ראיון כלכליסט
"הכוח יישאר אצל חברת החשמל וכולנו נשלם מחיר של מיליארדים"
עמוס לסקר, בעבר מנכ"ל חברת החשמל והיום יו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים, מתקשה להבין מדוע המדינה לא מתייחסת לביקורתו על הרפורמה: "מדברים איתנו כמו עם פילגש מתחת לשולחן". ויש לו הצעות כיצד לנטרל את ניגודי העניינים בחברה
"הרפורמה בסיכומו של דבר לא פותרת את שורש בעיית ניגודי העניינים שחברת החשמל שותפה לו. כי החברה תקבל אפשרות להקים יחידות כוח וחלק מהייצור יישאר בידיה וגם כל מערכת ההולכה", אומר עמוס לסקר, שפרש ב־2011 מתפקיד מנכ"ל חברת החשמל, ומכהן היום כיו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים. "בסוף תישאר חברה שתגדיל את כוח הייצור שלה, ואין לאף אחד ערובה שהיא תמכור את תחנות הכוח. כולנו נשלם את מחיר המיליארדים, אבל הכוח שלה יישאר".
לסקר מספר שפורום יצרני החשמל הפרטיים, שמחזיק בכ־30% מייצור החשמל היום, ניסה לזהות כשלים ברפורמה המתגבשת, ומסקנותיו לגביהם נשלחו למשרדי האוצר והאנרגיה. "ראשית, ביקשנו שלא יאשרו הקמת תחנות חדשות לפני שהם מוכרים את הישנות. הנקודה השנייה היא שביקשנו שעל כל מגה־ואט שחברת החשמל תייצר היצרניות הפרטיות ייצרו כפול. ואז פתרנו את בעיית הניגוד עניינים".
ומה ענו לכם?
"עוד לא ענו. בינתיים לא קיבלנו תשובה חיובית", הוא מחייך, ומוסיף: "מדברים איתנו כמו עם פילגש, בשושו, מתחת לשולחן".
התערבות ראש הממשלה
לסקר שפעם ישב בכיסא הקברניט של חברת החשמל והטיף נגד פיתוח הייצור הפרטי, מייצג היום את העמדה שמנגד. "צריך להבין שמשהו השתנה מאז תקופתי. אני הייתי בעולם בלי יצרנות פרטית וחברת החשמל היתה לבד. הרציונל אז היה לעשות הכל בהדרגה".
תוכלו לעכב את הרפורמה?
"לנו אין ועד עובדים ואין לנו יכולת להתמודד מול הממשלה. אנחנו יזמות פרטית, ואצלנו בכל תחנה יש ביום טוב 25 איש בלבד לעומת מאות בחברת החשמל. זה לא כוח שההסתדרות והממשלה שמים אליו לב. ביקשנו לפני שבועיים פגישה עם שר האנרגיה כדי להביא את דברינו, אבל עדיין לא נקבע מועד. אנחנו מנוע הצמיחה של מגזר האנרגיה, ולא ייתכן ששומעים את כולם חוץ מאיתנו".
עד כמה רחוק תגיעו עם הביקורת?
"נפנה לשר האוצר משה כחלון. לפני שהוא יחתום על צ'ק של 5 מיליארד שקל, הוא חייב לראות שיש משהו מאחורי הסיסמאות של הרפורמה. נפנה גם לראש הממשלה ונבקש את התערבותו. נשאל אם ויתור על מניעת זכות השביתה של עובדי חברת החשמל הוא צעד לטובת המשק".
הוועד החליף מנעולים
מה השתנה בוועד? זה אותו מיקו צרפתי.
"הוועד הפנים את הרפורמה, ועוד יותר הבין שבלעדיה הוא יאבד נתח שוק", אומר לסקר. "הוועד הבין שאו שיעשו לו רפורמה זוחלת או שהוא יצטרף לרפורמה הנוכחית. כמו כן, הגז נכנס ושינה את התמונה. אם היינו ממשיכים לעבוד על פחם או סולר, לא היתה רפורמה בכלל. אפשר לומר שאם הוועד היה מסכים לקבל ב־2008 ששליש מהייצור ייצא לתחרות, הוא היה מקבל בונוסים מפה עד סוף העולם. היום הוועד הבין שעדיף לו לסגור על משהו מאשר להמשיך עם התהליך שיש היום".
ללסקר מזכירה הרפורמה בחברת החשמל אירוע טראומטי מחודש יוני 2008. לסקר כיהן אז כמנכ"ל הטרי של חברת החשמל, ומתוך הבנה שהמונופול הוא גוף הפסדי החליט לפצל את החברה לשבע חטיבות ולהוציא לגמלאות כ־2,500 עובדים. כשלסקר עמד להציג את תוכניתו בדירקטוריון, ועד העובדים החליט לשבור את הכלים. במסגרת של צעדי מחאה שונים הוחלפו ללסקר המנעולים במשרד,
והוא ננעל בו עם יו"ר הדירקטוריון דאז מוטי פרידמן. התוצאה היתה שהרפורמה של לסקר נקברה שנייה אחרי נולדה, ומאז הפך הביטוי "רפורמה בחברת החשמל" לאחת הקלישאות השחוקות, כמו "סכנת הקו האדום של הכנרת".
אז בסוף תמכרו לצרכנים פרטיים חשמל מוזל?
"זה מה שאנחנו מאוד רוצים. המגזר העסקי מקבל היום הנחה של עד 8%, והמגזר הפרטי חייב להיות חשוף ושותף להטבות האלה".