כערך עליון, קרוב לוודאי שיגדירו אדם הוא נראה אמין כמנהיג מצוין.
מהמחקר עולה כי אותנטיות חשובה יותר לביסוס מראית של מנהיגות מאשר מה שלובשים ואיך נראים. אם אתם מרגישים יותר בנוח ומצליחים לסיים מטלות או לתקשר עם אחרים כשאתם לובשים סווטשירט, אז אולי עדיף שלא תבזבזו את המשכורת שלכם על בגדי מעצבים. לעומת זאת, אם דווקא פריטי מעצבים גורמים לכם להרגיש חופשיים יותר ובמיטבכם, ייתכן ושווה להחזיק אותם בארון. טענה נוספת שעלתה היא שלאפקט השיקוף, יש יתרון בלהתלבש כמו הבוס אם רוצים להתקדם. בכך תוכלו לעזור לבוס שלכם לראות שיש לכם את הכישורים הנדרשים.
רעיון דומה חל על ראיונות עבודה. אם תבחנו את ההעדפות של הבוס בבגדים, תוכלו לחקות את הסגנון שלו כדי ליצור רושם ראשוני חיובי.
עם זאת, שאלה מרכזית שעולה מהמחקר היא האם הבגדים שאנחנו בוחרים ללבוש יכולים לשנות את צורת ההתנהגות שלנו? כלומר, האם בגדים יכולים לעזור לנו לאמץ אישיות אחרת? התשובה היא שייתכן. אך קרוב לוודאי ששינוי המלתחה הוא פתרון זמני שאפשר לאמץ בהתאם למצב. לדוגמה, אם אתם מוזמנים לכנס שבו אתם יודעים ששאר המשתתפים הם מתוחכמים ביותר, לבישת בגדים שאתם מקשרים עם אינטליגנציה ותחכום, נגיד בגדים שחורים, יכולים לסייע להרגיע את החששות. בתיאוריה, התנייה מסוג זה יכולה לעזור לכם להשתכנע שאתם אכן חכמים ובעלי רוח חופשייה. אולם, בטווח הארוך אימוץ "תחפושות" לא בהכרח יסייעו לתחושה העצמית שלכם אלא יגרמו לכם להרגיש כרמאים.
בהתאם לרוח המחקר ובהתאם לרוח שמייצגים עובדים מדור המילניום, חברות כיום גמישות יותר בכל הקשור לקוד הלבוש שלהם. לפיכך, אתם יכולים להישאר אותנטיים ולהציג זאת בבגדים שלכם, השאלה היא עד כמה אתם מוכנים לעשות זאת.