לא רק תרופות מצילות חיים: יש להשקיע ברפואה מונעת
הגיע הזמן כי משרדי הבריאות והאוצר וועדת סל הבריאות, ידעו להסתכל גם קדימה - לא להשקיע רק בתרופות מצילות חיים, אלא להפנות, ולו חלק קטן מהתקציב ברפואה מונעת
בימים אלה מגיעים לשיאם הדיונים בוועדת סל התרופות ועתידם של מאות אלפי ישראלים מונחים על הכף. מדינת ישראל משקיעה מדי שנה מיליוני שקלים בתרופות מצילות חיים, ונאלצת לבדוק בכובד ראש איזו מחלה קריטית יותר, ובמי חובה לתמוך ולנסות להציל.
בשנים האחרונות התפרסמו מספר דו"חות שמראים בעקיפין העדר פעילות ממסדית למען מניעת מחלת סרטן המעי הגס בישראל. למרות שמדובר במחלה שניתן למנוע כמעט לחלוטין אם מבצעים בדיקת סקר בזמן, המדינה לא משקיעה תקציבים ומשאבים ברפואה מונעת במטרה לבדוק את האזרחים בזמן ולגרום להם לחלות פחות. אחת מהדרכים היעילות ביותר לשמור על בריאות הציבור, היא לפעול להעלאת המודעות, לשנות את התודעה ולגרום לאזרחים לקחת אחריות על בריאותם. כמו במקרה של בדיקת ממוגרפיה לסרטן השד, ואפילו סימון מוצרים רווי סוכר ומלח. המודעות עוזרת לציבור להתמודד עם המציאות באופן שונה, ביקורתי, מציאותי ובריא יותר.
בכל יום מתים מסרטן המעי הגס כארבעה בני אדם, גברים ונשים, בגילאים שונים. הנתונים מדאיגים וממשיכים לעלות, כאשר כיום מדובר על גידול של פי ארבעה מקרי מוות מאשר בתאונות דרכים. ידוע כי למשרד התחבורה והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים הוקצבו מאות מיליוני שקלים כדי להילחם בתאונות הדרכים, נעשית הסברה באמצעים שונים ומגוונים וניכר כי כיום אין כמעט אדם שלא נחשף לתשדירים בחסותם.
לכן עולה השאלה מדוע המדינה מתעלמת מגורם מוות כה חריג, שניתן למגר באופן יעיל ואפילו זול יחסית. בשל העדר הנחיה חד משמעית מצד משרד הבריאות, הציבור נאלץ לשקר ולהערים על רופאי המשפחה כדי לקבל הפניה לבדיקת קולונוסקופיה פשוטה. אותה בדיקה שאורכת דקות ספורות, יכולה להציל חיים ולשנות באופן ניכר את שכיחותה של אחת מהמחלות הנפוצות ביותר בישראל.
לא צריך להיות כלכלן מומחה כדי להבין כי רפואה מונעת זולה ומשתלמת יותר מרפואה מצילת חיים. בדיקת קולונוסקופיה עולה לקופת החולים כ-600 שקל לעומת עלות טיפול רפואי לחולה סרטן שנעה בין 100,000 – 350,000 שקל מבלי להתייחס לסבל, לכאב לאובדן הכנסה ולתשלומי הביטוח הלאומי.
השקעה בקמפיינים תקשורתיים, שליחת חומר מקצועי לאזרחים בריאים ורופאים כאחד יכולה להעלות את המודעות בקרב נשים וגברים בני 50 ומעלה. אך ברגע האמת, המדינה מעדיפה כדרך קבע את הרפואה מצילת החיים על פני הרפואה המונעת. כי קשה יותר להגיד לא לאדם חולה הזקוק לתרופה, מאשר לאדם בריא וחזק שאולי, סטטיסטית, עלול לחלות בעתיד הרחוק.
למרות העדר המדיניות ובין היתר בעקבות הפעילות של עמותת "צו מניעה" – לקידום המודעות לסרטן המעי הגס, כ-1,500 נשים וגברים בריאים ופעילים ניצלים מדי שנה מסרטן המעי הגס, בזכות הבדיקה שהסירה בזמן את הפוליפים (גידולים) מהמעי שלהם. ועדת סל התרופות חורצת גורלות, ואין ספק כי תפקידה המורכב, קשה ולא פופולרי.
אך הגיע הזמן כי קובעי המדיניות, משרד הבריאות, האוצר והוועדה, ידעו להסתכל גם קדימה. לא להשקיע רק בתרופות מצילות חיים, אלא להפנות, ולו חלק קטן מהתקציב, גם ברפואה מונעת. רק כך תוכל מדינת ישראל להתקדם ולהיות מדינה מודרנית אמיתית שפועלת למען בריאות אזרחיה, ולא רק מצילה אותם ממוות ברגע האחרון.