האם 61 ח"כים בלבד יוכלו לבטל פסיקות של בג"ץ?
איילת שקד ונפתלי בנט מקדמים את חוק יסוד: החקיקה, שיאפשר למעשה לכנסת לבטל פסיקות של בג"ץ; המשמעות של קביעת רוב של 61 ח"כים בלבד היא שהסמכות לעקיפת בג"ץ תהיה הלכה למעשה של חברי הקואליציה, כלומר של הממשלה, ולא של הכנסת כולה
שרת המשפטים איילת שקד ושר החינוך נפתלי בנט מבקשים להגביל את כוחו של בג"ץ - ולמעשה להכפיפו לממשלה. השניים שלפו אמש שוב את חוק יסוד: החקיקה, שיכלול פסקת התגברות, ויאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שבוטל בידי בג"ץ.
בנוסף מבקשים שני השרים מ"הבית היהודי" להמשיך ולקדם את חוק יסוד: הלאום, שיעניק עדיפות למשפט העברי על פני זכויות האדם האוניברסליות בתוך השיקולים והאיזונים השיפוטיים.
שתי שאלות גדולות ממתינות כעת להכרעה: מהו מספר חברי הכנסת שיידרש על מנת להתגבר על בג"ץ, והאם שר האוצר משה כחלון יאפשר להעביר את החוקים המוצעים, בממשלה ובכנסת. ל'כלכליסט" נודע כי מספר חברי הכנסת שיידרשו כדי לבטל פסק דין של בג"ץ, שיידון בקואליציה, הוא 61 או 65, לא יותר. המשמעות - הסמכות לעקיפת בג"ץ תהיה הלכה למעשה של חברי הקואליציה, כלומר של הממשלה, ולא של הכנסת כולה.
שקד ובנט טוענים בהודעתם מאמש, כי בית המשפט העליון הפר את הסטטוס קוו הן בפסילת סעיף בחוק יסוד בפסק הדין בעניין התקציב הדו-שנתי והן בהתערבות בחוק המסתננים, שנתפשת בעיני השרים כהתערבות בהסכם בילאטרלי עם מדינה זרה. בנוסף פסל העליון את חוק מס דירה שלישית כשהתערב לראשונה ב"איכות" עבודתם של חברי הכנסת, וביטל את החלטת שר הפנים לשלול תושבות מתומכי חמאס. נדמה שביטול חוק הגיוס השבוע לא ממש הרגיז את שקד ובנט מפני שלהבדיל, ולשיטתם, הוא משקף את רחשי רוב העם.
כאמור, בעניין חוק יסוד: החקיקה, המחלוקת לגבי מספר הח"כים היא בין 61 ל-65.נשיא המדינה ראובן ריבלין נוטה להסכים ל-65. בית המשפט העליון מתנגד.
נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק היה מוכן ל-70 ח"כים ומעלה - מספר שייתן ביטוי לרצון הכנסת - ולא רק הממשלה.
נשיאת בית המשפט העליון הנכנסת, השופטת אסתר חיות, הגיבה לחלק מהביקורת על בג"ץ באירוע של מחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין. לטענתה, ביטולי חוק מיסוי דירה שלישית וביטול פסקת היציבות במתווה הגז נועדו לשמור על כבודה של הכנסת ולא להחלישה. לדבריה, לגבי פסק דין המסתננים, מיהרו המבקרים לתקוף את בית המשפט העליון מבלי לקרוא כלל את פסק הדין שנתן לממשלה כמעט את מלוא מבוקשה.