$
מוסף 07.09.2017
האדר מוסף שבועי 7.9.17

חקר ביצועים: השבוע שאסתר חיות תזכור ויובל שטייניץ ירצה לשכוח

הנשיאה החדשה של בית המשפט העליון נכנסה לתפקיד לאחר מאבקים עם שרת המשפטים, הכוורת של יובל שטייניץ מתאספת בחדרי החקירות והיועץ המשפטי לממשלה עדין מעכב את מינוי המנכ"ל למוסד החשוב בישראל

כתבי כלכליסט 09:0807.09.17
נשיאה חדשה לעליון

חיות: קול רם וברור

 

אסתר חיות נבחרה לנשיאת בית המשפט העליון בעיצומם של ימים שבהם שרת המשפטים מחריפה את המתקפה על המערכת, ועכשיו גם טוענת שהיא לא מספיק ציונית. לא בכדי ניסתה איילת שקד להילחם בשיטת הסניוריטי דווקא לפני מינוי חיות, שנתפסת בעיניה כאקטיביסטית יותר ממרים נאור. כניסתה של הנשיאה החדשה לתפקיד עלולה, מטבע הדברים, להחריף את המתח בין הרשויות. אבל המתח הזה הוא בבסיס הדמוקרטיה האמיתית. כשהממשלה מבקשת לסרס כל ביקורת שיפוטית, דבקותם של השופטים בזכויות האדם חשובה במיוחד. וחיות צריכה להשמיע את המסר הזה בקול רם וצלול. עדיף בית משפט שסופג חבטות מהשלטון מבית משפט שמתכרבל בזרועותיו.

משה גורלי

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה https://www.clfb.org.il/heb/main/

 

 

 

 

נשיאת ביהמ"ש העליון, אסתר חיות נשיאת ביהמ"ש העליון, אסתר חיות צילום: אלכס קולומויסקי

 

כמה עוד יש שם?

ההון השחור: לכנסת לא אכפת

 

30 מיליארד שקל של הון שחור נחשפו במסגרת הליך הגילוי מרצון של רשות המסים, גילה השבוע מנהל הרשות משה אשר בוועידה הכלכלית הלאומית "כלכליסט". מדובר בעיקר באנשים שנכלאו בעל כורחם במצב שבו הם מחזיקים כסף לא מדווח (בעיקר מירושות בחו"ל), והסכימו לשלם קצת יותר ממה שהם צריכים רק כדי להסדיר את העניין. כך, נישה צרה למדי של הון לא מדווח מסתכמת ב־30 מיליארד, מה שמעיד כמה עמוק כל שאר החור השחור הזה. אבל הניסיון לבטל את הפטור שניתן לעולים חדשים מדיווח על ההון נכשל, והשאיר אותנו כמקלט מס נוח. וחקיקה שנועדה לשפר את העברת המידע בין רשויות המס כאן לרשויות זרות תקועה כבר בערך שנה. וזו שנועדה לצמצם את השימוש במזומן מתעכבת בכנסת אפילו יותר. אשר מאמין שהיא תעבור במושב הקרוב, אבל אם לשפוט לפי הגישה הכלכלית של המחוקק לבעיית ההון השחור, אף אחד בכנסת לא ממש מתאמץ לטפל בעניין.

עמרי מילמן

 

 

מנהל רשות המסים משה אשר בוועידת "כלכליסט" מנהל רשות המסים משה אשר בוועידת "כלכליסט" צילום: נמרוד גליקמן

 

קרסו מגייסת באג"ח

הרכב האוטונומי: מי משקיע נגדו?

 

יבואנית הרכב קרסו מוטורס הנפיקה השבוע איגרות חוב לעשר שנים, והמשקיעים המוסדיים קנו אותן בעשרות מיליוני שקלים. ממש באותו יום, בוועידת "כלכליסט", שמואל חרל"פ, יבואן ענקי אחר, אמר שמכוניות פרטיות פשוט "ייעלמו מהעולם" בעידן של המכונית האוטונומית. טוב לראות איש מקצוע מביט אל השינוי העמוק בתחום שלו במבט מפוכח. מצער לראות שהאנשים שמנהלים את הכסף שלנו הם אופטימיים מאוד במקרה הטוב — מניחים שקרסו תצלח בקלות את המעבר לעידן האוטונומי — או מעדיפים לעצום עיניים במקרה הרע, ולחשוב שבעשר השנים הקרובות השקעה ביבוא מכוניות פרטיות היא השקעה בטוחה.

גולן פרידנפלד

 

סאגת המנכ"ל לביטוח לאומי

מנדלבליט: מכסת"ח

 

יותר מחצי שנה מעכב היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את מינויו של מאיר שפיגלר לתפקיד מנכ"ל הביטוח הלאומי. השבוע הוא סוף־סוף הודיע שאין תשתית ראייתית לחקירה פלילית נגד שפיגלר בעקבות ממצאים בדו"ח מבקר המדינה על עבודתו כמנכ"ל קק"ל. כביכול, כעת המינוי יכול לצאת לדרך. אבל מנדלבליט לא רצה להיראות כמי שנותן לו אור ירוק: "ישנם ממצאים המלמדים על התנהלות שנכון כי תישקל על ידי הגורמים המקצועיים הבוחנים את כשירותו של מר שפיגלר לכהונה ציבורית", כתב ולא פירט, ולמעשה זרק את תפוח האדמה הלוהט לידיה של הוועדה למינוי בכירים, שצריכה להחליט אם שפיגלר אכן ראוי, ומנגד אם הממצאים שיש לשקול מצדיקים את השארת המוסד החברתי הגדול והחשוב בישראל עוד חודשים רבים ללא מנכ"ל. היועמ"ש הסתפק בכסת"ח. שלא יגידו שלא אמר.

מיקי פלד

 

 

מאיר שפיגלר מאיר שפיגלר צילום: ארכיון קקל

 

העסקאות לא מדווחות

שטייניץ: רכש בחש

 

ב־27 בנובמבר 2016 עדכנה לשכת ראש הממשלה שהקבינט אישר קניית 17 מטוסי אף־35, אבל המטוסים החמקניים האלה חמקו מכל רישום רשמי אחר הפתוח לציבור, ובהחלטות הממשלה המפורסמות לציבור אין שום אזכור לאישור העסקה, שעלותה כ־2 מיליארד דולר. חודש קודם לכן, ב־26 באוקטובר 2016, הקבינט אישר לקנות שלוש צוללות ב־1.5 מיליארד יורו. גם על ההחלטה הזאת לא יצא כל דיווח רשמי, רק מייל מבוהל מלשכת ראש הממשלה בעקבות פרסומים בתקשורת. שלבים שונים בעסקאות האלה התגלגלו כשיובל שטייניץ, שכמה מיועציו ומקורביו נעצרו השבוע בפרשת הצוללות, היה יו"ר ועדת השרים האחראית לרכש ביטחוני. הוועדה שלפי הדיווח לציבור כלל לא קיבלה שום החלטה בנושא, כן? שקיפות היא לא רק חובת המדינה כלפי הציבור; לפעמים היא יכולה להיות גם מחסום נוסף מפני שחיתות.

אורי תובל

 

 

יובל שטייניץ יובל שטייניץ צילום: מיקי נועם אלון

 

קרן אחת שולטת במשחק

סון: האיש שישנה את חיינו

 

קרן ההון־סיכון Vision של מייסד סופטבנק מאסיושי סון גייסה עד כה 93 מיליארד דולר, כמחצית ממנו ממוסדות בסעודיה ואיחוד האמירויות. זה סכום חסר תקדים, שמאפשר לה בחודשים האחרונים לבצע השקעות שמשנות את עמק הסיליקון, כנראה בניסיון לבנות אימפריה בתחום ה־AI או האינטרנט של הדברים. האפקט כפול: מצד אחד סון נהפך לממליך המלכים של עולם הטכנולוגיה, ואם ויז'ן שמה את האסימונים הרבים שלה על חברה היא מעניקה לה יתרון יוצא דופן. מצד אחר, סכומי הענק מובילים אותה להוציא מהמשחק משקיעים ותיקים אחרים (במהלך של "לקנות החוצה"). במילים אחרות, יש כאן כוח אדיר שמבקש לעצב את הטכנולוגיה הבאה שתשנה את חיינו, וקונה לעצמו שליטה כמעט בלעדית בהרבה מאוד חברות. יום אחד, לא רחוק, עוד נגלה שמאסיושי סון הוא הדמות המשפיעה ביותר על חיינו.

הגר רבט

 

ג'וב חדש לדובר שהתפטר

ספייסר: מי שמדבר

 

חודשיים אחרי שהתפטר, ואחרי שדחה הצעה להשתתף ב"רוקדים עם כוכבים", דובר הבית הלבן לשעבר שון ספייסר נענה להצעת עבודה של איגוד המרצים העולמי. "קהלים ברחבי העולם ירוויחו מהכנות, השנינות והתובנות שהביא עמו לבית הלבן", מסר הארגון, שכולל מרצים בכירים, מוערכים ויקרים כגון סטיב ווזניאק, ניל פרגוסון וניוט גינגריץ'. ה"כנות" של ספייסר כללה טענה עיקשת שהקהל בהשבעה של טראמפ היה גדול מבזו של אובמה. ה"שנינות" כללה הסתתרות מאחורי השיחים במסיבת עיתונאים כי התקשה לספק הסבר לפיטורי ראש ה־FBI. ה"תובנות" כללו, בין השאר, את הדיבור על "מרכזי שואה". אם יש מספיק אנשים שבוחרים בטראמפ לנשיאות, אין סיבה שלא יהיו מספיק אנשים שישלמו כדי לשמוע את ספייסר ממשיך להביך.

תמר טוניק

 

 

שון ספייסר שון ספייסר צילום: איי פי

 

שלב הביניים מסתיים

המרה מיוטיוב: מוות מתבקש

 

שירות YouTube-MP3.org, שאפשר המרת סרטוני יוטיוב לקובצי מוזיקה, ייסגר במסגרת הסדר עם איגוד תעשיית ההקלטות האמריקאי, ויכלול גם פיצוי שישלמו מפעילי השירות. יש אתרי המרות אחרים, אבל גם הם ילכו עם הזמן באותה דרך: ההורדה הפיראטית של שירים היתה שלב ביניים בהיסטוריה של ההאזנה למוזיקה, והוא עומד להסתיים. שירותי הסטרימינג (ספוטיפיי או מיוזיק של אפל, למשל) מציעים למשתמשים אפשרויות האזנה נוחות בהרבה מהורדות פיראטיות, ובאופן חוקי. המשתמשים משלמים קצת, האמנים מקבלים תמלוגים, וסוף־סוף מתבסס מודל שמציל את התעשייה. בשנתיים האחרונות, לראשונה זה 20 שנה, חברות התקליטים אפילו רשמו צמיחה בהכנסות. ומדובר, כזכור, על ענף שהוספד הרבה יותר מפעם אחת. מי יודע, אולי בסוף גם ייוולד מודל שיציל את העיתונות.

ליאור באקאלו

 

 

 צילום: Your EDM

 

"העמדה שלי בעניין בעלי מניות שיצביעו נגד השכר שלי: אם אתם לא אוהבים את זה, אל תצביעו נגד - פשוט תמכרו את המניות שלכם ו־fuck off"

מנכ"ל ריינאייר מייקל או'לירי מתנגד לניסיונות הממשלתיים להגביל את שכר הבכירים וטוען שהוא בכלל משתכר מעט מדי

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x