נחתם הסכם לרפורמה בחברת החשמל: 3,000 עובדים יפרשו
ההסכם קובע שחברת החשמל תמכור חמש תחנות כוח ותקים במקומן שתי יחידות יצור חדשות; ניהול המערכת ייצא לחברה ממשלתית חדשה; העובדים שיישארו יקבלו תוספת של 1,900 שקל לשכר הבסיס; העלות הכוללת של המתווה - 4.5 מיליארד שקל
לאחר 21 שנות דיונים: הצוות הממשלתי בראשות משרדי האוצר והאנרגיה הגיע הבוקר (ד') לסיכום עם חברת החשמל וההסתדרות על מתווה הרפורמה בחברה, הכולל פרישה של 3,000 עובדים. עלותו הכוללת של המהלך עומדת על 4.5 מיליארד שקל.
כפי שנחשף הבוקר בכלכליסט החברה כבר החליטה להשקע חצי מיליארד בשדרוג מערך ההולכה. חברת החשמל תדווח לבורסה על ההסכמות ולא ייחתם הסכם מול הוועד. שרי האוצר והאנרגיה יאשרו את ההסכם מחר וביום ראשון הוא יובא לממשלה לאישור עקרוני והצדדים ינסו לסגור את כל הפרטים עד אמצע פברואר 2018.
- חברת החשמל אישרה תוכנית חירום להולכה ב־500 מיליון שקל
- הרפורמה בחברת החשמל צפויה להיסגר השבוע: תתעלם מהצרכן
- הרפורמה בחברת חשמל: הסכמה על מכירת 5 תחנות כוח
לפי הסיכום, הרפורמה תימשך שנים. ההסכם העקרוני קובע שחברת החשמל תמכור חמש תחנות כוח ותקים במקומן שתי חידות יצור חדשות. ניהול המערכת ייצא לחברה ממשלתית חדשה. מספר העובדים יקטן כאמור בכ-3,000 איש ואלו יזכו לתגמול פרישה של 120% מהשכר, תוספת של כ-1,300 שקל לשכר הבסיס ומענק חתימה של 30 אלף שקל. 9,000 העובדים שיישארו בחברה יקבל תוספת לשכר בסיס של כ-1,900 שקל. עוד נקבע שכ-100 בכירי החברה ייכנסו להסכם קיבוצי חדש. חברת החשמל תאגד את תחנות הכוח שישארו לה בחברה בת אחת ותוכל לשווק עצמה בחו"ל בנושאים מקצועיים.
"רפורמה היסטורית"
שר האוצר, משה כחלון אמר בתגובה כי "לאחר עשרות שנים, תם עידן המונופול. התחרות מגיעה היום גם למשק החשמל. הרפורמה ההיסטורית עליה סיכמנו היום תגביר את התחרות במשק החשמל, תביא להתייעלות דרמטית של החברה ובעתיד גם להפחתת מחירי החשמל עבור האזרחים".
שר האנרגיה, יובל שטייניץ אמר "השגנו רפורמה היסטורית במשק החשמל לאחר כ-20 שנה של ניסיונות כושלים. כפי שאמרתי בתחילת השנה, שנת 2017 הפכה לשנת ההכרעה בסוגייה זו. הרפורמה שאנחנו משיקים, שתאפשר לנו לפתח משק חשמל מודרני ויעיל, תבזר את מערכת ייצור החשמל, תשפר את הביטחון האנרגטי, תעודד תחרות ויעילות במשק החשמל ותביא להורדת מחירי החשמל בעתיד.
"הרפורמה תביא להתייעלות בחברת חשמל ולהבראת מצבה הפיננסי, וכן תביא לכניסת הסקטור העסקי לייצור החשמל ולתחרות באספקת החשמל, באופן שיוביל גם לשיפור במערכת החשמל".
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד: "לאחר שנתיים של עבודת מטה ממשלתית רחבה ומעמיקה, וחודשים של דיונים אינטנסיביים, אני שמח להיווכח כי הצלחנו להגיע להסכמות עקרוניות. יחד עם זאת, עלינו לזכור כי עוד רבה הדרך וכי עוד עבודה רבה לפנינו לפני הגעה אל הסכם מפורט בעניין".
מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, התייחס היום לרפורמה בכנס בנושא אנרגיה שנערך בהרצליה: "היום לפנות בוקר גיבשנו מסקנות עקרוניות לגבי רפורמת משק החשמל. הגדרנו שתוך 45 יום נגיע להסכם, אבל אפשר כן לומר באופן ברור שהשגנו את ההסכמות העקרוניות. הרפורמה פורצת דרך, מהפכנית ורחבה מאוד במשק החשמל שבעיקרה: תהפוך את משק להחשמל בישראל למשק תחרותי, יעיל ואמין".
תגובת יצרני החשמל הפרטיים לפרסומים היום: "מדובר בפייק רפורמה שלא תוזיל את מחיר החשמל ותותיר את חברת החשמל כמונופול. ההחלטה להתיר לחברת חשמל לבנות שתי תחנות כוח חדשות נוספות מסכלת את הצורך לפתוח תחרות מלאה במקטע הייצור. ההחלטה תשרת את האינטרס של המונופול אך בפועל תעלה לציבור כסף רב ותמנע את הוזלת תעריף החשמל. פנינו בשבועות האחרונים בהצעות קונקרטיות לצוות המו"מ שיאפשרו את פתיחת שוק החשמל לתחרות, אנו מצפים שהממשלה תקבל החלטה האם פניה לרפורמה אמיתית או לפייק רפורמה שתעלה לציבור מיליארדי שקלים".