בלעדי לכלכליסט
המדינה תמחק 2.5 מיליארד שקל לחברת החשמל תמורת נכסים בת"א
עיריית תל אביב והמדינה יקבלו שטחים ומבנים המוחזקים על ידי חברת החשמל באזורי ביקוש בשווי של כ־10 מיליארד שקל, ובמקביל יימחק חלק מחוב החברה שהיקפו הכולל 44 מיליארד שקל. המדינה תממן את פינוי הנכסים בכ־700 מיליון שקל
חודשיים של משא ומתן אינטנסיבי בין חמישה גופים עתיד להגיע לסיומו כבר השבוע, ובו הסכמה עקרונית על הסדר נכסים וחוב של חברת החשמל. כך נודע ל"כלכליסט".
- "חברת החשמל בולמת חיבור תחנות פרטיות שיתחרו בה"
- עכשיו זה רשמי: המדינה מוותרת על הרפורמה בחברת החשמל לעוד שנה
- חברת החשמל תמכור עודפי גז נוזלי למפעלים במחיר נמוך מזה של תמר
הגורמים השותפים למו"מ הם משרדי האוצר והאנרגיה, עיריית תל אביב, מינהל התכנון, ובכירים בחברת החשמל. ההערכות האחרונות הן שעיריית תל אביב עתידה לקבל לחזקתה מגרשים לשיווק לבנייה בשווי של כ־4 עד 5 מיליארד שקל, רובם באזורי ביקוש גבוהים, והמדינה תקבל נכסים נוספים בשווי דומה.
מנגד, המדינה תביא לחתימה של שר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ החלטה היסטורית ל"תספורת" באחד מחובותיה של חברת החשמל מול המדינה בהיקף של כ־2.5 מיליארד שקל. המהלך ישפר חשבונאית את מצבה הפיננסי של חברת החשמל ויחסוך לה במקביל תשלומי ריבית תקופתיים.
מי שניהל את המגעים ותיווך בין הצדדים לקראת ההסדר הוא אגף החשב הכללי שבמשרד האוצר, בניהול ישיר של סגן החשב נחמיה קינד, שאחראי על תחום התשתיות, שרתם לצורך העניין את בכירי עיריית תל אביב, ראשי מינהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל וחברת החשמל. המו"מ מתמקד בפרטים מעשיים: מה חברת החשמל תיתן, מה היא זקוקה לו כדי להמשיך לייצר חשמל, ומה ייצא לכל צד מזה.
מימון מלא לפינוי הנכסים
ממידע שהגיע לידי "כלכליסט", הנכסים היותר אטרקטיביים שחברת החשמל אמורה להחזיר נמצאים באזור תל אביב. בין הנכסים שמועמדים לצאת מחזקת המדינה ניתן לציין מגרש ברחוב הברזל שברמת החייל. הערכת השווי שלו כ־1.5 מיליארד שקל. למגרש זה יש תוכניות לבנייה וכיום הוא משמש בעיקר לאכסון ציוד שאינו בשימוש.
הנכס השני שמסומן כאטרקטיבי הוא ברחוב החשמל, מקום משכנה של הנהלת החברה, דירקטוריון החברה וועד העובדים. הנכס השלישי הוא תחנת משנה שממוקמת ליד שכונת בבלי בתל אביב שניתן לפתח בו בנייה למגורים.
הנכס הרביעי הוא המרכז הטכני של חברת החשמל ברחוב יגאל אלון ומגרש שנמצא מול מגדלי עזריאלי בירידה לאיילון־צפון.
בנוסף לכל אלה, קיים דיל נוסף על שטחי תחנת הכוח רידינג, שחברת החשמל כבר דיווחה בעבר שהיא אמורה לפנות בו לפחות אלף דונם עד שנת 2021. מדובר בשטחי תחנת הכוח ששימשו פעם לאחסון מזוט וציוד לייצור חשמל.
מאחר שתחנת הכוח רידינג עברה לשימוש בגז טבעי אין צורך בכל אלה ולכן מבחינת ששת הנכסים הללו שלושת הראשונים (הברזל, בבלי ורחוב החשמל) אמורים לחזור לידי המדינה, ושלושת האחרים לידי עיריית תל אביב.
חברת החשמל עדיין לא קיבלה לוח זמנים מדויק לביצוע אבל הכוונה היא שלפחות הנכס הראשון ברחוב הברזל יוחזר למדינה כבר בשנתיים הקרובות כאשר עבור כולם הובטח שחברת החשמל תקבל כיסוי מלא על הוצאות הפינוי וההעברה בעלות שנאמדת בכ־500 עד 700 מיליון שקל, כמו גם תמורה מסוימת אם המגרשים יימכרו לקבלנים לשיווק ליחידות דיור.
התוכנית האמורה נקראת "הסדר הנכסים הקטן". במידה שההסכמות יתקדמו כמתוכנן יש למדינה תוכנית להסדר נכסים גדול יותר, שכולל בין השאר גם שטחים בבית דגן, ירושלים וחיפה, וקרקעות מפעל רוגוזין שבאזור אשדוד כמו גם את חוף החשמל שבאילת שהופקע לפני 20 שנה ויותר ואמור לחזור לידי העירייה שם בשנים הקרובות.
חוב של 44 מיליארד שקל
בתמורה לנכסים שמשחררת חברת החשמל, אותם מעריכים באוצר בהיקף כולל של כ־8 עד ל־10 מיליארד שקל, תקבל חברת החשמל "תספורת", ויתור של המדינה על אג"ח צמית בהיקף של כ־2.5 מיליארד שקל.
עיון בדו"חות חברת החשמל מעלה שמדובר באג"ח ש"שהקרן שלהן אינה צמודה, נושאות ריבית שנתית בשיעור של 5% ו־5.57% הצמודות במלואן למדד המחירים לצרכן הידוע לתאריך הדו"ח ומשולמת מדי שישה חודשים". בפועל מדובר באג"ח ללא מועד פירעון שהונפקו בשנות ה־80 ונושאות ריבית שחברת החשמל משלמת למדינה מדי שנה ובהיקף של כ־120 מיליון שקל.
מחיקת החובות עתידה לשפר את מצבה הפיננסי של חברת החשמל שיש לה חוב פיננסי מול בנקים ומוסדיים של כ־44 מיליארד שקל, כמו גם להקטין את תשלומי הריבית התקופתיים.