$
דעות

תנו לבני הגיל השלישי לעבוד

לבני הגיל השלישי יש פוטנציאל כלכלי וחברתי אדיר, אבל כרגע הוא רחוק ממימוש כשרק אחד מכל חמישה מהם עובד. מתן אפשרות לאוכלוסייה זו להגשים את עצמה באופן נכון יתרום רבות לתל"ג

שרה זיו 09:3124.08.18

שיעור התעסוקה של בני הגיל השלישי, בני ה-65+, עומד בישראל על 20% בלבד, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. משמע, רק אחד מכל חמישה בני הגיל השלישי, עובדים. נתון זה - לצד הערכה כי ל-80% מאוכלוסייה זו יש בריאות טובה יחסית, פנאי ומוטיבציה לשמור על איכות חיים טובה - מחייב בדק בית מעמיק וקביעת מדיניות שתאפשר לבני הגיל השלישי לממש את עצמם ולנהל אורח חיים בעל משמעות.

 

 

 

כיום תקופת החיים של בני הגיל השלישי הנה ארוכה יותר מבעבר ויכולה להגיע לעשרים שנות חיים טובים ואף יותר. אוכלוסייה זו גדלה באופן יחסי ומוחלט וצפויה להמשיך ולגדול, כתוצאה מהעלייה בתוחלת החיים המגיעה כיום ל-82.5 בממוצע. אוכלוסיית הגיל השלישי כוללת כיום קרוב למיליון איש והיא מהווה 11.3% מהאוכלוסייה, עד שנת 2040 היא צפויה לגדול ל-14.3% מהאוכלוסייה.

 

שינוי דמוגרפי זה יוצר שינויים כלכליים וחברתיים ומעלה את הצורך ברפורמות מדינתיות וחברתיות מתאימות - מה שלא תמיד נעשה או נעשה בצורה חלקית ובלתי מספקת. הנתונים בתחום התעסוקה בהחלט ממחישים את חוסר ההצלחה: רק 28.7% מהגברים ו-13.8% מהנשים מקרב בני הגיל השלישי עובדים במשרה מלאה או חלקית - למרות הרצון ההולך וגובר של יותר ויותר בני הגיל השלישי להמשיך לעבוד, ליצור או להתנדב בצורה מושכלת ובעלת ערך. רצון להיות זכאי לפנסיה ולקצבת זקנה אבל לא בהכרח להיות קשיש/פנסיונר, רצון לתעסוקה לצד צריכת תרבות פנאי עשירה, שתביא לידי מימוש של תחושת המסוגלות, היצירתיות והיכולת להמשיך ליצור הכנסה נוספת. הצורך להרגיש שאני תורם מהניסיון שלי, מהידע שלי לחברה ולסובבים אותי. הרצון להמשיך ולהתפתח, להגשים חלום שתמיד היה לי אבל לא היה לי את הזמן להגשים אותו. צרכים אלה לא נעלמים עם הכניסה לתקופת הגיל השלישי ועלינו כחברה לסייע לבני ובנות הגיל השלישי בהגשמה עצמית, כל אחד לפי העדפותיו ורצונותיו.

 

 

בני הגיל השלישי (ארכיון). תוחלת החיים עלתה באופן משמעותי בני הגיל השלישי (ארכיון). תוחלת החיים עלתה באופן משמעותי צילום: flickr / Ian MacKenzie

 

 

לבני הגיל השלישי יש פוטנציאל כלכלי וחברתי אדיר, אבל כרגע הוא רחוק ממימוש. מתן אפשרות לאוכלוסייה זו להגשים את עצמה באופן נכון בתעסוקה, יזמות כלכלית והתנדבות מובנה ומושכלת, עשויה לתרום לגידולו של התל"ג בכול מקום שפוטנציאל זה ימומש. בנוסף, קיומה של אוכלוסייה כה גדולה שתוחלת החיים שלה הולכת וגדלה ואינה יצרנית או תורמת לכוחות היצרניים, מהווה נטל הולך וגדל על תקציב הפנסיות והקצבאות הניתנות על ידי המדינה, על תקציבי הסיעוד והבריאות, נטל שספק אם מדינת ישראל תוכל לעמוד בו. אי השילוב הזה מנציח את קיומה של אוכלוסייה גדולה שאינה משלמת מסים מחד, בזמן שהעול של החזקתה עשוי ילפול על האוכלוסייה הצעירה שחלקה באוכלוסייה הולך וקטן מאידך.

 

חייבים למצוא פתרון תעסוקתי לאוכלוסיית הגיל השלישי, שעוד במאה זו צפויה להוות כשליש מאוכלוסיית העולם. זהו חייב להיות בסדר העדיפויות העליון של מדינת ישראל וחוסר מימושו עלול להיות בעוכריה. בשעה שכבר בגילאי 40, 50 אנשים מתקשים במציאת עבודה ההולמת את כישוריהם ומאפשרת מימוש עצמי, חייבים מדיניות אחרת. מדיניות שתכלול פיתוח אפשרויות תעסוקה מגוונות לבני הגיל השלישי ומתן תמריצים לעסקים שיעסיקו את בני הגיל השלישי.

 

גישה זו אינה משאלת לב מדומיינת אלא אפשרות הניתנת וחייבת ליישום. לבני הגיל שלישי מצבור ידע, מיומנויות, ניסיון מקצועי ותובנות חיים מגוונים בתחומים רבים. הם מהווים 'כוח שלישי' בחברה שערכו לא יסולא בזהב. בכוחם לעבוד באופן חלקי או מלא, לתרום לחברה ולעצמם ולצבוע באור שונה את תקופת הפנאי המאפיינת את הפרק הזה בחיים.

 

ד"ר שרה זיו היא בת הגיל השלישי, עובדת במשרה מלאה+ והנה ראש התכנית להנחיית בני הגיל השלישי במכללת סמינר הקיבוצים
בטל שלח
    לכל התגובות
    x