תקציב המדינה: עוד 150 מיליון שקל להגנת הסביבה; הכנסות הטוטו יועברו לאוצר
תוספת התקציב החד-פעמית למשרד להגנת הסביבה נועדה, בין השאר, לצמצום ומניעה של זיהום אוויר כתוצאה משריפות בשטחים פתוחים; הושג סיכום גם עם שרת התרבות והספורט מירי רגב
המשרד להגנת הסביבה עידכן הערב כי הושגו הסכמות תקציביות לשנת 2019 מול משרד האוצר, לפיהן יגדל בסיס התקציב ב-10% ביחס לשנה שעברה מ-368 מיליון שקל לכ-400 מיליון שקל. מעבר לכך יקבל המשרד באופן חד פעמי עוד 150 מיליון שקל שיממנו כמה תוכניות. כמו כן הושג סיכום עם שרת התרבות והספורט, מירי רגב.
למוסדות נתמכים ומתקני הספורט שמקבלים מימון מהטוטו יוקצה תקציב ייעודי בתקציב המדינה, ובמקביל הכנסות הטוטו ייכנסו לקופת האוצר. זאת, במטרה להפריד בין שוק ההימורים לבין הספורט הישראלי שהיום עיקר המימון שלו (כ-600 מיליון שקל) מגיע משם. כעת דנים על גובה התקציב שיוקצה לספורט. במקביל המהלך יביא גם לכך שהרווחים הצבורים של הטוטו, שצבועים לפרויקטים שטרם מומשו, ייכנסו לקופת האוצר שיוכל להשתמש בהם בשנים הקרובות, עד שיידרש לממן את ההתחייבויות שהטוטו לקח על עצמו (שכן פרויקטים של בינוי לוקחים לעתים רבות זמן רב יותר).
משרדים נוספים שכבר סיכמו את התקציב שלהם הם הביטחון (לאחר שהוקם הבוקר צוות לבחינת תוספת לתקציב בראשות המל"ל שצריך להגיש המלצות לקבינט עד פסח) ומשרד החינוך שכבר התהדר מוקדם יותר השבוע עם המתווה שנעשה יחד עם כחלון לגבי קיצור החופשות באמצעות הקייטנות בחנוכה ופסח. בהמשך הלילה צפויה הממשלה להצביע על התקציב.
- תקציב החינוך יגדל ב-2.5 מיליארד שקל ב-2019; חמישית מהסכום - לפרויקט סייעת שנייה
- ראשי ארגוני העצמאים נגד התקציב: "הודעת האוצר על הקמת ועדה בלי שיש לה כסף זו בדיחה עצובה"
- האוצר: הוצאות מערכת הביטחון ב-2017 חרגו בכמעט 5% מהתכנון
התוכנית הראשונה היא לצמצום ומניעה של זיהום אוויר כתוצאה משריפות בשטחים פתוחים שתתמקד בהקמת מנגנוני פיקוח ואכיפה מתקדמים של פקחים בשטח ושל יכולות טכנולוגיות. התוכנית השנייה היא לטיפול במפגעים סביבתיים ביהודה ושומרון ובכאלה החוצים את הקו הירוק. התוכנית השלישית היא לקידום טכנולוגית הסביבה בישראל במסגרתה יהיה שיתוף פעולה עם רשות החדשות במטרה לקדם טכנולוגיות סביבתיות ישראליות ואתרי ניסוי עבור מיזמי סביבה חדשניים.
הדרישה המקורית של האוצר בנוגע לקרן הניקיון התגלתה כ"עז" שנכנסה רק כדי להגיע לפשרה. הדרישה היתה שהאוצר ייקח מהקרן 500 מיליון שקל השנה לצמיתות ו-50% מהכנסותיה בכל שנה (המגיעות מהיטלים של הרשויות המקומיות). הסיכום שהושג ממשיך את המצב בשנים הקודמות, שלפיו אותם 500 מיליון יינתנו לאוצר כהלוואה והוא יתחייב כי לא ייפגעו התחייבויות קיימות או עתידיות של הקרן בנוגע לפרויקטים; כלומר אם הקרן תזדקק לכסף היא תקבל אותו בחזרה.
מחלוקת נוספת בין האוצר למשרד להגנת הסביבה היתה סביב פארק אריאל שרון שאמור לעבור לבעלותה של עיריית תל אביב. לפי הסיכום, התנאי להעברה הוא שלא יתבצע בינוי בשטח, במטרה לשמור על המרחב הירוק בגוש דן, וכן כי עיריית תל אביב תדרש להשקיע כ-250 מיליון שקל (מצ'ינג לסכום ששמה המדינה) להאצת הפרויקטים בשטח. עוד סוכם כי למשרד יהיה זכות וטו על הפרויקטים שייעשו בפארק.
השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין מסר: "אני גאה שגם בתקציב הזה, כמו בתקציב הקודם, הצלחנו לא רק למנוע קיצוצים בתקציב שתכנן האוצר, אלא אף להביא לתוספת דרמטית - מעל לשליש מגובה התקציב השוטף שלנו. הישג תקציבי זה יאפשר לנו לפתח פרויקטים סביבתיים חשובים לטובת אזרחי ישראל. אני מודה לשר האוצר ולאנשי משרדו על ההבנה, שהשקעה מאסיבית בנושאים הסביבתיים היא צו השעה"
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר מסר כי : "בשלוש שנים האחרונות הבאנו את המשרד לקדמת הבמה בפעילות הממשלה, תוך השקעה רבה במלחמה בזיהומים וסיכונים סביבתיים, להצלת חיים ושיפור בריאות וצמצום פערים כלכליים חברתיים. תקציב זה הוא המשך לכך. אנחנו מטפלים כיום באינטנסיביות בכל גורמי זיהום האוויר המרכזיים בישראל - תחבורה, אנרגיה ותעשייה - ומוסיפים לראשונה תקצוב לטיפול מערכתי בגורם משמעותי נוסף לזיהום אוויר, שריפות בשטחים פתוחים".