$
משה גורלי

חוק המרכולים: היה עדיף להישאר עם הישראבלוף

כל זמן שהחוק אסר על פתיחת עסקים בשבת, אך איפשר לקנוס את המפירים, התקיים הסדר לא כתוב ממנו נהנו העסקים, העיריות והתושבים החילוניים (והמסורתיים). כעת, בחסות בג"ץ, הם יקבלו חוק גרוע ואנטי דמוקרטי

משה גורלי 19:4011.12.17

ממשלת ישראל דואגת לעתיד. חוק ההמלצות לא יחול על חקירות ראש הממשלה הנוכחיות, אלא רק על העתידיות. חוק המרכולים לא יחול על תל אביב, אלא רק על רשויות שיחליטו בעתיד לפתוח בשבת. ועכשיו צריך לראות האם חוק היתרי השבת יחול גם על ליגות הכדורגל העתידיות. ניחוש שלי: החוק הזה לא יהיה עתידי.

 

לחוק המרכולים זווית מעניינת נוספת והיא תועלתו וחשיבותו של ה'ישראבלוף' שעיריית תל אביב השכילה בתבונתה לקיים עד שבג"ץ שידרג אותו לעימות דת-מדינה, לעימות בין הצביון הדמוקרטי ליהודי במרחב הציבורי. עימות שנתן לשר הפנים אריה דרעי הזדמנות להפקיע מהרשויות המקומיות את סמכותן להכריע על צביון השבת בשטחן.

 

זה התחיל כששופטת המחוזי בתל אביב אסתר קובו דחתה ב-2013 את העתירות נגד העירייה והכשירה את מדינית הקנסות על העסקים הפתוחים בשבת. החוק שאסר על פתיחת עסקים איפשר לעירייה להעניש את מפיריו בסגירה או בקנס. קובו סמכה ידה על החלטת העירייה לקנוס. ההסדר הזה היה טוב לכולם. הוא מילא את כיסי העירייה וכיסי בעלי העסקים לטובת צרכני השבת בתל אביב, כולל המסורתיים, שבדרך לכדורגל הצטיידו בגרעינים ובסנדביצ'ים (ועל הדרך לחמו בהפקעות המחירים במגרשים). הסדר הקריצות המשולב הזה, שעיצב את המודוס ויוונדי בתל אביב לשביעות רצון כולם, חוסל כשבית המשפט העליון חייב את העירייה להסדיר את פתיחת העסקים בחוק עזר עירוני.

 

 

(ארכיון) הסדר קריצות בין העירייה לעסקים שאפשר לתושבים לקנות גרעינים בדרך למשחק (ארכיון) הסדר קריצות בין העירייה לעסקים שאפשר לתושבים לקנות גרעינים בדרך למשחק צילום: צביקה טישלר

 

החוק הזה, שהועמסו עליו נימוקים דתיים וסוציאליים, התגלגל לסדרת בג"צים שהסתיימו בהרכב המורחב, בפסק הדין של הנשיאה מרים נאור, שהוקרא ביום פרישתה. נאור הייתה זו שגם התניעה את מחול השדים הזה כשביטלה את פסק דינה של קובו. בהרכב ההוא ישב גם המשנה לנשיאה, אליקים רובינשטיין. כאותו אקדח שהופיע במערכה ההיא, הערעור על קובו, ירה שוב רובינשטיין במערכה הלפני אחרונה. הוא הדגיש את "עלבונה של השבת" בהחלטתו לקיים דיון בהרכב מורחב לאחר ששלושת שופטות בג"ץ, נאור, אסתר חיות ודפנה ברק-ארז אישרו את חוק העזר. שני השופטים הדתיים, נעם סולברג וניל הנדל, היו במיעוט בהרכב המורחב שאישר שוב והוליד את החוק החדש.

 

בחסות בג"ץ, הוחלף ה'ישראבלוף' המיטיב בחוק גרוע ואנטי דמוקרטי. השאלה איננה האם תל אביב הפסידה והמדינה הרוויחה, או להיפך. הבעיה היא שהדמוקרטיה המוניציפלית, שאמורה לשרת את הציבור ברשות המקומית, סורסה לטובת שר פנים שהיום הוא מש"ס, מחר מ'ישראל ביתנו' ומחרתיים כפוף לרבי מגור שבמצוותו יוכרזו מדרכות נפרדות לגברים ונשים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x