זעם בחברות התעופה: נדרש פתרון לבעיית האבטחה
היקף צוות אנשי הביטחון של אל על, אשר מושאלים גם לחברות אחרות, עומד על כ-1,000 עובדים. להערכת גורמים בענף, יש חוסר בכ-200 אנשי ביטחון בלבד, אך תקציב להעסקתם לא נמצא
האם יימצא פתרון לבעיית אבטחת הטיסות? בימים אלה עוסקות חברות התעופה הישראליות, אל על, ישראייר, סאן דור וארקיע בסוגיה העולה מחדש מדי מספר שנים: נושא אבטחת הטיסות. כיום על פי חוק חייבות חברות התעופה הישראליות בנהלי ביטחון מיוחדים (שאינם חלים בחברות זרות) אשר דורשים צוות קרקע של אנשי ביטחון, וגם אנשי ביטחון סמויים אשר מתלווים לטיסות.
במהלך הימים האחרונים, כך נודע ל"כלכליסט", פנו גורמים במשרד התחבורה למשרד החוץ בבקשה לקבל הבהרות בנושא. בין היתר התעורר חשש במשרד התחבורה מפני מצב בו שדה התעופה בחיפה, בו צפויות לפעול טיסות לקפריסין בקיץ הקרוב, לא יפעל במועד הרצוי. ממשרד התחבורה נמסר: "הנושא נמצא בפתחו של משרד החוץ, עם זאת משרד התחבורה פועל בנושא מול הגורמים הרלוונטיים במטרה למנוע פגיעה בפתיחת קווים חדשים".
נכון להיום אל על היא האחראית על הכשרה של אנשי ביטחון והיקף צוות אנשי הביטחון שלה, אשר מושאל גם לחברות אחרות, עומד על כ-1,000 עובדים. הבעיה היא שחלק מתקציב אנשי הביטחון ממומן על ידי משרד החוץ, שחדל לממן את הצבת חלק מאנשי הביטחון במסגרת קיצוצים תקציביים. במקביל, במהלך השבועות האחרונים הציגו חברות התעופה הישראליות בפני הרשות לתעופה אזרחית את תכניותיהן לגבי לוחות הטיסות של שנת 2018 וכצפוי, חברות התעופה הישראליות מעוניינות לפתוח יעדים חדשים. רק אתמול הודיעה לדוגמה ארקיע על פתיחת קו חדש לתאילנד.
אל על תפתח השנה קו חדש לסן פרנסיסקו ובכל מקרה, חברות התעופה הישראליות גם פתחו במהלך השנים האחרונות מספר גדול של קווי תעופה ליעדים חדשים, שיצרו מחסור מורגש באנשי ביטחון. "לדברי גורם בענף: "על כל יעד חדש שנפתח בעולם, צריך צוות של אנשי ביטחון שיהיו על הקרקע. בנוסף צריך גם איש ביטחון לטיסה. כאשר מדובר במערך שמונה אלף איש, זוהי בעיה". להערכת גורמים בענף, היקף החסר באנשי ביטחון הוא כ-200 איש בלבד, אך תקציב להעסקתם לא נמצא.
יש להדגיש שחברות התעופה הישראליות טרם ביטלו טיסות ליעדים בשל היעדרם של אנשי ביטחון מתאימים, אך גורמים בענף מתריעים מפני אפשרות שחופשות הפסח יושפעו: "כיום יש פתרון לכל בעיה. אל על יודעת כיצד להעביר את אנשי הביטחון שלה ממקום למקום. אם יש יעד חדש בדרום ספרד, אל על מעבירה אליו אנשים מברצלונה. אך רשימת היעדים הולכת וגדלה. ארקיע כבר טסה לתאילנד. יגיע היום שבו זה לא יהיה מספיק".
לדברי גורמים העוסקים בתחום, לנוכח העומס שנוצר והיקף היעדים, על משרד התחבורה למצוא פתרון למצב: "נושא אבטחת הטיסות צריך לעבור הסדרה. הגיע הזמן שמדינת ישראל תיקח לידיה את הנושא ותקים גוף שירכז את הטיפול בצוותי האבטחה. השיטה הנהוגה כיום פעלה במשך מספר שנים, אך הצרכים שנוצרו ביעדים חדשים והעליה במספר הנוסעים והטיסות דורשת חישוב של מסלול חדש, כזה שבו מדינת ישראל תהיה זו שאחראית על ביטחון אזרחיה".