דיכטר נגד הסכמי הפרישה שניתנו במערכת הביטחון ללא תקנות: "אין לאף אחד מנדט לעבור על החוק"
יו"ר ועדת חוץ וביטחון בכנסת תקף את נציגי מערכת הביטחון לאחר שהתברר בישיבת הוועדה כי עשרות פנסיונרים קיבלו הסכמים המסדירים פנסיות גישור למרות שהתקנות הקובעות מי זכאי להן טרם פורסמו
מערכת הביטחון מסכמת עם עשרות פנסיונרים על הסכמי פרישה בניגוד לחוק מבלי שהועברו תקנות המסדירות את המהלך, כך התברר בישיבת הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון שנערכה היום (ד'). יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אבי דיכטר מהליכוד, אמר לאנשי מערכת הביטחון ש"אין מנדט לאף אחד לעבור על החוק". הוא הזהיר שאם התקנות לא יוסדרו עד פברואר הקרוב, הכנסת תעביר חוק שיקבע את תנאי הפרישה.
- האוצר מאשים: מערכת הביטחון לא עומדת בהסכם שקיפות הנתונים
- גמלאי מערכת הביטחון משתכרים פי 3 ממורים בפנסיה
- הוצאות מערכת הביטחון ממשיכות לחרוג מהתקציב
אנשי קבע ואנשי הארגונים החשאיים שהחלו לעבוד החל מ-2004 מקבלים פנסיה צוברת ולא פנסיה תקציבית. חלקם מתחילים בימים אלה לצאת לפנסיה (כאלה שנכנסו לשירות בגיל מאוחר יחסית). מדובר בבודדים בצה"ל אבל כמה עשרות בגופי הביטחון האחרים. לפני כשנה, במסגרת חוק ההסדרים האחרון, אישרה הכנסת לשלם לאנשי מערכת הביטחון פנסיית גישור, כלומר פנסיה תקציבית שהגמלאי יקבל מרגע יציאתו לפנסיה מוקדמת ועד שיתחיל בגיל 67 לקבל את הפנסיה הצוברת. אך הכנסת קבעה שהשאלה מי יקבל פנסיית גישור ובאילו תנאים תקבל מענה בתקנות שהיו צריכות להתפרסם עד סוף יוני, אבל ויכוח בין מערכת הביטחון לאוצר על התקנות מונע את פרסומן.
באוצר היו מעוניינים להשתמש בלחץ הזמן כדי לכפות על מערכת הביטחון להסכים לדרישות האוצר. במערכת הביטחון רואים זאת כניסיון להפוך את הגמלאים לבני ערובה ומסרבים להימנע מסיכום תנאי פרישה למרות העדר הבסיס החוקי.
עו"ד אפרת פרוקצ'יה מהלשכה המשפטית של משרד האוצר אמרה בישיבת ועדת תקציב הביטחון ש"אי אפשר לתת לאנשים פנסיית גישור ללא תקנות. העמדה המשפטית חד משמעית. יש חוק בישראל". היא הסבירה ש"החוק מסמיך את השרים לקבוע תקנות שקובעות מה היוצאים לפנסיה יקבלו ומי זכאי. אם אין תקנות אי אפשר לעשות את זה". פרוקצ'יה ציינה שהיועץ המשפטי לממשלה קיבל את העמדה המשפטית של האוצר ואמר שלא ניתן לשלם פנסיות גישור. לדבריה, בעקבות החלטת היועמ"ש, החשב הכללי הוציא הנחיות לכלל הגופים.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ אבי דיכטר, אמר לאנשי מערכת הביטחון ש"כשאתם עוברים על החוק אנחנו לא יכולים לעבור על זה. אין מנדט לאף אחד, לא לצה"ל ולא למערכת הביטחון לעבור על החוק. החוק הוא לא המלצה. עברה כבר שנה מאז נחקק החוק והבשורה לא נראית באופק. זה בלתי סביר לחלוטין". דיכטר איים שאם לא ימצא פתרון עד פברואר הקרוב הוועדה תעביר חוק שיקבע מי זכאי לפנסיית הגישור ובאילו תנאים.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה ש"מערכת הביטחון פועלת כחוק ומקדמת במרץ אל מול משרד האוצר את התקנת תקנות הגישור". במערכת הביטחון טוענים ש"המחוקק לא התכוון שמשרתים בגופי הביטחון יוחזקו כ'בני-ערובה' ולפיכך נדרש לתת מענה פרטני לאנשים הבודדים שזכאים ו/או נדרשים לפרוש בימים אלה. מודגש כי מענה זה ניתן כדין ובהתאם להסכמים עם משרד האוצר".