$
דעות

על הקשר בין השערים במונדיאל לשערים בבורסה

מחקרים מצביעים על כך שאם קבוצת ספורט לאומית הפסידה במשחק חשוב הבורסה במדינה המפסידה ירדה בממוצע ב-0.5%. אבל מסתבר שלא רק משחקי ספורט משפיעים על מחזורי המסחר

מחמוד קעדאן 14:2714.06.18

כשאני שואל את הסטודנטים שלומדים אצלי "מה מניע את מחירי ניירות הערך בבורסה?" רבים עונים שזה כל מידע בעל ערך כלכלי כמו פרסום דוחות כספיים טובים או רעים מעבר לצפיות, או שינוי מפתיע בריבית, או פרסום מידע על אינדיקאטורים כלכליים מובילים שחרג מתחזיות האנליסטים.

 

 

 

האמת, בספרות המימון העדכנית הצטברו עדויות רבות לכך שיש מידע שאינו בעל ערך כלכלי אשר ביכולתו להשפיע על מחזורי ומחירי ניירות הערך. עדויות אלה מחזקות את טענותיו של פרופ' ת'אלר זוכה פרס נובל בכלכלה – שבמחקריו הוא הראה שמשקיעים הם לא בדיוק יצור רציונלי במלוא מובן המלה.

 

משקיעים הם לא בדיוק יצורים רציונליים משקיעים הם לא בדיוק יצורים רציונליים צילום: אוראל כהן

 

 

אירועים לא כלכליים שנמצאו ברשימת המשפיעים על מחירי ומחזורי המסחר ושהתפרסמו בכתבי עת מכובדים במימון כוללים:

 

1. מספר שעות האור ביממה – בימים בהם מס' שעות האור מצומצם הם בד"כ ימים עם תשואה נמוכה יותר מימים עם מס' שעות אור גדול יותר;

 

2. חגים – חג לא נחשב לאירוע כלכלי. בכל זאת, במדינות רבות בעולם נצפה אפקט החגים כמניע את מחירי המניות כלפי מעלה בימים שקודמים לחגים מרכזיים.

 

3. ירח מלא - ימי מסחר עם ירח מלא נוטים להיות עם תשואה שלילית

 

4. כמות המשקעים (גשם), לחות וטמפרטורה – טמפרטורה נמוכה דוחפת משקיעים להגדיל סיכון

 

5. מזג אויר בהיר ועננים - ימים בהירים נוטים להיות חיוביים יותר מאשר ימים מעוננים;

 

6. מעבר משעון חורף לשעון קיץ - מעבר לשעון קיץ כרוך באובדן שעת שינה אחת. רבים מאתנו, אם לא כולנו, לא אהבים זאת. יום המסחר הראשון אחרי הזזת השעון קדימה נצפה בארה"ב כיום עם תשואה שלילית במדדים המובילים.

 

7. סיום סדרות טלוויזיה פופולריות בארה"ב – לא ייאמן שגם סדרות טלוויזיה מצליחות שמגיעות לפרק הסיום מביאות לתגובה רגשית שלילית אצל קהל הצופים אשר מכביד על הבורסה ביום למחרת.

 

8. יום כיפור – ביום כיפור אין מסחר בבורסה בת"א, אולם המסחר פתוח בני-יורק. מספר עבודות הראו כי ביום זה נפח המסחר יורד בשיעורים ניכרים בבורסה האמריקאית.

 

9. אירועי ספורט – האם זכייה או הפסד של קבוצת ספורט לאומית במשחק חשוב אמורים להשפיע למחרת על המחירים ונפח המסחר? התשובה היא כן. מספר מחקרים בדקו זאת ומצאו שאם התוצאה של המשחק היא הפסד, הבורסה במדינה המפסידה ירדה בממוצע ב-0.5%. לא רק, אלא שהפסד בשלבים מוקדמים יותר סוחף איתו את המניות הקטנות כלפי מטה. אחד ההסברים הוא שמניות של חברות קטנות מוחזקות בד"כ ע"י משקיעים מקומיים, וככאלה הם מושפעים מאד מהתוצאה.

 

מחקר אחר שבדק את השפעת תוצאות משחקי ליגת הפוטבול האמריקאי על תשואות חברות, מצא כי מניות של חברות הממוקמות באזורים שחטפו הפסד במשחק חשוב, השילו למחרת כמעט 0.1% (קרוב לעשירית האחוז).

 

ברוח זו, עבודת מחקר מתחום הבריאות הראתה כי בשלושת הימים העוקבים אחרי ההפסד של אנגליה בגמר גביע העולם (שמינית הגמר) לארגנטינה ב-1998 כמות התקפי הלב עלתה ב-25%. לא רק, אלא חוקרים נוספים תעדו עליה במספר מקרי הרצח ומהומות בערים אמריקאיות שהפסידו בגמר ליגת הפוטבול האמריקאי. בקנדה נמצא כי מספר מקרי ההתאבדות עולה כאשר קבוצת Montreal Canadians היתה מפסידה.

 

עדויות אלו ממחישות את חשיבות הספורט בעיצוב מצב הרוח של הכלל. ללא ספק, הנתונים המתפרסמים על מס' בתי האב שצופים במונדיאל עולה מתקופה לתקופה, ורבים מגלים עניין במה שמתרחש על המדשאות.

 

אם כך, אפשר להוסיף ולטעון שלא רק מידע בעל ערך כלכלי משפיע על הבורסה, אוירה חגיגית הנובעת מניצחון במשחק מכריע או אוירה פסימית השוטפת את הכלל עקב הפסד יכולה להשפיע על מצב הרוח של המשקיעים. מצב הרוח, כפי שפסיכולוגים רבים מעידים, מחזק את הצפיות האופטימיות או הפסימיות של המשקיעים, וגורם להטות את יחסם של משקיעים לסיכון. לכן, אנו רואים שמצב רוח טוב מתורגם לעליות בשוק ומצב רוח קשה מתורגם לירידות בשוק.

 

הכותב הוא ד"ר מחמוד קעדאן – החוג למנהל עסקים, אוניברסיטת חיפה 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x