המעסיקים מציעים העלאת קצבאות הזקנה לקשישים עניים בעלות של 3 מיליארד שקל
עפ"י התוכנית שגובשה ע"י צוות בראשות פרופ' איתן ששינסקי, המעסיקים יעבירו 1.5 מיליון שקל למטרה זו בשנה ואת היתר הממשלה. על מנת לוודא שהכספים יועברו רק למטרה הזו, הם דורשים הקמת קרן מיוחדת ונפרדת ייעודית לתוכנית הזו.
יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, שרגא ברוש, הציג הבוקר (א) תוכנית המיועדת למגר את העוני בקרב קשישים אשר נאלצים להתקיים מקצבאות הביטוח הלאומי בלבד. במרכז התוכנית - "מזדקנים בכבוד" - העברת כ-1.5 מיליארד שקל בשנה על ידי כלל המעסיקים באמצעות מנגנון בביטוח הלאומי.
- אושר בקריאה ראשונה: קשישים עם הבטחת הכנסה יקבלו מענק חימום של 550 שקל
- ביטוח סיעודי ממלכתי כחלון לא נתן - ביטוח שיניים לקשישים כן
- מצבם של קשישים סיעודיים עניים בישראל הוא הגרוע ביותר ב-OECD
ברוש נועד כבר ביום חמישי שעבר נפגש עם שר האוצר משה כחלון ולדבריו כחלון גם כן מודאג ממצב הקשישים. "אני מקווה שיחד עם כחלון מוכל לטפל בבעיה", אמר ברוש.
מדובר בצעד שמיועד אך ורק לקשישים מיעוטי יכולת שצפוי להגדיל את הכנסותיהם מעבר לקצבה של הביטוח הלאומי העומדת כיום על 1,531 שקל ליחיד ו-2,301 שקל לזוג, קצבה "מבזה שלא מאפשרת בשום צורה חיים בכבוד", ציין ברוש.
התוכנית גובשה במהלך חצי השנה האחרונה ובראש הצוות עמד פרופ' איתן שישינסקי, אשר גיבש את השינוי במיסוי של משאבי הגז והנפט בישראל והשתתפו בגיבושו גם פרופ' אפרים צדקה מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' עודד שריג (לשעבר שהיה הממונה על שוק ההון) מהמרכז הבינתחומי ויואל פרנקל, המשנה לסטטיסטיקן הממשלתי.
לפי הממצאים של הצוות, הסכום שיידרש למחיה בכבוד נאמד ב-7,780 שקל לזוג ובכ-4,668 שקל ליחיד בחודש (ללא סיוע בדיור לאלה הזכאים לו).
הוועדה חישבה כי סך המקורות הנוספים שיידרשו לקיום בכבוד של כלל הקשישים בישראל נאמד בכ- 2.6 מיליארד שקלים ב-2018, בממוצע בשנה. לפי התחשיבים של ששינסקי, סכום זה צפוי להגיע ל-4 מיליארד שקל (הבשלה מלאה) ואז לרדת. הקצבת 1,5 מיליארד שקל מהמעסיקים יהוו כמחצית מהסכום אותו תשלים המדינה. כאן, ייתכן, הבעיה הגדולה של התוכנית, שכן לא ברור אם במצבה השביר של הקואליציה, ממשלת נתניהו תוכל להתחייב כעת להקצאה קבועה של 1.5 מיליארד שקל בשנה.
עם זאת, בסביבתו של ברוש נמסר כי שר הרווחה חיים כץ, מעורה בכל הפרטים והוא תומך נלהב בתוכנית. בסביבתו של חיים כץ אישרו את הפרטים. כמ כן, ברוש צפוי להיועד כבר השבוע עם שר האוצר, משה כחלון, כדי לדון על הפרטים.
כמו כן, הארגונים הכלכליים צפויים לשתף את חברי כנסת בכנסת ולהחתימם על ההצעה כדי להפעיל לחץ נוסף למען הצלחת המהלך. התקציב שכלל המעסיקים מבקשים לתרום לביטוח הלאומי יועבר באמצעות העלאת בהפרשות המעסיקים של הביטוח הלאומי – בסך כ-0.36% שצפוי לספק כ-1.5 מיליארד שקל.
על מנת לוודא שהכספים האלו יועבר אך ורק למטרה הזו, הם דורשים הקמת קרן מיוחדת ונפרדת ייעודית לתוכנית הזו. לפי התוכנית, כל קשיש שזכאי לתוספות (קשישים אשר הכנסתם הפנויה מתחת לסכום של ועדת ששינסקי) יתבקש למלא טופס ובו הוא מצהיר על מצבו הכלכלי (דירה בבעלותו, נכסים נוספים, הכנסות נוספות וכו) כדי לקבוע את זכאותו והסכום שהוא צפוי לקבל.
ברוש חשף כי כלל ארגוני המעסיקים, הסכימו פה אחד, לפעול יחדיו וליזום העברה של 1.5 מיליארד שקל מדי שנה אשר "יוביל להפסקת החרפה בה חיים קשישים רבים בישראל כיום", אמר ברוש. לפי המספרים, ישנם כ-200,000 קשישים הנמצאים מתחת לקו העוני, כאשר כ-300 אלף קשישים יזכו לקבלת חלק מהכסף שמיועד לתוכנית.
"דיברתי עם שר האוצר", אמר ברוש. "הוא מכיר את הבעיה. זה שר אוצר חברתי והוא הסתכל על זה בחיוב. הוא צריך לסדר את סדר העדיפויות שלו. אני נכנס לשיחות עם האוצר" חשף ברוש. בסביבתו של כחלון מסרו כי אהם אינם מכירים את פרטי התוכנית. "אני בטוח שממשלת ישראל לא תעמוד מהצד. זו חרפה. אגף התקציבים לא קובע את סדר העדיפויות ואני בטוח שבכל זאת הם גם מודעים לחרפה הזו" הוא סיכם. לדבריו, המהלך "מצריך שינוי חקיקה. הלואי שכל הקשישים יקבלו את התוספת ב-1 לינואר 2018. זה יכול להיסגר ב-3 שבועות".
לגבי האפשרות שהוא מחזיק בתוכנית ב' במקרה שהתוכנית לא תתרומם הסביר ברוש: "למה שנהיה פסימיים? אם אתה רואה את הנחישות של המעסיקים – אין סיבה שהדרג הפוליטי והממשלה לא תסכים והם לא יבינו את הצורך. ברור שהממשלה חייבת לנהל את המשאבים בצורה אחראית. אין ספק שיהיו נושאים שיצטרכו להמתין בדיוק כמו שהנושא הזה המתין עשרות שנים".
לשאלה מדוע המעסיקים דורשים "מאצ'טינג" ולא שמים את הכסף בעצמם השיב: "אם הינו יכולים להביא את כל הסכום היינו עושים זאת. אבל זה לא תפקידו רק של המעסיקים. זה תפקידה של הממשלה שתהיה פה חברה חזקה ובריאה. לא מספיק להגיד- חייבים לשים יד לכיס. וזו לא תקופה פשוטה עבורנו כי היתה העלאת שכר מינימום לדוגמה".
שר הרווחה מסר בתגובה: "אנו מצטרפים ומברכים על היוזמה המבורכת לחיזוק מעמדם של האזרחים הוותיקים בישראל".