$
בארץ

גפני פותח חזית נוספת במשבר התקציב: "אם תתעקשו על חוק צמצום שימוש במזומן, לא נצביע"

בשעות הבוקר איימו הח"כים החרדים כי ילכו לבחירות אם הקואליציה תמשיך בקידום חוק הגיוס, וכעת יו"ר ועדת הכספים תקף היום את התנהלות האוצר בנוגע לחוק צמצום במזומן וטען כי מדובר ב"מחטף". מנכ"ל האוצר אמר על דברי גפני: "הנוסח יושב שנתיים בכנסת והוא מנע את התקדמותו"

עמרי מילמן 13:3504.03.18

חזית חדשה במשבר התקציב: בדיון שנערך היום בוועדה המשותפת של חוקה וכספים בנוגע לצמצום השימוש במזומן תקף גפני את התנהלות האוצר ואמר כי "אני לא מקבל את ההתנהלות הזו בחוק מורכב שיש בו הרבה פרטים והוא עלול לפגוע באזרחים ומצריך חקיקה מסודרת ונורמלית". גפני אומר את הדברים כשברקע משבר אחר סביב התקציב הנוגע לחוק הגיוס לו מתנגדות המפלגות החרדיות. הבוקר אמר גפני בפורום אחר כי "אם חוק הגיוס לא יסתדר - נלך לבחירות".

 

לאחר זמן רב שהחוק לא קודם האוצר חוזר לסורו ורוצה להעביר את החוק במחטף כמו במס על דירה שלישית. אם תתעקשו שחוק צמצום המזומן יעבור השבוע כשאני אמור להצביע על התקציב, לא יהיו הצבעות על התקציב. תחליטו מה שתחליטו אבל זה בוודאי לא ניהול תקין. הרי עד לרגע זה אין לאוצר נוסח. אפשר היה לעשות הכול מסודר אבל מישהו החליט שזה צריך להיגמר עם התקציב כי זה מכניס חצי מיליארד שקל לקופת המדינה. מדינת עולם שלישי לא היתה אומרת את זה, מישהו חושב נורמלי כשהוא אומר את זה? האם לא יהיה פרק זמן נורמאלי לתת לאנשים להסתגל? קשישים ואנשים שנותנים מזומן לילדיהם? צריך לדבר מה מותר ומה עושים, אבל לא לשקר שהולכים להרוויח מזה. להחשיב את זה בהכנסות זה נורא ואיום כי הפירוש הוא שלקחו מאנשים שלא התרגלו לחוק הזה. אתם באופן קבוע מזלזלים בכנסת. הכנסת בשבילכם היא מכבסת חוקים ועליי לא מאיימים שלא יהיה תקציב. בנטו משפחה והפחתת מסים לא נוגעים, שם עוברים מיליארדים".

 

יו"ר הוועדה המשותפת וועדת החוקה חה"כ ניסן סלומינסקי קבע כי משרד האוצר ינסה להגיע להסכמות עם גפני עד ליום רביעי, אז אמור להתקיים הדיון האחרון בנושא, בטרם תאושר הצעת החוק בוועדה. לדבריו, "אנחנו בין הפטיש לסדן. נאמר לי שחוק צמצום השימוש במזומן הוא חלק אינטגרלי בתקציב ושמשמעותו חצי מיליארד שקל הכנסות, כך שאם הנושא הזה לא עובר אין תקציב. אני לא מוכן שעל כתפיי לא יהיה התקציב. מצד שני לא יכול להיות שום דבר על חשבון איכות החקיקה ובמצב רגיל לא הייתי עושה את הישיבות בצורה כזו כי החוק עדיין לא בשל. לא נגעו בחוק הרבה זמן ועד יום רביעי שהגיע אליי מנכ"ל משרד האוצר לא הייתי מודע ללחץ הזמנים. זו מציאות לא נורמלית ולא טובה". עוד הבהיר כי "בשלב זה נפצל את החוק וכל מה שלא קשור לתקציב יידון בניחותא אחרי הפגרה".

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, אמר בדיון כי "יש שיח ביני לבין יו"ר ועדת הכספים. מבחינתו זה נושא שעלה ברגע האחרון והאמת היא שהנוסח יושב שנתיים בכנסת. הוא ניסה למנוע את התקדמות החוק ובסוף סוכם על ועדה משותפת. אני רוצה להיות ענייני ולפתור. זה השבוע האחרון לסיום הדיונים לקראת הצבעות התקציב. בעוד אפשר לעשות ויתורים כאלו או אחרים אין דרך לפצל ולהוציא דברים פיסקאליים כי המשמעות היא שאנחנו לא מתכנסים לתקציב. ככל שלא יהיה תקציב עד 15 במרץ שר האוצר הסביר את המשמעויות. דיברתי עם יו"ר ועדת הכספים ואמרתי שכל סיכום שיהיה פה יסוכם גם איתו בהבנות תוך תנאי שהמסגרות הפיסקאליות לא נפגעות. לכן אנחנו מבקשים לקדם את הנושא כמה שיותר מהר. אני מקבל את הרעיון של יו"ר הוועדה סלומינסקי לפיצול ודיון רק בנושאים הפיסקליים והנחיתי כמה שניתן לצמצם ולהקל על החוק. זה השבוע האחרון לוועדות לסיים את תפקידן שנוכל להעביר את התקציב. ככל שהקואליציה מעוניינת להעביר את התקציב אבקש לוודא שהוועדות יעשו עבודתן".

 

אורי גולדמן, סגן יו"ר ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין שייצג את עמדת הלשכה, הסביר בדיון בוועדה כי הצעת החוק אינה חפה מפגמים וחבל שהיא מזורזת על ידי משרד האוצר מבלי לטפל באותם פגמים. כך למשל ההצעה אינה פותרת את המצב למאות אלפי אזרחים אשר הינם מוגבלים באמצעים (מוגבל רגיל, חמור, מיוחד, ממודרי אשראי וכיוב'). לאותם אנשים ולאנשים מבוגרים אין תחליף למזומן בהצעה בנוסח העכשווי. משכך, הלשכה תומכת במציאת פיתרון בטרם החקיקה ולא להעביר החקיקה בכל מחיר ולהעמיד את אותם חסרי אמצעים בפני שוקת שבורה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x