$
משפט

אלון חסן לאחר הזיכוי: "תמיד אמרתי שאני חף מפשע"

ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע זיכה מכל האישומים את יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר. ביהמ"ש זיכה גם את שוקי סגיס, מי שכיהן כמנכ"ל הנמל ואת מקורבו של חסן, דוד חסן. בהכרעת הדין אמר השופט: "הראיות באישומים אלה מביאות למסקנה פוזיטיבית כי לא בוצע על ידי הנאשמים המיוחס להם בכתב האישום"

זוהר שחר לוי 12:0329.03.18

דרמה בפרשת נמל אשדוד: בדיוק שנתיים לאחר שהוגש כתב האישום זוכה הבוקר (ה') יו"ר ועד נמל אשדוד לשעבר, אלון חסן, מכל האישומים נגדו בפרשת השחיתות בנמל אשדוד. בית המשפט המחוזי בבאר שבע זיכה מכל האישומים גם את מי שכיהן כמנכ"ל הנמל, שוקי סגיס ואת מקורבו של חסן, דוד חסן.

 

 

 

 אלון חסן ושוקי סגיס אלון חסן ושוקי סגיס צילומים: עמית שעל , אבי רוקח

 

 

בפתח הכרעת הדין הודיע השופט יואל עדן כי החליט לזכות את שלושת הנאשמים מכל העבירות המיוחסות להם בכתב האישום כשבמרבית האישומים הזיכוי אינו אך מחמת הספק. "הראיות באישומים אלה", כתב השופט, "מביאות למסקנה פוזיטיבית כי לא בוצע על ידי הנאשמים המיוחס להם בכתב האישום".

 

השופט בהכרעת דינו מתח ביקורת על כתב האישום שהוגש בעניינם של השלושה כשלדבריו מדובר באישומים המתבססים רק באופן חלקי על ראיות, ובעיקר על חיבור ביניהן, באופן "הנעדר עיגון ראייתי" וחלק גדול מהראיות מהוות "ראיות נסיבתיות".

 

"הנטל המוטל על המדינה", כך לפי הכרעת הדין, "הינו הוכחה מעל לספק סביר, ודי בהעמדת ספק סביר כדי שלא יורשע אדם. ודאי שמסכת הראיות שבפני מקימה את הספק הסביר, ואולם, אני מוצא כי לא רק בספק סביר מדובר, אלא בתמונה השונה מזו המוצגת בכתב האישום".

 

הכרעת הדין מתייחסת גם למעורבותו של קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, מי ששימש כקצין החקירות של פרשת השחיתות בנמל אשדוד ושכזכור הורשע במסגרת פרשת פישר כי הדליף מידע סודי מחקירות מתנהלות. חסן בתחילת הדרך, היה זה שהתריע על התנהלותו של מלכה כמו גם על התנהלותו החשודה של סנגורו דאז, עו"ד רונאל פישר, והיה זה שתיעד את הצעת השוחד והעברת הכספים לעורך דינו תחת מצלמתם הפקוחה של חוקרי מח"ש.

 

לפי הכרעת הדין, הייתה במסגרת חקירת נמל אשדוד התנהלות בעייתית של קצין המשטרה מלכה שבין השאר הנחה שלא לתעד פעולות חקירה שונות. לפי בית המשפט, בעניין זה לא בוצעה חקירה ביחס להתנהלותו של מלכה בקשר לעניינים עליהם היה מופקד כשהיה ראש צוות החקירה של חסן. "כל שביצע הוא מספר פעולות, אשר אינן בבחינת חקירה, והן אף מבוצעות שלא באמצעות הגוף שמונה לחקור התנהלות אנשי משטרה, אלא על ידי אותה יחידה עצמה".

 

"בהינתן העולה מהחשדות שהיו כלפי ערן מלכה", מוסיף השופט, "והודאתו בכתב אישום מתוקן שהוגש נגדו (במסגרת הסדר הטיעון שבו הודה, זש"ל), מחויבת הייתה חקירה בדבר ההוראה של ערן מלכה לבצע חקירה כך שלא תהא מתועדת במסגרת המערכת הרגילה והמקובלת".

 

יחד עם זאת מבהיר בית המשפט כי המסקנה על זיכוי הנאשמים "אינה נובעת מהשתלשלות העניינים ביחידה החוקרת, אלא מהראיות עצמן".

 

"תמיד אמרתי שאני חף מפשע", אמר חסן לאחר הזיכוי. "יש בית משפט בבאר שבע, אני שמח, התרגשתי. אני מודה לקב"ה, לשופט, לבית המשפט ולמשפחה. נלך הביתה, ננוח ונקרא את הכרעת הדין".

 

אלון חסן יוצג על ידי עוה"ד אשר אוחיון וחן הולנדר, שוקי סגיס יוצג על ידי עו"ד לוליק אסל, ודוד חסן יוצג על ידי עוה"ד ניל סיימון ואליסף יפרח. את פרקליטות מחוז דרום ייצגו בהליך עוה"ד עמיחי חביביאן וצחי יונגר.

 

 

אלון חסן אחרי הזיכוי אלון חסן אחרי הזיכוי צילום: חיים הורנשטיין

 

פרשת השחיתות בנמל אשדוד, שנחקרה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שבלהב 433 נחשפה במאי 2014 עם מעצרו של חסן וכמה מעורבים נוספים וזאת בחשד לביצוע עבירות שוחד ושלל עבירות נוספות בכמה תתי פרשיות. חסן, סגיס ובעלי חברת דנה לוגיסטיקה, האחים יניב ואורי בלטר, הועמדו לדין במרץ 2016 על ידי פרקליטות מחוז דרום. בד בבד עם הגשת כתב האישום, הוגש לבית המשפט הסדר טיעון בעניינם של האחים. השניים הודו במסגרת ההסדר כי סייעו לחסן לסחוט חברות שפעלו בנמל. על יניב בלטר נגזר עונש של 18 חודשי מאסר בפועל, קנס של חצי מיליון שקל וחילוט של 2.9 מיליון שקל ואילו על אחיו, אורי, נגזרו 6 חודשי עבודות שירות.

 

כתב האישום שהתנהל, מאז הוגש, בפני שופט בית המשפט המחוזי בבאר שבע יואל עדן, ייחס לחסן עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עבוד ציבור ובתאגיד, סחיטה באיומים, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור, עבירות מס ועוד. סגיס הואשם בעבירות של מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובתאגיד וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. נאשם נוסף, דוד חסן, שותפו לעסקים של אלון חסן וקרוב משפחתו, הואשם גם כן בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד והלבנת הון), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, סחיטה באיומים, זיוף, הלבנת הון, עבירות מס ועוד.

 

כתב האישום תיאר את התנהלותם ואת מעשיהם הפליליים של חסן של סגיס שפעלו, כך נטען, ביחד עם יתר המעורבים "להפקת טובות הנאה אסורות לחסן ולמקורביו בהיקף כספי משמעותי מהפעילות התפעולית שהתנהלה בתחומי נמל אשדוד, וזאת על ידי ניצול מעמדו של חסן לקידום והשגת התקשרויות כספיות משמעותיות".

 

האישומים נגעו להתנהלות בתחומי הנמל בין השנים 2010-2014. על פי כתב האישום, סגיס וחסן אפשרו לחברת דנה לוגיסטיקה, שהינה חברה פרטית המורכבת מבני משפחתו של חסן וממקורביו, "לפעול בתוך נמל אשדוד על מנת לקדם את תועלתו הכספית והאישית של חסן ומקורביו". עוד נטען, כי חסן וסגיס פעלו לכאורה בניגוד עניינים חריף לתפקידם הציבורי ובדרכי מרמה כדי שחברת דנה לוגיסטיקה תקבל חוזים ועבודות מלקוחות מובילים בנמל. על פי האישום, כל החשודים ניצלו את תלותם הכלכלית של אותם לקוחות בנמל ובוועד העובדים, והציגו בכזב את חברת דנה כך ששכירת שירותיה הכרחית לפתרון בעיותיהם של לקוחות הנמל מול הנמל וועד העובדים שלו. התקשרויות אלו, שהלקוחות נאלצו להתקשר בהן עם חברת דנה, הזרימו לקופתה של החברה עשרות מיליוני שקלים שלכאורה הועברו כשוחד לאלון חסן באמצעות עסקיו הפרטיים. נדגיש כי כתב האישום אינו מייחס לסיס עבירת שוחד או קבלת כסף.

 

כתב האישום כלל כמה פרשיות שונות: פרשת "הופס" – בה נטען כי חסן החזיק בחברת הופס שעסקה בייצור חומרי ניקוי ופעל בנמל תחת הפעלת לחץ ובמרמה כדי להבטיח שהחברה שלו היא זו שתספק לנמל את חומרי הניקוי באופן קבוע. שהיקף של כמיליון שקל. פרשת יצואני גרוטאות המתכת, "נשר", וכי"ל דשנים – בפרשה זו נטען כי חסן ואחרים פעלו במרמה מול הלקוחות בנמל כדי שיעבדו מול חברת דנה. פרשה נוספת היא פרשת שמן ובה נטען כי סגיס נטען לדנה לוגיסטיקה הרשאה לספק שירותים עבור מפעיל הקידוח של חברת שמן בתחומי הנמל ללא מכרז תוך שחסן מבטיח לקברניטי שמן כי פעילותה בנמל לא תופרע על ידי שביתות של הוועד. סך הכל בפרשת שמן נטען כי דנה קיבלה מהחברה במרמה כספים בהיקף של למעלה מ-16 מיליון שקל.

 

בין פתיחת החקירה לבין הגשת כתב האישום התפוצצה פרשה נוספת, מוכרת ותקשורתית לא פחות – פרשת עורך הדין רונאל פישר. פישר, כזכור, נאשם בכך שקיבל שוחד מחשודים, בהם לקוחותיו, ובתמורה הדליף חומרי חקירה רגישים שקיבל מקצין החקירות לשעבר ערן מלכה ואף טען כי בתמורה לתשלום יוכל לסגור את תיקי החקירה. מי שחשף תחילה את הפרשה הזו היה אלון חסן, שיוצג על ידי פישר ונחקר על ידי מלכה. חסן טען בפני מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) כי קיבל הצעה לתשלום שוחד ובהמשך אף תיעד ביחד עם החוקרים את העברת הכסף לפישר. בשל הפרשה הזו נאלצה המשטרה לגבות פעם נוספת עדויות וראיות בפרשת השחיתות בנמל אשדוד לאחר שמי שאחראי היה על החקירה, הקצין מלכה, הואשם בשוחד ובפלילים. בהמשך טען חסן שוב ושוב כי תיק החקירה בעניינו התבסס על מזימה של פישר ושל מלכה נגדו וכי החקירה מזוהמת ולכן יש לסגור את התיק בעניינו. טענות שלא התקבלו עד כה.

 

תגובת פרקליטות מחוז דרום

 

"כתב האישום הוגש מלכתחילה לאחר שהפרקליטות סברה שקיים סיכוי סביר להרשעת המעורבים בעבירות המיוחסות להם, ויש לזכור כי חלק מהמעורבים בפרשה הודו, נטלו אחריות והורשעו כבר בתחילת הדרך, ונדונו לעונשים משמעותיים. לאורך כל הדרך העמידה הפרקליטות לנגד עיניה את החשיבות הציבורית בהבאת הדברים להכרעה עובדתית, משפטית וערכית ע"י ביהמ"ש. בית המשפט פרש את חומרי הראיות שהוצגו בפניו באופן השונה מעמדת הפרקליטות, ובסופו של דבר קבע כי יש לזכות. זה תפקידו של בית המשפט וזאת השיטה. יודגש כי הפרקליטות בדקה את עצמה בכל שלב ושלב לאורך ההליך, מתוך מטרה לעשיית משפט אמת וצדק, ומתוך אמונה כי הראיות בתיק מהוות בסיס להרשעת הנאשמים. הפרקליטות תלמד את ההחלטה היטב ותבחן את כל האפשרויות המשפטיות העומדות בפניה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x