הפועלים, דיסקונט והבינלאומי הגישו בקשה לפירוק יורוקום של אלוביץ'
הבנקים מבקשים למנות בעל תפקיד שיממש את נכסי החברה במטרה לכסות את חובות אלוביץ' ויורוקום, בעלת השליטה בבזק, להם ולנושים נוספים המוערכים בכ-1.5 מיליארד שקל
הבנקים הפועלים, דיסקונט והבינלאומי הגישו היום (ד') לבית המשפט בקשת פירוק נגד יורוקום, בעלת השליטה בבזק וכן בקשה למינוי בעל תפקיד שיממש את נכסי החברה המשועבדים.
בבקשה נכתב כי דרישות שהועברו לחברה לפירעון חובותיה לא מולאו והיא לא הגיעה עמם להסדר ולכן הם מבקשים לפרק את יורוקום תקשורת שבבעלות שאול ויוסף אלוביץ'. מהבקשה עולה כי החוב של יורוקום לפועלים הינו 350 מיליון שקל, לדיסקונט 480 מיליון ולבינלאומי 141 מיליון שקל.
- אלוביץ' מכר מניות אנלייט אנרגיה ב-10 מיליון שקל
- בנק הפועלים דחה הסדר חוב חדש שהציעה יורוקום
- פסגות לבזק: הבהירו כיצד תגבו חוב מאלוביץ'
לאלוביץ ויורוקום חובות בהיקף של 1.5 מיליארד שקל לשלושת הבנקים ולנושים נוספים.
בנק הפועלים היה הראשון שהודיע לאלוביץ' כי אם לא יפרע את חובו לבנק הוא יעמיד אותו לפרעון מיידי. עם זאת, גם דיסקונט נוקט בימים האחרונים הקו אגרסיבי נגדו לאחר שהמגעים מולו להסדר נכשלו ואלוביץ' סירב להזרים הון לחברה.
הבקשה המרכזית היא למינוי בעל תפקיד מטעם בית המשפט. בקשת הפירוק היא בקשה נלווית. בימים האחרונים עשה אלוביץ' מאמן לאיתור משקיע לחברה כדי להימנע מההליך, אך זה לא הוכתר בהצלחה.
סך החובות של יורוקום הוא 961 מיליון שקל לשלושת הבנקים. מצד הפועלים, 227 מיליון שקל הם חוב אשראי ו-123 מיליון שקל ערבויות, בדיסקונט 395 מיליון שקל חוב אשראי ו-85 מיליון שקל בגין ערבויות, והבינלאומי 31 מיליון שקל בגין אשראי ו-110 מיליון שקל בגין ערבויות.
הבנקים מציינים כי עפ"י הודאת החברה, חובות יורוקום תקשורת עולים על שווי נכסיה. "יורוקום תקשורת איננה עומדת בהתחיבויותיה לבנק הפועלים עפ"י מסמכי האשראי משנת 2015. החל מאותה שנה הפרה החברה את התחיוביותיה לפרוע לבנק עשרות מיליוני שקלים עלחשבון חובותיה כלפיו במועדים שנקבעו בלוחות הסילוקין. הבנק דרש מהחברה לאורך התקופה מאז לתקן את הפרותיה אולם דרישות אלה לא הביאו לפרעון החוב או חלק ממנו. נסיונות חוזרים ונשנים לגבש הסדר מוסכם שיאפשר פרעון של החובות שבפיגור או חלק מהם – לא צלחו", מציינת התביעה.
לתביעה מצורף המכתב ששלח בנק הפועלים לאלוביץ' ב-21 בנובמבר האחרון – מכתב התראה לפני הליכים משפטיים, מכתב שנחשף בכלכליסט ובו צויין כי אם לא תפרע חובותיה עד ל-18 בדצמבר הבנק יהיה רשאי לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותו למימוש זכויותיו". מאז לא פרעה יורוקום את חובותיה. מכתב זה גולל את כדור השלג שהביא לפניה היום.
אירוע דומה מפורט לגבי החובות לדיסקונט, החלה מ-2015 הפרה החברה את התחיבויותיה לבק לפרוע חובות בהיקף עשרות מיליוני שקלים. מהתביעה עולה כי דיסקונט שלח כבר ב-14 ביוני מכתב לאלוביץ' לתיקון ההפרות ולתשלום החוב, וב-23 בנובמבר שלח דיסקונט מכתב אחרון לפני נקיטה בצעדים משפטיים מכתב דומה נשלח ב-27 בנובמבר ע"י הבנק הבינלאומי.
האחזקה העיקרית של יורוקום היא בזק, בה היא מחזיקה באמצעות אחזקה של 54.73% ממניות אינטרנט זהב. זו מחזיקה ב-64.78% ממניות ביקום, וזו מחזיקה ב-26% ממניות בזק, כשכל שלוש השכבות הן חברות ציבוריות.
בנוסף מחזיקה יורוקום ב-15.31% ממניות אנלייט אנרגיה הפועלת בתחום אנרגיה מתחדשת, 38.8% ממניות חלל תקשורת (שיורוקום אחזקות החברה האם של יורום תקשורת מחזיקה בה 15.8% נוספים), 60% ממניות סאטקום, 95.56% ממניות תקשורת סלולארית, משווקת מכשירי סלולאר של נוקיה מוטורולה ו-ZTE, וכן ביורוקום תעשיות שמחזיקה ב-75% ממניות DM הנדסה, 98% ממניות יורוקום תקשורת דיגיטלית שמשווקת מוצרי תקשורת ואלקטרוניקה, ובחברות יבוא וזכיינות, יבואנית פנסוניק. בנוסף, אחזקה שלא היתה ידועה עד כה של יורוקום היא חברת איתג (50%) הפועלת בתחום הנדל"ן ברומניה.
יחד עם בקשת הפירוק הגישו הבנקים בקשה למינוי עורכי הדין פיני רובין, שמייצג את הפועלים, אמנון לורך, שמייצג את דיסקונט, ואורי גאון, שמייצג את הבנק הבינלאומי - לבעלי תפקיד בחברה.
הבנקים מציינים כי מטרת מינוי בעלי התפקיד אינה נטילת סמכויות דירקטוריון החברה אלא לוודא כי "גורם מטעם הנושים המהותיים שהינו בעל גישה שוטפת ובלתי אמצעית לנתוני החברה יראה לנגד עיניו את האינטרסים של הנושים ויבחן את הצורך בביצוען של פעולות דחופות".
הבנקים מציינים כי במהלך התקופה שלאחר משלוח מכתבי ההתראה, קיימה החברה פגישות עם נושים שונים שלה, במסגרתם הודתה בפה מלא בחדלות פרעונה ובאי יכולתה לפרוע את חובותיה. עפ"י הערכות החברה שנמסרו לבנקים הנושים, לרבות בכתב, חובות החברה עולים במאות מיליוני שקלים על שווי השוק של נכסיה", נמסר בתביעה.
עוד נכתב כי "דרישות שהועלו ע"י הבנקים לעבות באופן מיידי את הון החברה באופן משמעותי באמצעות הזרמת בעלים לצורך פרעון חובותיה לנושים – לא נענו, ומכל מקום לא נענו באופן מספק... יש לראות ביורוקום תקשורת כחברה חדלת פרעון שיש להורות על פירוקה בהתאם לסעיף 258 (3) לחוק החברות".
הבקשה הוגשה באמצעות עורכי הדין פיני רובין וירון אלכאווי ממשרד גורניצקי, אמנון לורך ואייל אייכל מיגאל ארנון, אורי גאון ויניב אזרן.