היועמ"ש של משרד רה"מ: "חשש לניגוד עניינים במינויה של ברכה לנציבת שירות המדינה"
הדברים נאמרו בדיון בוועדה לביקורת המדינה שעסק בתהליך מינוי נציב שירות המדינה. עו''ד אביה אלף, לשעבר מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה: "מינוי עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה הוא כמו למנות רס"ן לרמטכ"ל"
"יש פה חשש של ניגוד עניינים במינויה של ברכה לנציבת שירות המדינה, והוא מטופל ע"י היועמ"ש ועל ידי", כך אמרה עו''ד שולמית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, בדיון בוועדה לביקורת המדינה בראשות ח''כ שלי יחימוביץ' שעסק בתהליך מינוי נציב/ה שירות המדינה.
לדבריה, "הכנתי חוות דעת. ניגודי העניינים האלו חייבים להיות מסודרים. הוועדה סוברנית לקבוע האם ניגוד העניינים חזק מדי כדי לפסול את המינוי שכן הוא מעקר את התפקיד בתוכן". ברנע-פרגו הזכירה כי הוועדה ב-2010 בראשות השופט ארבל, פסלה מועמד אחד של נתניהו. היא ציינה שהוועדה הנוכחית קיבלה את המלצתה שגם פניות הציבור יבחנו על ידה.
לדברי יובל חיו, מנהל חטיבה במשרד מבקר המדינה, "הרחבה משמעותית של מספר משרות שפטורות ממרכז או ועדות איתור עלולה לערער את יסודות השירות המדינה חשש בגידול בהיקף המינויים הפוליטיים - זו מגמה רב-שנתית. אנו עקביים ולא נסוגים ממנה. חשוב מאוד שהנציב הבא, יוכל להתמודד עם אתגרים שהן ראשונים במעלה הרפורמה גם בשל מורכבותה – אתגר מורכב ביותר. מעבר לכך, צריך להיות גורם שיכול להגיד אמירה מקצועית מול הגורמים הפוליטיים - במישור המינויים הפוליטיים – שהולכים ומתרחבים".
- נתניהו הגיש באופן רשמי את מועמדותה של עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה
- המועמדת לראשות הנציבות גלגלה הלאה תלונה על שחיתות
- חנן אפרתי יעמוד בראש הוועדה המייעצת בעניין איוש משרת נציב שירות המדינה
חברי הוועדה המייעצת לבחירת נציב שירות המדינה, בראשות השופט בדימוס חנן אפרתי, סיימו אתמול את פגישתם הראשונה סביב מועמדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - עפרה ברכה - לתפקיד נציבת שירות המדינה הבאה. ברכה משמשת כיום מנהלת באגף לביקורת ברשויות המקומיות. ל"כלכליטס" נודע כי זו היתה פגישת הכנה וברכה לא הוזמנה אליה.
הערכות הן כי הוועדה צפויה להתכנס מספר פגישות וזאת על רקע הביקורת הרבה שמועמדותה של ברכה כבר עוררה. אם הוועדה תאשר את מועמדותה ותמצא את ברכה מתאימה לתפקיד הן מבחינת הכישורים והם מבחינת טוהר המידות, מינויה יעלה לאישור הממשלה. על פי הערכות, הממשלה לא תתנגד למינוי, אולם עשויות להיות מוגשות נגדו עתירות לבג"ץ, לאור הייחוס המשפחתי של ברכה (בתה היא ראש הלשכה של נתניהו ואחותה נחשבת לעובדת ותיקה המקורבת לראש הממשלה), והעובדה כי אינה נחשבה למנהלת בולטת באופן מיוחד בשירות המדינה. מספר ארגונים ופרטים ביקשו כבר צווי מניעה נגד מינויה של ברכה כך שאם היא תעבור את הועדה- מינויה תגיע לבג''ץ. גורמים המעורבים בהחלטה מסרו כי בניגוד לרושם השגוי שנוצר - הוועדה הזו כבר פסלה בעבר מועמדים לנציבות.
עוד נמסר ל"כלכליסט" כי אחת האפשרויות שנבחרות היא לזמן כמה בכירים בנציבות שירות המדינה בעבר, לרבות הנציבים - כדי שיסבירו לחברי הוועדה את חשיבות התפקיד.
עו''ד אביה אלף, לשעבר מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ומרצה בכירה בתחום עבירות היא תומכת "במינוי של אישה. אבל המינוי חייב להיות ראוי - וזה לא מינוי ראוי ולא מתאים בעליל. מדובר על מינוי 'רב סרן לרמטכ''ל'. יש כאן מגמה של תהליכים של מינויים שאינם תחרותיים תוך שינוי
האיזון בין הדרג הפוליטי לבין המקצועי. כך הופכים את שירות המדינה ללא אטרקטיבי. חייבים למנות דמות בעל שיעור קומה כמו שופט בית המשפט העליון. ברכה נמצאת גם בניגוד עניינים כפול: ראש הממשלה מעסיק גם את בתה וגם את אחותה התלויות בפרנסתן בראש הממשלה. זה בעיה גדולה".
יואב הורוביץ, ראש הסגל של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהוזמן, לא הגיע לדיון.