בעקבות חשיפת כלכליסט
כחלון יבטל מס חדש על פחם כדי למנוע את עליית מחיר החשמל
המס, שצפוי להיכנס לתוקף החודש, היה אמור להכניס למדינה חצי מיליארד שקל בשנה ולהוביל לעלייה של עד 6% בתעריף החשמל בשנה הבאה. זאת לאחר שבאוצר הבטיחו שהרפורמה במשק החשמל לא תביא לעליית התעריף לפחות עד 2026
שר האוצר משה כחלון יפעל השבוע לבטל את המס החדש שיוטל על השימוש בפחם, זאת בעקבות ההנחה שהוא יגרור בשנים הקרובות העלאת תעריף החשמל. כך נודע ל"כלכליסט". הביטול יכול להתבצע למשל באמצעות הוראת שעה או באמצעות תיקון לחוק ההסדרים.
- למרות הגז: תעריף החשמל יעלה בעוד 6% בשנה הבאה
- תעריף החשמל יקבל מכה מהמס החדש
- רשות החשמל אישרה: ירידה של 2% בתעריף החשמל
כפי שנחשף ב"כלכליסט" ביום חמישי האחרון, רשות החשמל, שאחראית לקביעת התעריפים, החלה לחשב את המשמעות של הטלת מס חדש לשימוש בפחם על תעריף החשמל עד סוף העשור הנוכחי ולתחילת העשור הבא.
המס החדש על פחם נכלל בחוק ההסדרים האחרון והוא יעלה מ־45 שקל לטון עד 102 שקל לטון. לפי האוצר, המהלך הזה יתרום כחצי מיליארד שקל בשנה. אלא שההחלטה על העלאת המס לא לקחה בחשבון את כל ההשלכות. בהתחשב בעובדה שהמשתמשת העיקרית בפחם היא חברת החשמל, שרוכשת בכל שנה מיליוני טונות עבור תחנות הכוח שלה באשקלון ובחדרה, כל עלייה במס על פחם תתגלגל בסופו של דבר לכיסו של הצרכן בחשבון החשמל.
מנתונים ראשוניים עולה שבתחילת 2019 תירשם עלייה כפולה של תעריף החשמל, בשיעור שנאמד בכ־4% עד 6%. המס החדש ייכנס לתוקפו כבר החודש, אולם תעריף החשמל החדש ייקבע רק בתחילת 2019, מה שמוביל לכך שבתחילת השנה הבאה תקבל חברת החשמל פיצוי רטרואקטיבי הן על המיסוי שכבר שילמה במרוצת 2018 והן עבור הכיסוי התזרימי של תשלום מס גבוה ל־2019.
לאחר מכן, משנת 2020 עד סגירת תחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל, מסתמנת עלייה קבועה של התעריף, של כ־%2 בכל שנה.
"לא נאפשר התייקרות"
במשרד האוצר ובלשכת השר למדו על ההעלאה הצפויה בתעריף מהפרסום ב"כלכליסט", לרבות הצורך להתמודד עם העלייה הכפולה של התעריף בתחילת 2019.
מסביבת שר האוצר נמסר כי הוא הנחה את מנכ"ל האוצר שי באב"ד לבחון את הנושא לעומק כדי למנוע הטלת גזרות על הציבור. "לא תהיה פגיעה בצרכנים ואנחנו לא נאפשר התייקרות של תעריף החשמל", אמרו במשרד האוצר.
להעלאת תעריף החשמל על ידי משרד האוצר יש היבטים נוספים: באוצר יודעים שאם תירשם עליית תעריף של כ־2% בשנה, במשך הזמן ישפיע הדבר לרעה על מדד המחירים לצרכן וגם על תעריף המים. מתקני ההתפלה וחברת מקורות הם צרכני חשמל כבדים, וככל שהם יצרכו יותר חשמל יהיה צורך לקבל עבור הצריכה הזו כיסוי תעריפי. כמו כן, באוצר הבטיחו שהרפורמה בחברת החשמל לא תוביל לעליית התעריף לפחות עד שנת 2026. גם אם עליית המחיר לא תהיה קשורה ישירות לרפורמה, יהיה קשה בחלוף הזמן להסביר לציבור כיצד התעריף ממשיך לעלות.
פגיעה כפולה בחלשים
בימים אלה האוצר דן עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין על הסעיפים שייכנסו או יצאו מחוק ההסדרים. באוצר לא מעוניינים שסעיף המס על הפחם יבוטל בשם השמירה על ארנקו של הציבור בלי שלשר האוצר תהיה אפשרות לקבל קרדיט על המהלך הזה. בנוסף, כחלון לא ירצה שהתעריף יעלה בשנת בחירות.
בעיה נוספת שיש לאוצר מגיעה ממשרד האנרגיה. בסביבת השר יובל שטייניץ מעריכים את המס החדש על פחם ככזה שיפגע רק בשכבות החלשות.
נכון להיום אין אפשרות טכנית לוותר על ייצור החשמל שמקורו בתחנות הכוח הפחמיות כיוון שההספק מתחנות אלה - כ־4,900 מגה־ואט - מחזיק בין 35% ל־45% מהביקוש השוטף לחשמל.
אף שאין חולק על כך שייצור בפחם אינו נקי כמו השימוש בגז טבעי, סגירת התחנות או צמצום דרמטי בשימוש בפחם ייעשו רק בעוד ארבע עד חמש שנים. בעקבות כך, אם לא יבוטל המס החדש על פחם, התושבים שגרים סביב התחנות הפחמיות באשקלון ובחדרה לא רק שימשיכו לנשום אוויר נקי פחות, אלא גם ישלמו יותר תמורת החשמל. "זו פגיעה כפולה בשכבות שלא יכולות להרשות לעצמן שלא להפעיל חימום או מכונת כביסה, אז למה לפגוע בהן פעמיים?", תוהים בסביבת משרד האנרגיה.