תכנוני המס של קוקה קולה עומדים למבחן גם בארה"ב
ה־IRS דורשת מקוקה קולה לשלם 3.3 מיליארד דולר. לטענת הרשות, החברה מתחמקת מתשלום מס מלא באמצעות חברות בנות ברחבי העולם
חברת קוקה קולה העולמית, שעומדת בפני דרישת מיסוי בישראל, מתמודדת כעת עם חזית נוספת בתחום המס בארה"ב. התמודדות החברה עם רשויות המס האמריקאיות צפויה להעמיד במבחן את תכנוני המס שלה במדינות נוספות רחבי העולם.
- קוקה קולה העולמית: החברה אינה חייבת בתשלום מס על תמלוגים בישראל
- שבוע לאחר השקת המותג הפרטי - הקולה אזלה ממדפי שופרסל
- שופרסל מעלה הילוך בקרב מול קוקה קולה: השיקה פחיות קולה תחת המותג הפרטי
הדרישה של רשות המסים האמריקאית (IRS), בגובה 3.3 מיליארד דולר, גורמת לדרישת רשות המסים הישראלית לתשלום מס של כ־150 מיליון להחוויר. ה־IRS הוציאה את הדרישה בשנת 2015, בטענה שקוקה קולה מתחמקת מתשלום מס אמת בארה"ב באמצעות פרקטיקת חלוקת הכנסות עם חברות בנות שלה באירלנד, שוויץ, מקסיקו, ברזיל, צ'ילה, קוסטה ריקה ומצרים. קוקה קולה הגישה ערעור על דרישת ה־IRS. המשפט צפוי להיפתח במרץ 2018.
ב־IRS טוענים שקוקה קולה, שהמטה שלה ממוקם באטלנטה, ביצעה תכנון מס לא לגיטימי בין השנים 2007‑2009 וקבעה מחירי העברה - התשלומים שהחברות הבנות שלה מעבירות לה - נמוכים מדי שאינם משקפים את התשלום האמיתי שאמור להגיע אליה. לטענת ה־IRS, קוקה קולה העולמית שומרת את הרווחים שלה במדינות שבהן שיעורי המס נמוכים יותר מאשר בארה"ב, שידועה בשיעור מס חברות גבוה יחסית של 35% בממוצע. עוד טוענים ב־IRS כי קוקה קולה האמריקאית נמנעה לאורך שנים מתשלום מס מלא על ההכנסות שלה, שהיו אמורות להגיע לארה"ב.
כיצד כל זה מתקשר לישראל? גם כאן, כמו בארה"ב, רשות המסים טוענת שהחברה מבצעת תכנון מס בעייתי. לטענת החברה המרכזית למשקאות, זכיינית קוקה קולה העולמית בישראל, היא אינה משלמת לחברה־האם תמלוגים על השימוש במותג הבינלאומי, אלא רק על תמציות משקה שהיא רוכשת מחברה־בת שלה באירלנד.
לעומת זאת, ברשות המסים הישראלית טוענים כי לפחות חלק מהסכום שמשולם לחברה האירית על התמציות אמור להיות משולם בכלל לחברה האמריקאית על תמלוגים, על השימוש במותג קוקה קולה, ועבור השימוש בפטנט - הנוסחה שממנה עושים את המשקה. לפי הרשות, החברה הישראלית אמורה לנכות 15% מההכנסות שהיא מעבירה על התמלוגים שאמורים להיות משולמים לכאורה.
דרישות ה־IRS מבהירות למה, לכאורה, עושה זאת החברה האמריקאית. לטענת רשות המס האמריקאית, החברה האם משאירה כספים בחברות הבנות השונות, ובהן החברה האירית, כדי להימנע מתשלום מס מלא בארה"ב.