$
בארץ

גירעון קופות החולים העמיק בשנה שעברה ל-797 מיליון שקל

למרות התמיכה ממשרד הבריאות, הגירעון הכולל של ארבע הקופות תפח ב-2016 ב-16 מיליון שקל. גירעונות בתי החולים הציבוריים שבבעלות קופ"ח כללית תפחו ב-25% לכמעט 2 מיליארד שקל

ספי קרופסקי 06:4617.09.17

הגירעון הכולל של ארבע קופות החולים עמד ב-2016 על כ-797 מיליון שקל - מעט עמוק יותר מהגירעון של 2015 שעמד על 781 שקל, כך עולה מהדו"ח המסכם על פעילות הקופות שמשרד הבריאות מפרסם הבוקר (א'). השורה התחתונה של הדו"ח השנתי, בדומה לאלו שקדמו לו היא שבדומה לנהוג במערכת הבריאות, המדינה מכסה את נותני השירותים תחת שמיכה קצרה מדי, וזאת מתוך סברה שכך יהיו יעילים יותר כשהם תחת גירעון תמידי.

 

 

 

הבור העמוק שעמו מתמודדות הקופות, על בסיס קבע כאמור, נפער לעומק למרות תוספת של 792 מיליון שקל ברוטו שקיבלו בשנה שעברה בכספי תמיכות - מעבר לסכומים הניתנים להן בהתאם להסכמי הייצוב שהן חותמות עם המדינה. במלים אחרות, המדינה העבירה שיפוי נוסף מעבר למה שסוכם - אך מדובר בטיפה בים עבור הקופות.

 

שירותי בריאות כללית, המבטחת כ-50% מאוכלוסייתה, העמיקה את הגירעון שלה ל-683 מיליון שקל ב-2016 לעומת 575 בשנה שקדמה לה. כמו בשנה הקודמת, הסיבה העיקרית לבור העמוק של כללית, מעבר להלימה היחסית לכך שהיא הקופה הגדולה ביותר, היא הגיבנת שנגרמת מכך שבבעלותה 14 בתי חולים ציבוריים שגירעונותיהם הגיעו לכ-1.95 מיליארד שקל ב-2016 - עלייה חדה של 25% לעומת גירעון של 1.56 מיליארד שקל ב-2015. כלומר, הגירעון העצום שנגרם על ידי בתי החולים - שנבלע בחלקו במאזנים הכוללים של הקופה - הוא מה שהביא אותה לגירעונות הללו.

 

 

בניין קופת חולים כללית ברחוב ארלוזורוב בתל אביב בניין קופת חולים כללית ברחוב ארלוזורוב בתל אביב צילום: אורי תובל

 

 

מדובר בריטואל קבוע אך מדאיג שמאפיין את כלל בתי החולים הציבוריים במדינה - הממשלתיים, אלו המנוהלים על ידי עמותות - ואלו של כללית. כולם מתמודדים עם גירעונות בעומקים שונים, כשחלקם ממש מדממים ואף עוברים כעת הליכי הבראה, כך למשל הדסה ולניאדו המנוהלים על ידי עמותות. גם בית חולים גליל (נהריה) הממשלתי נמצא בבור עמוק בימים אלו. במשרד הבריאות הבהירו כי לאור מצב זה החלה עבודת מטה בנושא כדי לקבל תמונה מהימנה על היקף הגירעון במגזר בתי החולים של הקופה והגורמים לו.

 

בכללית לא חסכו בביקורת על שיטת התקצוב מצד המדינה ומסרו הבוקר כי "הדו"ח משקף באופן חד משמעי את מחדל התקצוב המתמשך של בתי החולים של כללית המהווים כשליש ממערכת האשפוז. הכללית נושאת במשימה הלאומית של תפעול ומימון בתי החולים ממקורותיה העצמיים למעט סכומי פיתוח זניחים, כאשר לקוחות הכללית מממנים באופן ישיר את פעילות בתי החולים המשרתים את כלל אזרחי המדינה - זהו מצב שאינו תקין ואינו שוויוני".

 

שיפור במכבי

 

בשונה מכללית, מצבה של הקופה השנייה בגדולה, מכבי, השתפר בדו"ח הנוכחי ביחס לדו"ח הקודם, אך גם היא נותרה גירעונית. לאחר שחתמה בשנה שעברה על הסכמים חדשים עם המדינה, מכבי רשמה ב-2016 גירעון של 78 מיליון שקל - שיפור של 99 מיליון ביחס ל-2015, אז היה לה גירעון של 177 מיליון שקל. עד כה למכבי לא היו בתי חולים בניהולה, אולם בהקשר זה יהיה מעניין לראות כיצד פתיחת בית החולים החדש באשדוד השנה, בניהולה של רשת אסותא שהיא חברת בת של הקופה, ישפיע על המאזנים שלה.

 

באשר לשתי הקופות הקטנות, מאוחדת ולאומית, נרשמו תזוזות יחסית מינוריות התואמות את גודלן היחסי. מאוחדת קפצה מגירעון של 23 מיליון שקל ב-2015 לגירעון מופחת של 18 מיליון שקל בשנה שעברה. לאומית, הקופה הקטנה מכולן, רשמה גירעון של 18 מיליון שקל ב-2016, גם כן - ירידה ביחס לגירעון של 6 מיליון שקל ב-2015. יחד עם זאת, ביחס מצטבר של שלוש השנים האחרונות, הגירעון של לאומית הוא הקטן מכולן וניצב על 12 מיליון שקל. של יתר שלוש הקופות בשלוש השנים הללו (2014-16) מתחלק כך: כללית עם גירעון מצטבר של 1.7 מיליארד, מכבי 130 מיליון שקל ומאוחדת עם גירעון של 37 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x