ריבלין: "החברה הערבית והחרדית סובלות מתת ייצוג בתעשיית ההייטק"
נשיא המדינה הצביע על מדד בלומברג לחדשנות לפיו ישראל נמצאת במקום הראשון בחדשנות, אך מדורגת נמוך בפיריון העבודה ומערכת החינוך. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשמר את הפער הזה"
15:0113.09.17
"החברה הערבית והחברה החרדית סובלות מתת ייצוג בתעשיית ההייטק", אמר הבוקר הנשיא ראובן (רובי) ריבלין באירוע במלאות שנה לפטירתו של הנשיא וראש הממשלה שמעון פרס, תחת הכותרת "מנהיגות וחדשנות". ריבלין התייחס בדבריו לחוסר בעובדי היי-טק מקומיים, והסביר כי "כבר היום ברור לרובנו שכאן טמון הפתרון, בהתייחס לחברות הערבית והחרדית".
הנשיא ציין בדבריו כי "בעשרות השנים האחרונות בעת שכושר ההמצאה, החתירה למצוינות ותשוקת הידע הוציאו תחת ידינו רעיונות מופלאים, הלכו והתדלדלו הידיים והידע ליישם אותם. חזרנו להיות אנשי רוח ומיעטנו בעבודת כפיים. את הפער הזה אפשר לראות באופן ברור במדד בלומברג לחדשנות".
קראו עוד בכלכליסט:
- מודי'ס מזהירה: "ישראל תתקשה לשמור על יתרון ההון האנושי"
- דו"ח חדש: רק 1.4% מבעלי השכר הגבוה בהייטק - ערבים
- רוצים ש"קטר ההייטק" ימשיך לדהור? יש לזה מחיר
לדבריו, "לפי המדד הזה מדינת ישראל הקטנה מדורגת במקום הראשון בקטגוריית ההשקעות במחקר ובפיתוח ובקטגוריית ריכוז החוקרים העוסקים בתחום אבל היא מדורגת נמוך בהרבה ביכולות ייצור, בפריון עבודה וברמת מערכת החינוך וההשכלה. איננו יכולים להרשות לעצמנו לשמר את הפער הזה".
הנשיא רובי ריבלין צילום: אלכס קולומויסקי
הנשיא התייחס לנתון מתוך מחקר של המדען הראשי לפיו מספר הסטודנטים והסטודנטיות הערבים במערכת ההשכלה הגבוהה הלומדים מקצועות רלוונטיים לתחום עלה ב–60% בשנים 2012–2016. לדבריו, "מדובר בנתון מרשים בכל קנה מידה, ודאי כשלצדו ניתן לציין את העלייה בשיעור אזרחי ישראל הערבים המועסקים בתעשיית ההיי־טק, מ-0.5% ב–2008 ליותר מ-4% ב–2017. ישנם מאמצים קטנים וגדולים שנעשים בשנים האחרונות, הן בתחום ההכשרה והן בתעסוקה, מאמצים שגם בית הנשיא שותף להם במסגרת המיזם תקווה ישראלית. פתיחת מרכזי הייטק ייעודיים לחברה החרדית היא דוגמה אחת, פועלו של מרכז החדשנות הנוכחי (במרכז פרס לשלום, ס"ק) לשילובם של אלף מהנדסים וטכנאים, בני החברה הערבית בחברות הייטק מובילות במשק היא דוגמה שנייה והן לא היחידות.
יחד עם זאת, ריבלין הוסיף כי "זה עדיין לא מספיק. רק הבוקר התפרסמה עבודה של אגף הכלכלן הראשי ושל משרד העבודה והרווחה שמראה שוב, שחור על גבי לבן, שהשתלבות בהייטק הישראלי היא עדיין פונקציה של רקע משפחתי, מצב סוציו אקונומי ומקום מגורים ולא של כישרון, שאפתנות ועבודה קשה. אנחנו חייבים לשנות את התמונה הזו. דרושה תכנית עבודה ברורה ומעשית לצד חזון אמיץ ויישום שאינו מתפשר".
באירוע שהתקיים הבוקר השתתפו בכירי המשק ותעשיית ההייטק בארץ כמו גם בכירים מעמק הסיליקון. עוד השתתפו בו ראש ממשלת צרפת לשעבר מנואל ולאס, ראש ממשלת מונקו סרג' טלה ויו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג.