באב"ד: האוצר בדיונים עם חברת ענק להעברת הקניין הרוחני שלה לישראל
מנכ"ל משרד האוצר שדיבר בכנס של פירמת ראיית החשבון PwC Israel ביקר את האקדמיה ואמר כי "במבנה הנוכחי שלה היא לא נותנת פתרון לשוק העבודה הנוכחי והעתידי, כמו גם לצמיחה ולפריון". ראש הרשות לחדשנות: "קיים מחסור של כ-10 אלף מהנדסים ועובדים לתעשיות הידע"
"אנו בדיונים עם חברת ענק הצפויה להעביר את הקניין הרוחני שלה לישראל. מבחינתנו זה כדאי לא בגלל גביית המיסים, אלא לקידום תחום המחקר והפיתוח במשק הישראלי", כך אמר היום מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד בכנס סוף שנת המס של 2017 שערכו פירמת ראיית החשבון PwC Israel בשיתוף פורום CFO. בתחילת השנה נכנסה לתוקף הטבת מס משמעותית המעניקה לחברות ענק בתחום הטכנולוגיה מס של 6% עבור הכנסות מקניין רוחני ומס דיבידנד של 4% זה לעומת שיעור מס חברות של 24% ומס דיבידנד של 25% (חברות "רגילות" בתחום נהנות בעקבות אותה חקיקה משיעור מס חברות של 12%).
- שי באב"ד: "מי תורם יותר לביטחון - זה שמשרת ביחידת סייבר או זה שמשרת בשייטת?"
- שי באב"ד בכנס שוק ההון: "יש לבחון בחיוב הפחתת מס על הבורסה"
- מנכ"ל האוצר: לא ברור כמה עוד עורכי דין או רואי חשבון מוסיפים לפריון לעומת מישהו שעובר הכשרה טכנולוגית
באב"ד ביקר את האקדמיה הישראלית ואמר כי "יתכן שהאקדמיה הישראלית במבנה הנוכחי שלה, לא נותנת פתרון לשוק העבודה הנוכחי והעתידי, כמו גם לצמיחה והגדלת הפריון. דווקא גורמים כמו המכללות הטכנולוגיות מנסות לתת מענה בעזרת מסלולים המותאמים לשוק העבודה". זאת כאשר ברקע הוועדה לעידוד הפיריון בתעשייה מתעכבת עם פרסום המלצותיה הסופיות ביניהן חיזוק המכללות הטכנולוגיות. אחת המחלוקות בנושא היא האם לצמצם את מספר המכללות מה שעלול לפגוע בנגישות שלהן, בעיקר בפריפריה.
אהרון אהרון, ראש רשות החדשנות התייחס בכנס למחסור החמור בעובדים מיומנים בתחום החדשנות וציין כי "יש המדברים על מחסור ב-10,000 מהנדסים ועובדים דרושים לתעשיות הידע. אך מעבר לכך, אנו מתמודדים עם חסמים נוספים כגון פריון נמוך בשאר ענפי המשק ותחרות גלובלית מתרחבת. כדי לפתח את התעשייה אנו מנסים להכניס מבחוץ ולעודד עוד חברות "שלמות", שהמו"פ בהן מהווה רק 25% ועוסקות גם בייצור ותחומים אחרים".
מוקדם יותר בכנס אמר רו"ח יוסי פילוס, השותף המנהל של PwC Israel בנוגע לרפורמת המס המתהווה בארה"ב כי: "זה אירוע שישפיע על השיקולים של חברות רבות בעולם כיצד לתכנן את המס הגלובאלי שלהן, בתוכן גם חברות ישראליות. בעבר הרחוק ראינו תופעה של יזמים ישראלים שאיגדו את העסקים שלהם עם חברות אמריקניות בראשן. ברוב המקרים לא הייתה לכך הצדקה. בעשור האחרון יש התמתנות בתופעה זו, אבל ירידה משמעותית בשיעורי המס בארה"ב עלולה ליצור מציאות שונה, בה חברות ימקמו את עיקר העסקים שלהם מחוץ לישראל, על כל המשתמע מכך". עוד הוסיף כי "מדינת ישראל היא חלק מעולם חופשי, גלובלי ומשוכלל, בו חברות שוקלות מכלול של נתונים לפני ההחלטה איפה להתמקם. עניין המס מאוד רלוונטי להחלטה זו, ולפיכך, ישראל צריכה לעקוב אחר ההתפתחויות מעבר לים ולשמור על האטרקטיביות שלה".
נגה קינן, יו"ר פורום CFO, התייחסה למדיניות המסים ועודפי הגבייה שהצטברו השנה, ואמרה: "אני לא רואה חשיבה אסטרטגית או מדיניות מסים בהירה מצד רשות המסים". קינן ביקרה את ההפתעה של אנשי הרשות כשלמדו על עודפי גביית המס הגדולים, וציינה כי "עודף על חיזוי הוא לא בהכרח טוב. מהלך המס היה נכון אך העודף העיד על חוסר יכולת ברשות לחזות את הגבייה בצורה נכונה". בהמשך קראה לראש רשות המסים לגבש מדיניות מס עקבית ושקופה.